Subscriu-te
,

El FeMAP arriba a la setena edició a 34 localitats dels Pirineus

Choeur de Chambre de Namur. © Jacques Verrees
Choeur de Chambre de Namur. © Jacques Verrees

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) engega la setena edició amb un rècord de concerts i municipis participants, tot situant-se com l’esdeveniment més gran d’Europa en aquest àmbit. El Festival tindrà lloc de l’1 de juliol al 27 d’agost i enguany hi participen 34 municipis, sis mes que l’any anterior, que acolliran un total de 49 concerts al llarg de gairebé dos mesos.

València, país convidat enguany al FeMAP

Capella de Ministrers. © Julio Cuellar
Capella de Ministrers. © Julio Cuellar

Enguany el país convidat a participar en el Festival és el País Valencià. Així com l’any 2012 es va fer amb Euskadi i el 2013 amb Polònia, aquest 2017 el FeMAP i la Generalitat Valenciana han arribat a un acord perquè una nodrida presència de músics valencians representi el seu territori. Dels 49 concerts del Festival, 17 corresponen a aquesta Comunitat Autònoma, encapçalats pel Cor de la Generalitat Valenciana, que com a cor estable del Palau de les Arts de València no es prodiga gaire fora de la seva seu i menys encara fora del seu territori. Es tracta del desplegament territorial extern més gran que s’ha fet mai en la història del FeMAP. Els músics valencians que representaran la seva cultura al FEMAP seran la soprano Èlia Casanova, amb el seu espectacle ¿Quién te traxo, Cavallero?; la Capella de Ministrers, sota la direcció de Carles Magraner, amb un programa entorn del mite del grial; la veu de Mara Aranda i els seus músics amb el projecte Diàspora, amb músiques anònimes de la tradició sefardita al Marroc, Rodes, Sofia i Turquia; l’organista originari de la Vall d’Uixó Juan de la Rubia, que oferirà un concert a duo amb la violagambista Lixsania Fernández, amb sonates i danses del segle XVIII, el Cor de la Generalitat Valenciana amb un programa amb obres de Comes, Cárceres, Lobo i Victoria i l’Acadèmia FeMAP, que enguany comptarà com a músic convidat i professor amb Carles Magraner.

El Llibre vermell de Montserrat inaugura el FeMAP

Cor Francesc Valls
Cor Francesc Valls

El FeMAP inaugurarà la seva setena edició amb el Llibre vermell de Montserrat, un manuscrit del segle XIV amb cants i danses oferts a la Mare de Déu de Montserrat. Les danses presenten signes coreogràfics dels més antics d’Europa. El Cor Francesc Valls, precursor de la recuperació del Cant de la Sibil·la, Magister Petrus, dedicat a la reconstrucció i interpretació de la música dels períodes romànic i gòtic, i l’Esbart Dansaire de Rubí, especialista en la representació de danses tradicionals catalanes, ens endinsaran al món musical del segle XIV a partir del cant i la dansa. La inauguració del Festival s’esdevindrà l’1 de juliol al claustre de la catedral de la Seu d’Urgell. La producció es repetirà l’endemà a l’església de Sant Joan de Berga.

Programació amb segell jove i català

Cor de Cambra de la Diputació de Girona. © Gaspar Morer
Cor de Cambra de la Diputació de Girona. © Gaspar Morer

Una de les característiques principals del Festival de Música Antiga dels Pirineus és l’equilibri en la programació entre els músics consolidats i el suport a les formacions del país i joves. En aquest sentit, al costat de formacions de prestigi internacional en l’àmbit de la música antiga, com són el Choeur de Chambre de Namur –que interpretarà obres de Heinrich Isaac i Josquin Desprez–, l’Accademia del Piacere i Núria Rial –amb obres de Durón, Scarlatti o Bononcini– o el grup Al Ayre Español –que sota la direcció d’Eduardo López Banzo interpretaran obres de Händel i Purcell–, també hi participaran formacions del país com l’Orquestra Barroca Catalana, el Cor de Cambra de la Diputació de Girona –amb un programa amb Motets de J. S. Bach–, el conjunt La Sonorosa –amb el seu projecte Todos se burlan de mí, entorn de les obres de Luis de Briceño–, el cor de cambra del Bach Zum Mitsingen –amb obres de J. S. Bach i el seu fill Johann Christian Bach–, la mezzosoprano Anna Alàs i l’Ensemble Daimonion, així com la violinista Lina Tur i el clavicembalista Dani Espasa –amb obres d’Arcangelo Corelli, entre d’altres.

El FeMAP Social i el FeMAP Gastrofilm

El Festival torna a repetir, també, el projecte FeMAP Social, per acostar la música als col·lectius amb risc d’exclusió. Serà la segona edició d’aquest programa, que repetirà els tallers i acompanyarà als concerts uns grups d’usuaris com a via d’inclusió. D’aquesta manera, tornarà a exercir la seva vocació de servei públic i fomentarà la implicació de tots els col·lectius en el coneixement de la música antiga, amb l’objectiu d’aprofitar aquest vehicle com a element de cohesió social i aprenentatge musical integrador.

El silenci abans de Bach de Pere Portabella
El silenci abans de Bach de Pere Portabella

També es farà una nova edició de la secció FeMAP Gastrofilm amb la pel·lícula El silenci abans de Bach de Pere Portabella. La projecció es combinarà amb la degustació de productes alimentaris elaborats artesanalment en diferents llocs del Pirineu: vins, embotits, galetes, formatges, cerveses, etc. Cadascuna d’aquestes sessions aniran acompanyades per les explicacions dels productors.

Els 34 municipis participants

Des que va néixer el Festival, el creixement de viles participants ha estat exponencial, amb cada vegada més pobles i ciutats que, volgudament, s’han interessat per prendre-hi part, arran del prestigi adquirit, la qualitat artística i el retorn turístic i econòmic que el Festival també ha generat. El 2017, el total de municipis ha augmentat fins a 34, sis més que en l’edició anterior. Ho fa amb l’objectiu de continuar creixent en quantitat, tot i que sobretot també en qualitat, de cara als propers anys.

Els municipis participants al Festival són: Puigcerdà, Llívia, Fontanals, Urús i Alp (Cerdanya); Berga, Bagà, Avià i Guardiola de Berguedà (Berguedà); Riner i Castellar de la Ribera (Solsonès); Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Llanars (Ripollès); Sort, Esterri d’Àneu, Alt Àneu, la Guingueta d’Àneu i Lladorre (Pallars Sobirà); Tremp, la Torre de Capdella, la Pobla de Segur, Salàs de Pallars i Castell de Mur (Pallars Jussà); la Seu d’Urgell, Organyà i Estamariu (Alt Urgell); Bossòst (Val d’Aran); Vilaller i Vall de Boí (Alta Ribagorça); Ordino, Encamp i Andorra la Vella (Andorra) i Bourg Madame (Alta Cerdanya).

Activitats complementàries als concerts i concerts en indrets especials

El Festival de Música Antiga dels Pirineus ofereix molt més que música en indrets singulars, ja que també permet gaudir de la geografia, els paisatges i la natura d’un entorn privilegiat. Enguany hi haurà un total de 42 activitats culturals incloses en l’entrada al concert. Es tracta bàsicament de visites guiades a museus, monuments, jaciments i entorns naturals. D’altra banda, aquest any hi haurà tres concerts en escenaris espectaculars: el clàssic a l’estany Gento, on cal accedir amb telefèric; el del Niu de l’Àliga, on cal accedir amb els telecabines d’esquí de la Molina, i el del llac d’Engolasters a Andorra.

Més informació del Festival i venda d’entrades per a cada concert i packs turístics, a les pàgines web: www.femap.cat i www.packsturisticsfemap.cat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter