Artistes catalans com Maite Martín, Josep Pons o els quartets Casals i Cosmos formen part del cartell del festival d’enguany, que tindrà lloc entre el 13 de juny i el 10 de juliol i farà èmfasi en els vincles entre Granada i Catalunya a través de la figura de Manuel de Falla.
El compositor gadità, deixeble de Felip Pedrell –i que, per tant, va participar del renaixement de la música catalana moderna– serà reivindicat amb les activitats aplegades mitjançant l’epígraf #granada1922, per recordar el centenari de l’inici de l’històric Concurs de Cante Jondo granadí, eix temàtic del Festival. Aquesta mena de festival dins del Festival inclourà una trentena de propostes, com ara recitals de flamenc, piano, cant i concerts de música de cambra i simfònica.
D’altra banda, com cada any des de fa més de mig segle, els Cursos Manuel de Falla oferiran, paral·lelament al Festival, ensenyaments d’alt nivell de perfeccionament amb un professorat de prestigi internacional, parcialment integrat per artistes que intervenen al mateix Festival. Enguany l’oferta s’amplia amb un taller de creació musical per a mitjans audiovisuals que se sumarà als ja habituals de cant, dansa clàssica, pedagogia musical i fotografia i escena inclusiva, entre d’altres.
El Concurs de Cante Jondo de Granada de l’any 1922 serà present en l’estrena de l’obra simfònica encarregada a Mauricio Sotelo, compositor resident d’aquesta edició del Festival –de qui dos quartets catalans, el Quartet Casals i el Cosmos Quartet, interpretaran obres, juntament amb la violista Tabea Zimmermann.
Zimmermann forma part del palmarès de primer nivell amb què compta el Festival de Granada, que també inclou els noms de Jean-Guihen Queyras, Isabelle Faust, David Afkham, Javier Perianes, Katharina Konradi, Andrè Schuen, Daniel Heide, Daniil Trifonov, Grigory Sokolov, Maria João Pires, Charles Dutoit, Martha Argerich, Fabio Biondi, Ivo Pogorelich i Grigory Sokolov.
Aquests intèrprets destacats, tant nacionals com internacionals, es distribuiran entre els 97 espectacles de música i dansa que s’estructuren en set cicles: Conciertos de Palacio, Grandes Intérpretes, Danza, Noches de Flamenco, Música de Cámara, Cantar y Tañer-Sones Antiguos y Barrocos i Bach Moderno. Tot això, a banda del Festival Extensión (Fex), un programa interdisciplinari d’activitats i concerts per a tots els públics a Granada i en altres poblacions de la província.
Entre els artistes catalans que participaran enguany al Festival de Granada hi ha el mestre Josep Pons –que dirigirà Prélude à l’après-midi d’un faune de Debussy (en la versió de Falla), el Concert per a la mà esquerra de Ravel i L’oiseau de feu de Stravinsky amb el solista Juan Pérez Floristán i l’Orquesta Ciudad de Granada (el 16 de juny)–, la cantaora Mayte Martín –que interpretarà Déjà vu amb Paco Cruzado i José Tomás, amb la violinista ebrenca Marta Cardona i altres catalans a la part instrumental (el 30 de juny)–, tots dos al Palacio de Carlos V.
D’altra banda, la mezzosoprano Elena Gragera i el pianista Antón Cardó han elaborat un programa titulat Falla, Lorca y el cante jondo en la Generación del 27, amb cançons populars de Falla, Nin i obres de compositors contemporanis o influïts per aquests (el 21 de juny), mentre que l’organista Juan de la Rubia actuarà al monestir de San Jerónimo, on oferirà peces de grans compositors del primer Barroc i amb improvisacions seves a mode d’interludis.
Finalment, també es podrà veure al Festival de Granada la producció de música de cinema que homenatja John Williams signada per Jordi Cos i l’Orquestra Simfònica del Vallès, amb l’actor i doblador Salvador Vidal. En aquest cas, els intèrprets seran l’Orquesta Joven de la Sinfónica de Galícia, dirigida per Víctor Pablo Pérez.