La quarta edició del Festival Internacional Residències de Música de Cambra de Godella se celebrarà de l’11 al 17 de juliol, sota la direcció una vegada més del clarinetista Joan-Enric Lluna. Aquest diumenge 27 de maig tindrà lloc el concert de presentació, amb l’orquestra jove Musica Cordis, membres de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana del Palau de les Arts i la intervenció de la pedagoga i violinista Mirabai Weismeh.
Amb importants artistes que oferiran concert públics, la particularitat d’aquest festival consisteix en el fet que els artistes resideixen durant una setmana en aquesta població valenciana, on treballen preparant els concerts. Es genera així una comunitat d’artistes facilitada per una convivència personal i intel·lectual molt enriquidora. A més, aquest treball de preparació s’obre al públic general, especialment als joves, en format d’assaigs oberts, concerts comentats, sessions amb joves estudiants de música i xerrades i conferències. De fet, alguns dels músics treballen durant el Festival amb la jove orquestra local, que s’unirà a un dels concerts.
El Festival suposa una aposta ferma de continuïtat per part del seu director, Joan-Enric Lluna, músic polifacètic que compagina la seva activitat com a clarinetista, ja sigui actuant de solista o músic de cambra, amb una vocació per la direcció d’orquestra i per l’ensenyament. En les seves paraules: “Podem ajustar preus, demanar als meus col·legues honoraris més baixos o reduir la durada del Festival, però no pot desaparèixer, perquè aquest festival, com qualsevol altre esdeveniment musical o cultural en general, és una demanda de la societat, una necessitat.” Així, es consolida un any més, per quarta vegada, aquesta intenció de disminuir la distància entre músics i públics i anar més enllà de la seva participació com a espectadors d’un concert públic, enmig d’un panorama difícil de supervivència per a petits festivals com aquest.
Una part important de la interpretació al llarg d’aquest festival recaurà en el grup de vents d’harmoniemusik Moonwinds, format pel mateix Joan Enric Lluna i M. Ángeles Galán als clarinets, Cristina Gómez i Juan Antonio Ferriol als oboès, David Tomás i Higinio Arrue als fagots, David Fernández i Josep Miquel Lluna a les trompes, i Toni García al contrabaix. Moonwinds, conjunt que reuneix els més destacats músics de vent internacionals de l’Estat espanyol, serà a més un dels grups residents a l’Auditori de Barcelona a partir de la propera temporada. La llista d’artistes implicats en el projecte es completa amb el pianista Josep Maria Colom, la soprano Isabel Monar, el tenor José Antonio López, el Quartet de Corda de l’Escola Superior Reina Sofía de Madrid, membres de l’OCV del Palau de les Arts, les orquestres juvenils Musica Cordis i Casino Musical de Godella i la violinista i pedagoga Mirabai Weismehl.
Amb tots ells se celebraran tres concerts: “L’òpera a la butxaca”, el 13 de juliol a Villa Eugènia –a la memòria de Juan Manuel Lumbreras, oboista original de Moonwinds– amb el grup de vents Moonwinds, Isabel Monar i José Antonio López; el segon concert serà el 15 de juliol a l’Ermita de Campolivar, amb obres d’Strauss, Françaix, Beethoven i Txaikovski, novament amb Moondwinds i el Quartet de l’Escola Reina Sofía; i un últim concert, el 17 de juliol, a Villa Eugènia, amb el quartet esmentat i Josep Maria Colom, David Tomàs i Joan Enric Lluna.
El pes important d’aquest festival rau en les activitats paral·leles, com també en els assaigs oberts i les sessions de treball que tindran lloc tots els dies, els tres concerts didàctics –12, 14 i 16 de juliol– o les trobades posteriors als concerts. A més, el 17 de juliol tindrà lloc la taula rodona sobre “Sociabilitat i música de cambra en la transmissió de la tradició musical”, coordinada per Xavier Costa, que suposarà la culminació d’un treball de camp sociològic que s’haurà anat fent durant el Festival. Val a dir que ja s’han realitzat diverses activitats en el marc de l’edició d’enguany del Festival, ja que les activitats no solament es duen a terme els deu dies pròpiament de la trobada, sinó que se succeeixen d’una manera esporàdica durant l’any, com va ser en el cas de la presentació del llibre Casals-Claret, correspondència a l’exili i el concert a càrrec de Lluís i Daniel Claret i Anna Mora que tindrà lloc al setembre, o el concert d’homenatge a Pinazo del proper hivern amb l’estrena de l’encàrrec del Festival al compositor César Cano amb textos de Vicent Alonso, a més de música contemporània de les sales de concerts quan va viure Pinazo.