La VII edició del Festival de Pasqua de Cervera de música clàssica catalana tindrà lloc a Cervera entre el 6 i el 16 d’abril de 2017. Enguany el projecte artístic del Festival presenta una nova cara visible, el director Josep Maria Sauret, que substitueix en el càrrec Xavier Puig, que en va ser fundador i impulsor. El director d’orquestra barceloní vol impulsar el Festival de Pasqua de Cervera i fomentar les col·laboracions amb altres institucions del país promovent les produccions catalanes d’autor, si bé s’ha renunciat dedicar cada edició a un compositor català concret, tal com s’havia fet en anteriors festivals: Joan Manén o Enric Granados, entre d’altres.
Amb la mirada posada en la tradició i la recuperació patrimonial, el Festival de Pasqua de Cervera centra esforços enguany en la recuperació de la Simfonia Homenatge a Beethoven de Bernat Calvó Puig, organista i mestre de capella a la basílica de la Mercè a Barcelona, on morí i deixà un llegat d’unes sis-centes obres. Calvó va escriure aquesta simfonia per presentar-la a un concurs de les Festes de la Mercè l’any 1877. L’obra no resultà guanyadora i per això va caure en l’oblit. Aquesta producció, que es va presentar a Tremp i Lleida al principi de març en la temporada de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, serà una de les propostes més potents del Festival, amb l’actuació de l’orquestra esmentada, sota la direcció d’Alfons Reverté, i amb la violoncel·lista Laia Puig, que interpretaran el Concert per a violoncel d’Enric Morera i la Simfonia núm. 2 de Ludwig van Beethoven. Prèviament al concert, els musicòlegs responsables de la recuperació de l’obra de Bernat Calvó, Josep Maria Gregori i Jordi Piccorelli, oferiran una xerrada en què explicaran la gènesi del projecte.
El Festival manté les fórmules d’èxit de temporades anteriors, com els concerts de proximitat, que enguany conviden formacions com Aria Antiqua, liderada pel violinista Joan Espina i que recupera partitures de l’Arxiu Comarcal de Cervera; el Blooming Duo, amb música dels nostres dies per a arpa i marimba; el recital del pianista Jordi Castellà, dedicat a Mompou, i la música de cambra per a cordes d’autors com Montsalvatge, Granados, Toldrà i Albéniz, interpretada pel Quartet Catalònia.
Altres propostes d’interès són el concert de la Polifònica de Puig-reig dedicat a la Nova Cançó, amb arranjaments de Manel Camp, la proposta de repertori tradicional català de la formació Hirundo Maris Trio i Arianna Savall, així com el concert de repertori jazzístic també sobre música tradicional catalana que el pianista Ignasi Terraza oferirà en la proposta de maridatge de vins i música. Per últim, el concert de l’organista Miquel González i de la soprano Marta Mathéu permetrà posar en valor el gran orgue romàntic Tepatti de l’església de Sant Agustí, l’únic orgue de la Segarra, amb un repertori d’obres de Pau Casals, Frederic Mompou, Enric Granados, Antoni Nicolau, Francesc Civil i Robert de la Riba.
Més informació a www.festivaldepasqua.cat.