La XXVI edició del Festival Castell de Peralada té com a eix central –com ja és habitual– la seva aposta per l’òpera, amb sis espectacles lírics del total de vint sessions que completen el cartell. L’Auditori del Parc del Castell acollirà les òperes Il trovatore de Verdi i Don Giovanni de Mozart i acudiran al Festival figures de primer nivell, com Jonas Kaufmann i Ramón Vargas. A més, inclou dos espectacles de dansa, sis concerts del cicle Estiu Musical i cinc activitats paral·leles.
La funció inaugural, el 20 de juliol, presentarà Il trovatore de Verdi, en versió de concert i amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i l’OBC, sota la direcció de Roberto Rizzi-Brignoli. El concert comptarà amb les veus de Mischa Didyk, el veterà Leo Nucci, Marianne Cornetti i Angela Meade, cantant emergent del Metropolitan de Nova York i una de les grans veus verdianes, en el que representa el seu debut espanyol. Amb aquest títol es busca repetir l’èxit de l’any passat del Nabucco com a funció inaugural i afegir-se així a la celebració del bicentenari de la mort de Verdi.
Però, sens dubte, “el plat fort del Festival”, en paraules del seu director artístic, Oriol Aguilà –el segon any que hi és al capdavant–, és la posada en escena de Don Giovanni de Mozart els dies 3 i 5 d’agost. Amb una producció de la Deutsche Oper de Berlín, Peralada vol celebrar també el centenari d’aquest teatre alemany oferint per primera vegada una de les seves produccions com a visitant a Catalunya. A més, la direcció musical serà a càrrec de Guillermo García Calvo, d’important carrera a Viena i amb un lligam especial amb la Deutsche Oper berlinesa. La gran veu d’aquesta producció serà el ben tornat Carlos Álvarez, que representarà un Don Giovanni líder del retrat de les actuals metròpolis i la seva nocturnitat, tal com mostra la producció alemanya. Anirà acompanyat d’altres veus, com Robert Gleadow, Patrizia Ciofi, Dinara Alieva, Jana Kuruçová, Yosep Kang, Marko Mimica i Ante Jerkunica, i la interpretació de l’orquestra de la Deutsche Oper Berlin i el Cor de Cambra del Palau.
L’aposta per la lírica es completa amb l’únic concert a Espanya de Jonas Kaufmann en una gala amb un repertori íntegrament operístic com a clausura del Festival, amb l’Orquestra de Cadaqués el 22 de agost, i el recital del tenor Ramón Vargas acompanyat al piano per Mzia Bachtouridze a l’església del Carme el 2 d’agost. A més, el Festival acollirà el 14 d’agost l’estrena absoluta de la Java Suite, del compositor Agustí Charles i el llibretista Marc Rosich –el reconegut tàndem del Lord Byron del Liceu–, amb dues veus conegudes, María Hinojosa i Pep Ferrer, i la direcció musical de Nacho de Paz i l’escènica de Rita Cosentino.
El Festival mantindrà la nova iniciativa començada l’any passat, el cicle Paral·lels, que cerca anar més enllà de l’espectacle musicoteatral, amb l’objectiu de la interdisciplinarietat entre les arts. En aquesta ocasió s’oferiran tres espectacles: el concert a càrrec d’Albert Guinovart en un homenatge a Debussy amb obres del compositor francès i del mateix Guinovart; el concert homenatge a Montsalvatge de l’ensemble de l’Orquestra de Cadaqués amb l’estrena de l’obra inèdita Concerto libero per a violoncel i piano, i l’espectacle Curiositats venecianes de l’escriptora Donna Leon amb Il Complesso Barroco.
Aquesta edició del Festival de Peralada acollirà també, en dansa, l’espectacle La Pepa de Sara Baras i l’estrena a Europa de Pálpito del Barcelona Ballet d’Ángel Corella. El cicle Estiu Musical portarà l’inici de la gira catalana conjunta de Serrat i Sabina, a més de les úniques actuacions a Espanya de Melody Gardot, Harry Connick Jr., Dionne Warwick i l’orquestra Buena Vista Social Club, amb la gran veu cubana Omara Portuondo. La proposta d’enguany es completa amb l’estrena del musical Follies de Mario Gas i els dos espectacles que duran el Festival al carrer de la vila de Peralada el 29 de juliol.