Subscriu-te

El Cor de Cambra Francesc Valls celebra el 15è aniversari

Els dies 8, 9 i 10 de juny, el Cor de Cambra Francesc Valls afronta per primer cop la interpretació del Requiem de Mozart en una coproducció amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae. El 16 de juny inaugurarà el Festival Internacional Orgue de Montserrat, junt amb l’orquestra esmentada i l’organista Juan de la Rubia.

El quinzè aniversari del Cor coincideix amb la desena edició de la recuperació del Cant de la Sibil·la.

El Cor de Cambra Francesc Valls celebra aquest any 2018 el quinzè aniversari. El Cor va ser fundat el novembre del 2003 per participar de manera regular en més de setanta misses conventuals l’any a la catedral de Barcelona i oferint setmanalment un variat repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic. Constituït per un grup estable de vuit a dotze cantants professionals, alguns dels membres també actuen com a xantres i animadors del cant del poble en laudes, vespres, viacrucis i misses dominicals i festives, tot garantint la presència en més de 350 oficis anuals. La tasca del Cor de Cambra Francesc Valls combina tant la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, com de les obres inèdites dels antics mestres de capella de la catedral de Barcelona, que són introduïdes novament a la litúrgia. D’altra banda, el Cor de Cambra Francesc Valls participa setmanalment a les misses internacionals de la basílica de la Sagrada Família, fet que li ha permès desenvolupar cada setmana un repertori específic de música sacra per a cor i orgue, del Barroc a l’actualitat. Els directors titulars han estat, per aquest ordre: Rafael Murillo, Jorge Coré i Pere Lluís Biosca i David Malet. Des del gener de 2015 n’assumeix novament la direcció Pere Lluís Biosca.

Un aniversari farcit d’activitats musicals

Els darrers anys el Cor de Cambra Francesc Valls ha començat una activitat concertística complementària, ja sigui amb la voluntat de presentar públicament repertori dels antics mestres de capella de la catedral de Barcelona i recuperant la tradició de la interpretació del Cant de la Sibil·la previ a la litúrgia de la Missa del Gall a la catedral, ja sigui col·laborant en produccions externes, com el darrer estiu al FEMAP tot interpretant el Llibre vermell de Montserrat.

Enguany, coincidint amb l’inici de les celebracions del seu quinzè aniversari, el Cor participarà en diverses produccions aquest estiu.

Així, aquest mateix cap de setmana, divendres 8, dissabte 9 i diumenge 10 de juny, el Cor de Cambra Francesc Valls afronta per primer cop la interpretació del Requiem de Mozart, en una coproducció amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae. Seran tres concerts al Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant (8 de juny), església de l’Assumpció de Valldoreix (9 de juny) i a la catedral de Barcelona (10 de juny; entrada lliure). Els concerts estaran dirigits per Salvador Mas i comptaran amb la participació de quatre solistes catalans: Irene Mas, soprano; Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano; Roger Padullés, tenor, i Sebastià Peris, baríton. Als concerts també s’interpretaran les Vesperae solennes de confessore, KV 339, igualment de Mozart.

El proper dissabte 16 de juny, a les 21.00 hores, amb entrada lliure, la basílica de Montserrat acollirà la inauguració del VIII Festival Internacional Orgue de Montserrat. L’organista de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, Juan de la Rubia, executarà, acompanyat de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, sota la direcció del mestre Salvador Mas, el singular i emblemàtic Concert per a orgue, corda i timbales de Francis Poulenc. Tot seguit es podran sentir novament les Vesperae solennes de confesore, KV 339 de W. A. Mozart amb els mateixos solistes dels concerts precedents. L’endemà, diumenge 17 de juny, el santuari del Miracle de Riner (Solsonès) acollirà l’Ofici de completes de la solemnitat de Sant Jordi per a la Generalitat de Catalunya de Joan Pau Pujol corresponent al nou festival Espurnes Barroques. Les completes són l’ofici de lectura que tanca el dia litúrgic, actualment celebrades entorn de les vuit del vespre. Amb motiu del quinzè aniversari del Cor s’han recuperat les Completes de Sant Jordi com a primer pas per recuperar l’únic patrimoni musical de Catalunya dedicat a les seves institucions civils. La primera audició d’aquesta recuperació va tenir lloc el dia 23 d’abril passat a la catedral de Barcelona i tindrà vocació de continuïtat cada dia de Sant Jordi. A més, la iniciativa del Cor Francesc Valls compta amb el suport del Capítol de la Catedral de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, que en són coorganitzadors.

Aquest concert s’emmarca en el nou festival Espurnes Barroques, que neix amb la intenció de programar concerts de música barroca en enclavaments barrocs, amb aforaments petits, i que permetin tenir una experiència propera amb els intèrprets en un territori que comprèn fins a quatre comarques de la Catalunya Central, on no hi ha gaire densitat de població però sí un gran patrimoni barroc encara per descobrir.

Ja al juliol, el Cor participarà al Festival de Rudolstadt (Alemanya) arran d’una col·laboració iniciada l’any passat amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i la Fira de la Mediterrània de Manresa. El dia 7 de juliol el Cor de Cambra Francesc Valls interpretarà novament el Llibre vermell de Montserrat junt amb la formació musical Magister Petrus, dedicat a la reconstrucció i interpretació de la música dels períodes romànic i gòtic, i l’Esbart Dansaire de Rubí, especialista en la representació de danses tradicionals catalanes, ens endinsarà al món popular del segle XIV a partir del cant i la dansa. Un total de 34 músics, cantants i ballarins oferiran aquesta producció estrenada l’estiu del 2017. El festival de Rudolstadt (Turíngia) és un referent europeu de la música tradicional: una històrica ciutat de muntanya on en pocs dies convergeixen les més variades representacions de dansa i cant tradicional d’arreu del món.

Ja a la tardor, el Cor de Cambra Francesc Valls interpretarà per tercer any consecutiu les segones vespres d’Advent, que enguany tindran lloc el diumenge 2 de desembre. El Cor ofereix un fil conductor d’antífones gregorianes extretes dels arxius capitulars, en què s’alternen motets de totes les èpoques. El públic rep un programa amb tot el text, i pot seguir el contingut de l’ofici. A diferència de la resta d’oficis de les hores de la Seu, on els fidels i preveres canten els salms, en aquestes vespres la intervenció del Cor és contínua, excepte al final, on es fan les pregàries i l’assemblea canta el Parenostre en llatí.

Finalment, la Nit de Nadal tindrà lloc, per desè any consecutiu, la representació del Cant de la Sibil·la. El Cor encarrega, com acostuma a ser tradició, a un autor de prestigi una revisió contemporània del Cant de la Sibil·la. Aquest any se li ha encarregat al compositor vilafranquí Josep Soler. Anteriorment, Jordi Cervelló, Josep Vila, Vic Nees, Narcís Bonet, Xavier Pagès-Corella, Johan Dujick, Bernat Vivancos i Joan Magrané van ser els compositors que van rebre l’encàrrec per revisar el Cant de la Sibil·la. Així mateix, la novetat d’aquesta desena edició del Cant de la Sibil·la és l’encàrrec també de la versió del Liber Generationis de l’inici del Cant. Per primera vegada l’encàrrec s’ha fet a una dona compositora, la barcelonina Mariona Vila. I serà la darrera ocasió en què la mezzosoprano Eulàlia Fantova interpretarà el paper de la Sibil·la, a fi de deixar pas a altres membres del Cor Francesc Valls que també puguin accedir a la interpretació d’aquest paper singular i enigmàtic.

Trajectòria del Cor de Cambra Francesc Valls

El Cor de Cambra va adoptar el nom de Francesc Valls (1671-1747), com a homenatge a qui fou mestre de capella de la catedral barcelonina i un dels màxims exponents de la música barroca peninsular, tot i que una part de la seva obra, d’enorme qualitat i interès, encara resta inèdita.

Entre l’activitat de concerts i actes públics que el Cor ha realitzat des dels orígens, en destaquen la interpretació de l’òpera Hangman, Hangman de Lleonard Balada al Gran Teatre del Liceu el 2007, la participació anual a la Missa de Sant Jordi al Palau de la Generalitat, el concert de Quaresma 2013 a Montserrat, la participació al Festival de Pasqua de Cervera 2014, la interpretació escenificada del Cant de la Sibil·la al Duomo de Milà i El Messies de Händel a la Sagrada Família el 2015. L’any 2017 va interpretar el Llibre vermell de Montserrat, conjuntament amb l’Esbart Dansaire de Rubí, en diversos festivals catalans i l’òpera Dido and Aeneas de Purcell al Teatre Principal de Maó.

El Cor Francesc Valls ha enregistrat diversos discos: Misses i motets de Joan Cererols (La Mà de Guido, 2007), Mestres de capella de la catedral de Barcelona al segle XVII (La Mà de Guido, 2012) i El cant de la Sibil·la a la catedral de Barcelona (Columna Música, 2014). Aquest darrer treball va rebre el Premi Enderrock 2015 de la crítica al millor disc de música antiga.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter