Subscriu-te

El Conservatori del Liceu va celebrar el seu 175è aniversari

© Antoni Bofill

El Conservatori del Liceu va celebrar el 21 de febrer passat els seus 175 anys d’història amb un concert que també va retre homenatge a Xavier Montsalvatge, amb motiu del centenari del seu naixement i els 10 anys del seu traspàs, i a Eduard Toldrà, amb motiu del 50è aniversari del seu traspàs.

Així, en el concert es van poder sentir cançons d’ambdós compositors interpretades per alumnes del centre (sopranos i pianistes). De Montsalvatge es van interpretar: “Vocaliso” (de l’òpera Una vocce in off) i Pianto della Madonna, per Carmen Mateo, cant, i Sara Almohalla, piano; Cuba dentro de un piano i “Canción de cuna para dormir a un negrito” (de Cinco canciones negras), per Eva Requena, cant, i Gonzalo Redondo, piano; i l’obra per a piano Sonatine pour Ivette, per Laura Val al piano. De Toldrà es van interpretar Festeig, per Elena Mateo, cant, i Bernat Fontich, piano; Después que te conocí, per Airam Hernández, cant, i Bernat Fontich, piano; Abril i Maig, per Isabel Albaladejo, cant, i Ada Gasca, piano, i Camins de fada i Cançó incerta, per Anna Guixé, cant, i Montserrat Oliveras, piano.

El dia 21 de febrer de l’any 1837 un grup de persones vinculades al 14 Batallón de la Milicia Nacional de Barcelona, amants de l’art i la música, es van reunir a les habitacions del comandant Manuel Gibert i Sans per crear la Sociedad Dramática de Aficionados, la qual no solament havia d’organitzar actes culturals, sinó que creà una institució en la qual es pogués aprendre cant i declamació. La Sociedad Dramática va aprovar el 14 de novembre d’aquell any el reglament pel qual es creava el Liceo Filarmónico Dramático de Montesión. Sota la presidència de Manuel Gibert, el Liceu va assolir la implantació a Barcelona d’un centre d’ensenyament dedicat a la música, el cant i l’art dramàtic. Així va començar una història extensíssima.

Des de la seva fundació, el Conservatori ha ofert ensenyaments musicals en tots els nivells, des de la iniciació fins al grau superior i el perfeccionament, d’acord amb tots els plans d’estudi que s’han anat succeint en funció de la legislació vigent. Entre els moltíssims professors de les diverses especialitats que des de l’any 1837 han transmès els seus coneixements a les aules del Liceu, es poden esmentar Engelbert Humperdinck, Pere Tintorer, Pau Casals, Joaquim Zamacois, Higini Anglès o Joan Lamote de Grignon. I entre els milers d’estudiants que han adquirit la seva formació al Conservatori, es  poden recordar els ja esmentats Zamacois o Lamote de Grignon, i també Francesc Viñas, Manuel Ausensi, Montserrat Caballé, Victoria de los Ángeles, Joan Albert Amargós, Lluís Claret o Joan Guinjoan.

El Conservatori està dedicat actualment només a música, en totes les seves vessants: clàssica, jazz i música moderna i tradicional, i a les branques d’interpretació, composició i pedagogia. En altres temps, però, el centre havia ofert ensenyaments d’art dramàtic (terreny en el qual cal destacar la participació d’Adrià Gual en les classes del Conservatori, que va ser l’embrió de l’actual Institut del Teatre) i la dansa (amb la figura cabdal de Joan Magriñá).

Des del 2010 els ensenyaments del Conservatori estan plenament integrats en l’Espai Europeu d’Educació Superior. Això ha fet necessària la construcció d’un nou edifici adequat a les exigències del nostre temps i dotat amb tots els recursos acústics i tècnics per al desenvolupament d’uns ensenyaments musicals de la més alta qualitat, com també d’una magnífica sala de concerts que permet oferir una programació musical d’un gran interès. La nova seu del Conservatori és al bell mig del barri del Raval de Barcelona.

Actualment els centres de la Fundació Conservatori del Liceu imparteixen ensenyaments musicals a 4.000 alumnes a través de la seva xarxa d’escoles vinculades i dels seus centres de grau professional i de grau superior, amb una plantilla de prop de 300 professors, i plenament integrats a l’Espai Europeu d’Educació Superior, sorgit del Procés de Bolonya.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter