El 2 de maig passat el Conservatori del Liceu va commemorar els 180 anys de la inauguració de les seves càtedres de música en un acte solemne al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, precisament el mateix espai on van ser inaugurades el 27 d’abril de 1838. L’acte institucional va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va obrir l’acte amb un parlament en què va destacar que el Conservatori del Liceu “ha portat el nom de Barcelona al món” i com un “dels actius més importants del nostre entorn que han fet arribar la música, llenguatge universal i element clau de la cohesió social, a com més gent millor”. Colau va recordar que l’any 2012 l’Ajuntament de Barcelona va atorgar al centre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural “per la valuosa labor en l’ensenyament, la promoció i la difusió de la cultura musical al nostre país”. També va destacar el seu paper en la dinamització social del barri del Raval, seu del nou edifici del Centre Superior.
En la seva intervenció, el president de la Fundació Conservatori del Liceu, Sergi Ferrer-Salat, va destacar la importància de la música en la vida de les persones i la necessitat d’estendre’n l’ensenyament per contribuir a la construcció d’una “societat millor, més culta, més oberta intel·lectualment, més educada, més respectuosa i més cohesionada”. Ferrer-Salat també va referir-se a l’esperit fundacional del Conservatori del Liceu, en tant que “iniciativa fruit de la societat civil que ha sigut clau en el desenvolupament de les arts i l’educació musical durant més de 180 anys”.
Per la seva banda, la directora del Conservatori, Maria Serrat, va destacar en la seva intervenció la importància d’aquest aniversari, una mostra de la “força d’organització de la societat barcelonina” que ha fet possible “l’èxit d’un model en l’educació musical reconegut a nivell nacional i internacional, i iniciat ara fa 180 anys”. Prèviament al seu parlament es presentava un vídeo retrospectiu de la història de l’entitat i el llibre Origen del Conservatori del Liceu: 1837-1967, resultat de la tesi doctoral de Maria Serrat i dels anys de recerca als arxius del Conservatori; una obra que permet conèixer la societat barcelonina dels segles XIX i XX, la publicació de la qual ha estat possible gràcies a un conveni de col·laboració entre el Conservatori i la Universidad de Salamanca.
L’acte es va cloure amb l’actuació musical de les alumnes del Conservatori Elionor Martínez (soprano) i Leyre Sáenz de Urturi (pianista), ambdues becades per la Fundació de Música Ferrer-Salat, que van interpretar peces d’Eduard Toldrà, Puccini i Moreno Torroba.