L’orgue del Palau Güell de Gaudí, al carrer Nou de la Rambla de Barcelona, acull entre dimecres i diumenge d’aquesta setmana, en el marc del Festival Sónar, la primera oportunitat de sentir un orgue expandit digitalment, anomenat hiperorgue, a l’Estat espanyol.
L’instrument, obra d’Albert Blancafort, inaugurat el 2011 coincidint amb la restauració de l’espai, propietat de la Diputació de Barcelona, i inspirat en el que Aquilino Amezua havia dissenyat originalment per a l’edifici, sonarà ininterrompudament, de manera automàtica i sense assistència humana, entre aquest dimecres 15 i diumenge 19 de juny, de 10 del matí a 8 del vespre.
Hiperorgue és un terme amb què es volen definir les infinites possibilitats que s’obren per a compositors i intèrprets gràcies a la intervenció, via tecnologia MIDI, d’un orgue tradicional amb programari i maquinari digital. Així, partint del so produït pel vent als tubs de l’instrument, s’implementen noves tecnologies digitals que permeten fer-los sonar de manera diferent: per exemple, mitjançant noves combinacions de recursos, modificant el flux d’aire gràcies a vàlvules d’accionament electrònic d’alta precisió, produint efectes sonors (arpegis sense fi, pulsacions a gran velocitat…), etc.
D’altra banda, l’hiperorgue disposa d’entrada MIDI, la qual cosa permet que l’instrument pugui ser tocat també per altres artistes no organistes a través de qualsevol dispositiu electrònic, com ara ordinadors o tauletes, etc.
La peça musical que sonarà durant aquests dies, titulada Aggregate, s’inspira en el trencadís de Gaudí i ha estat especialment composta pels músics de l’ensemble retrofuturista berlinès Gamut inc, format per Marion Wörle i Maciej Śledziecki, que van visitar el Palau Güell fa uns mesos abans d’iniciar el procés creatiu. El projecte és fruit de la cocreació entre aquests, el mestre orguener Albert Blancafort i el tecnòleg Santi Vilanova.
L’experiència al Palau Güell forma part de Sonar Extra, el recorregut que Sónar proposa pel centre de Barcelona durant la setmana del festival per descobrir aquesta i altres intervencions sonores a la Fundació Antoni Tàpies i l’hotel ME Barcelona, a més d’una sèrie de presentacions audiovisuals al CCCB.