La 29a edició del Dansàneu, Festival de Cultures del Pirineu, se celebrarà aquest 2020 del 23 al 30 d’agost a les valls d’Àneu adaptant la programació a les mesures sanitàries i de protecció de la COVID-19 que garanteixin la seguretat dels artistes, del públic i de l’equip del festival. Per això es potenciaran els espectacles a l’aire lliure i en què es prevegin aforaments amplis, per facilitar l’accés del públic als esdeveniments.
Dirigit per Rut Martínez, enguany, doncs, tindrà catorze espectacles i recuperarà espais de gran format, com el recinte firal d’Esterri d’Àneu, i n’incorporarà de nous, com el castell de València d’Àneu (Alt Àneu), el Jardí de Gallimó (al nucli urbà d’Esterri) o l’església de Sant Víctor a Saurí (Sort).
Tot i el context actual de pandèmia, el Dansàneu presenta propostes de nova creació, úniques i singularitzades, amb l’objectiu de donar suport als artistes i creadors del país, així com de posar en valor el patrimoni artístic i natural d’Àneu. D’aquí sorgeix la voluntat de convidar el ballarí, coreògraf i creador internacional Roberto Olivan a ballar el seu solo de nova creació, encàrrec del Dansàneu, per inaugurar el festival; serà el 23 d’agost (19 h) davant les pintures originals de Santa Maria d’Àneu, amb l’estrena d’Inferno V.I.P.
Entre les novetats d’aquesta edició hi ha l’inici d’un cicle dedicat al cinema etnològic amb l’estrena absoluta de dos documentals produïts pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu i que tindrà lloc al batedor de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. A més, el Dansàneu se sumarà a la celebració de l’Any Palmira Jaquetti amb diverses activitats. També hi destaca la inclusió de propostes literàries i de natura que enllacen amb la pròpia activitat del Consell Cultural. Per últim, el festival entra per primera vegada en el programa Parelles de Ball de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya gràcies a un acord de col·laboració subscrit amb l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu.
Pel que fa als artistes i les seves creacions ad hoc per al festival, també destaca la proposta de Les Impuxibles Des-espera, de la compositora i pianista Clara Peya, juntament amb Ariadna Peya i Marc Soler, articulada a partir del seu disc AA. També es podrà veure una versió diferent de l’espectacle Ovidi 25, una producció del Barnasants, amb una proposta singular, encàrrec del Dansàneu, que incorpora la dansa en diversos temes, a càrrec de la companyia d’arrel Factoria Mascaró. També inclou la fusió de la ballarina Montserrat Selma amb la música d’El Petit de Cal Eril.
En el marc del compromís de producció i/o coproducció del Dansàneu, entès com un suport a l’artista i un treball en xarxa fonamental amb altres festivals i marcs d’exhibició del país, destaca l’acompanyament a la companyia de circ contemporani Nilak, que estrenarà una proposta plantejada en format de residència artística al costat del músic pirinenc Arnau Obiols, i l’encàrrec a la companyia Factoria Mascaró juntament amb el grup de polifonia vocal masculina La Nova Euterpe, que estrenaran un projecte amb voluntat de rodatge (es podrà veure també a la Fira Mediterrània de Manresa). El programa d’acompanyament artístic als creadors finalitzarà amb l’espectacle de cloenda del festival, a càrrec de l’artista lleidatana Júlia Farrero, que presentarà Teia, una proposta basada en la tradició fallaire dels Pirineus.
A banda d’aquestes propostes, també hi participaran noms propis de la música d’arrel, com el duet Criatures –de Marçal Ramon i Ivó Jordà–, les Marala Trio, el duet de música tradicional Daura, l’Orquestrina Trama i la mescla de música tradicional i dansa contemporània que signa la ballarina basca Nerea Martínez amb l’espectacle Biraka. Podeu veure tota la programació en aquest enllaç. Podeu veure el vídeo de promoció del festival aquí.
El Dansàneu també ha subscrit un acord de col·laboració amb Lleida TV (adherida a la Xarxa de Comunicació Local) per enregistrar i emetre el 80% dels espectacles del Dansàneu d’aquest 2020.
Les entrades per als diferents espectacles ja són a la venda, amb antelació a través del web del Dansàneu i del web del Consell Cultural i presencialment a la seu del Consell, a Esterri d’Àneu, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores. La venda anticipada finalitza 24 hores abans de la realització de l’espectacle. En cas de quedar aforament a la venda, se situaran punts de venda física a l’entrada de cadascun dels recintes durant el festival. Els preus dels espectacles oscil·len entre els 6 i 12 euros i inclouen, en alguns casos, un tast de productes aneuencs.
Imatge destacada: Les Impuxibles