Amb el lema “Nits que mai no oblidaràs”, la Fundació Castell de Peralada anunciava la programació completa del 33è Festival Castell de Peralada que s’esdevindrà entre els dies 4 de juliol i 17 d’agost de 2019, amb un pressupost de 4,6 milions d’euros. Durant l’acte, celebrat el 22 de març passat al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu amb la presència de la presidenta de la Fundació, Isabel Suqué, i el director del Festival, Oriol Aguilà, també es va presentar l’obra que l’artista multidisciplinària espanyola Ouka Leele ha creat per a l’ocasió. En paraules d’Isabel Suqué, el Festival presenta una “programació ambiciosa i diferent” en què “l’òpera i la dansa marquen la diferència, tot preservant la seva essència” fent referència a la seva mare Carmen Mateu, presidenta i fundadora del Festival que va morir l’any passat. Oriol Aguilà també va destacar “el segell innovador del repertori” d’aquesta edició, en què “s’aposta per la creació, estrenes i el talent de músics de casa”, així com l’extensió pel territori. La lírica i la clàssica també tindran un pes molt important en aquesta edició, que es dedicarà a la soprano Montserrat Caballé, “com no podia ser de cap altra manera”. Per aquest motiu, els Jardins del Castell acolliran una exposició que evocarà les dinou ocasions que Caballé va actuar-hi.
Dansa internacional de primer nivell
La dansa obrirà el Festival el 4 de juliol amb el Ballet del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg, considerada una de les millors companyies de dansa clàssica del món, amb el ballet Les quatre estacions, amb música de Max Richter. L’endemà, 5 de juliol, la mateixa companyia interpretarà un programa mixt que inclourà les coreografies Chopiniana de Fokine, In the night de Robbins i Marguerite and Armand d’Ashton. Per la seva banda, el 26 de juliol el Ballet Nacional de Sodre, sota la direcció artística d’Ygor Yebra, presentarà El Quijote del Plata, un espectacle amb coreografia de Blanca Li. Finalment, l’estrella internacional del ballet Carlos Acosta, amb la seva companyia Acosta Danza, presentarà un programa especial per al Festival (15 d’agost) amb una nova coproducció signada per Sadler’s Wells London i Valid Productions en què el mateix Carlos Acosta ballarà dues coreografies: Mermaid de Sidi Larbi Cherkaoui i Two de Russell Maliphant, que ja va ballar al mateix Festival a l’edició del 2017.
Estrenes amb segell català
El 18 de juliol el Claustre del Carme serà l’espai d’una nova estrena absoluta, encàrrec del Festival. Es tracta de l’òpera de cambra Diàlegs de Tirant e Carmesina de Joan Magrané, amb llibret i direcció de Marc Rosich i espai escènic a càrrec de Jaume Plensa. L’òpera de nova creació se centra en els episodis més íntims de la novel·la de Joan Martorell Tirant lo Blanc i comptarà amb les veus de Josep-Ramon Olivé, Isabella Gaudí i Anna Alàs Jové. Aquesta producció es veurà al Liceu la propera temporada.
L’endemà (19 de juliol) arribarà Història d’un soldat d’Igor Stravinsky, amb direcció escènica d’Àlex Ollé de La Fura dels Baus, un espectacle colpidor en francès, que es presentarà per primera vegada a l’Estat espanyol. Es tracta d’una visió contemporània de l’obra d’Stravinsky, basada en la història real d’un soldat de la Guerra de l’Iraq que se suïcida i deixa una carta, i que també s’inspira en la pel·lícula Johnny got his gun de Dalton Trumbo. Aquesta producció es va estrenar a Lió l’any passat i, de moment, només es podrà veure a Peralada.
Un dels moments més àlgids del Festival serà l’estrena de La traviata (sempre libera), una nova producció de Peralada, amb direcció i concepte escènic de Paco Azorín –escenògraf i director d’escena format a l’Institut del Teatre de Barcelona–, que es podrà veure les nits del 5 i el 7 d’agost. Amb l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i el Cor Intermezzo, sota la direcció musical de Riccardo Frizza, l’òpera de Verdi comptarà amb un repartiment internacional encapçalat per la soprano Ekaterina Bakanova, el tenor René Barbera i el baríton Quinn Kelsey en els rols principals. Paco Azorín explica que aquesta “òpera complicada” al segle XXI “ja no es pot plantejar com abans”, sinó que serà “feminista” i “vista des de la perspectiva d’una dona que és i vol ser lliure”.
Grans noms de la lírica i la direcció
El 20 de juliol el baríton Ludovic Tézier oferirà un recital “íntim” de lied a l’església del Carme, acompanyat al piano per Maria Prinz. Al mateix escenari actuarà el 3 d’agost la soprano finlandesa Camilla Nylund, acompanyada al piano per Helmut Deutsch, amb un recital centrat en el liederabend d’Strauss, Dvořák, Mahler i Sibelius; aquest recital donarà el tret de sortida a una setmana lírica de primer nivell. El tenor Joseph Calleja debutarà al Festival el 4 d’agost, un “autèntic esdeveniment”, ja que el cantant maltès “es prodiga poc a casa nostra”, tal com va recordar Aguilà.
El 8 d’agost, la soprano Núria Rial i el tenor Juan Sancho presentaran Human love, love divine, un concert que recollirà àries i duos per a soprano i tenor d’òperes i oratoris de Händel i que serà l’avantsala d’un nou treball discogràfic amb la participació del Festival. Per la seva banda, el tenor peruà Juan Diego Flórez oferirà un concert líric a l’Auditori dels Jardins del Castell el 9 d’agost, al costat de la soprano Ruzan Mantashyan. Serà un concert de duos i àries de Gounod, Puccini i Donizzeti amb l’Orquestra Simfònica del Vallès dirigida per Guillermo García Calvo.
La batuta de Gustavo Dudamel arribarà per primera vegada al Festival la nit del 10 d’agost. Amb la Mahler Chamber Orchestra & Friends, Dudamel dirigirà El somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn amb l’actriu María Valverde com a narradora i les veus de la soprano Mercedes Gancedo, la mezzosoprano Lidia Vinyes-Curtis i el Cor de Noies de l’Orfeó Català; el programa també inclourà la Simfonia núm. 1 en Re major, “Tità” de Mahler. Finalment, el 17 d’agost, la soprano nord-americana Sondra Radvanovsky oferirà un recital líric en homenatge a la gran a Montserrat Caballé a l’església del Carme, “l’espai del Festival que Caballé més s’estimava”, va explicar Oriol Aguilà.
El Festival més popular
En l’apartat Estiu Musical, que reuneix els concerts més populars, el Festival proposa figures de la música internacional com Charlotte Gainsbourg (6 de juliol), que presentarà el seu darrer treball: Rest; el cantant i compositor Paul Anka (13 de juliol), amb Anka sings Sinatra: his songs, my songs, My Way!; la formació Pink Martini (27 de juliol), amb un concert que celebrarà els deu anys del seu gran èxit Je ne veux pas travailler, i una de les noves dives del pop, la britànica Jessie J, que hi actuarà el 12 d’agost. El Cirque Éloize, una de les millors companyies de circ contemporani, també hi portarà el seu espectacle Hotel, el 12 de juliol. Finalment, clausurarà el Festival l’espectacle Maestro where dance music becomes classica, un concert electrònic i simfònic alhora, que arribarà per primera vegada a Peralada.
Nous escenaris, noves propostes
Els dies 10 i 11 d’agost, la Finca Malaveïna (Garriguella) acollirà dos capvespres amb viticultura i música amb el pianista Marco Mezquida com a protagonista; primer al costat del guitarrista Chicuelo, que presentaran en caràcter d’estrena el seu últim projecte compartit, No hay dos sin tres, i segon, en solitari, amb Los sueños de Ravel. Per la seva banda, l’Hotel Peralada Wine Spa & Golf acollirà el 14 d’agost una Cita a cegues entre la ballarina Sol Picó i Marco Mezquida.
La pedagoga, musicoterapeuta i cantant Dàmaris Gelabert, tot un referent de la cançó infantil, arriba al Petit Peralada el 13 d’agost amb el concert Naturalment. Un any més, i com a agraïment a la vila de Peralada, s’ha organitzat un concert gratuït a la plaça Gran a càrrec de Vespres d’Arnadí i Dani Espasa. Enguany la formació barroca presentarà l’11 d’agost l’espectacle Ingràvida floració, un concert espectacle de nova creació amb música i dansa barroca en què s’interpretaran obres relacionades amb la dansa, representatives dels diferents estils més importants dels segles XVII i XVIII a Europa.
En aquesta edició, les ciutats de Figueres i Girona acolliran dues propostes artístiques programades i organitzades pel Festival. El 29 d’abril, coincidint amb el Dia Mundial de la Dansa, la ballarina i coreògrafa Sol Picó presentarà a l’espai cultural La Cate Perseguint un somni. El 23 de maig, al Teatre Municipal de Girona, el Festival ha programat l’espectacle teatral Voltaire/Rousseau, la disputa de Jean-François Prévand, que ha estat adaptat i dirigit de manera magistral per Josep Maria Flotats.
Servei d’autocar des de Barcelona fins a Peralada
Amb l’objectiu de garantir un desplaçament bo i còmode fins al recinte del castell de Peralada, per quart any consecutiu hi haurà un servei d’autobús del Festival. Els dies amb actuació a l’Auditori Parc del Castell sortirà un autobús des de Barcelona en direcció a Peralada i retorn després de l’espectacle.
Les entrades per als espectacles del Festival ja es poden adquirir a través del web www.festivalperalada.com i al telèfon 902 374 737.
Imatge destacada: escena de laHistòria d’un soldat d’Igor Stravinsky, amb direcció escènica d’Àlex Ollé de La Fura dels Baus. © Stofleth
Voldria saber la manera de reservar plaça per el bus d,anar a Peralada els dies del festival . Gràcies.
Benvolguda amiga, trobarà tota la informació en aquest enllaç de la pàgina web del Festival Castell de Peralada
https://festivalperalada.koobin.com/index.php?action=PU_extras&_ga=2.186469801.1062079848.1556097590-1824182136.1553613293
Cordialment