Subscriu-te

El francès Lorenzo Viotti, guanyador del Concurs de Direcció d’Orquestra de Cadaqués

Lorenzo Viotti durant la prova final del Concurs de Direcció d’Orquestra de Cadaqués, amb la soprano Delia Agúndez. © Joan Tomàs
Lorenzo Viotti durant la prova final del Concurs de Direcció d’Orquestra de Cadaqués, amb la soprano Delia Agúndez. © Joan Tomàs

El director francès Lorenzo Viotti, de 23 anys, va resultar guanyador de l’11a edició del Concurs Internacional de Direcció d’Orquestra de Cadaqués, que se celebrà el passat mes de desembre de 2013; el premi consisteix en un contracte per a una gira remunerada de tres anys amb les 23 orquestres simfòniques col·laboradores del Concurs (19 espanyoles i 4 més d’europees). El segon premi va ser per al nord-americà Vlad Vizireanu. El jurat, presidit pel mestre Guennadi Rozhdestvenski, era format per Lutz Köhler (director d’orquestra), Jaime Martín (director titular de la Gävle Symfoniorkester de Suècia i director titular de l’Orquestra de Cadaqués), François Bou (gerent de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya), Cristina Rocca (directora artística de l’Orchestre National de France), Louwrens Langevoort (director artístic i executiu de la Köhlner Philharmonie), Joji Hattori (director d’orquestra), i l’Orquestra de Cadaqués amb dos vots. El jurat va atorgar un premi especial al semifinalista belga Michiel Delanghe.

La prova final, oberta al públic, va tenir lloc el passat 19 de desembre a l’Auditori de Barcelona, en la qual els dos directors finalistes, Lorenzo Viotti i Vlad Vizireanu, van dirigir diverses obres orquestrals, entre les quals el darrer acte de l’òpera Telémaco nell’isola di Calipso de Ferran Sor, amb la participació de la soprano Delia Agúndez, i la Simfonia núm. 2, en Re major, op. 36 de Beethoven. La part més decisiva del programa va consistir en l’obra L’absència del compositor Hèctor Parra, obra encàrrec del Concurs –en col·laboració amb el Centro Nacional de Difusión Musical del Ministeri de Cultura–, obra rigorosament inèdita i que no havia estat lliurada als concursants fins a l’arribada al certamen.

Lorenzo Viotti (Lausana, 1990) va estudiar percussió, piano i cant a Lió; l’any 2009 es traslladà a Viena per aprofundir coneixements en l’especialitat de percussió. Un any més tard el professor Georg Mark li va oferir l’oportunitat d’iniciar classes de direcció d’orquestra al Conservatori de Viena. Durant aquests anys Viotti ha adquirit una gran experiència com a músic d’orquestra amb les principals orquestres vieneses, com la Filharmònica de Viena. Des de principi del 2012 Viotti és el director principal de l’Akademische Symphonie Orchester de Viena. També va continuar els estudis de direcció amb el professor Nicolas Pasquet, fet que li va permetre debutar amb la Jena Philharmonic Orchestra. Uns mesos més tard va debutar amb èxit amb l’Orquestra Filharmònica de Niça, amb la qual ha començat a treballar regularment. També ha actuat com a director d’òpera amb la Schlosstheater Schoenbrunn dirigint Le nozze di Figaro de Mozart. Recentment ha guanyat el primer premi al concurs de l’MDR de Leipzig, on debutarà el mes de març vinent. Actualment continua els estudis de direcció a Weimar amb Nicolas Pasquet i regularment rep lliçons dels mestres Georges Prêtre i Bertrand de Billy.

Vlad Vizireanu en la prova final del Concurs de Direcció d’Orquestra de Cadaqués. © Joan Tomàs
Vlad Vizireanu en la prova final del Concurs de Direcció d’Orquestra de Cadaqués. © Joan Tomàs

Aquest concurs organitzat per l’Orquestra de Cadaqués va néixer l’any 1992 amb la intenció de vehicular la demanda que les orquestres espanyoles rebien de joves directors que volen fer-se un lloc en el món professional. D’aquesta manera, el seu objectiu és descobrir i promoure joves directors, i convertir el concurs en una plataforma de projecció professional, oberta a directors de tot el món menors de 35 anys.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter