Mentre la immensa majoria de festivals d’estiu europeus van decidir abaixar el teló davant les incerteses de la pandèmia, el Grec barceloní no només l’aixeca, sinó que es reinventa i desdobla oferta en tres branques, tot obrint-se a les propostes en línia i allargant-se fins a l’estiu del 2021, amb el ferm propòsit de donar suport a la cultura i als creadors locals.
Serà un Grec atípic, però “compromès amb la cultura i amb la ciutat més que mai”, ha dit l’alcaldessa Ada Colau en la presentació d’aquesta edició tan singular com irrenunciable, perquè segons el que ha afegit, “no només hem d’acompanyar aquest sector que tant ens ha donat durant aquests dies, sinó que necessitem la cultura per sortir millor, més forts i amb més esperança de la crisi”. Per la mateixa raó, el festival també redueix el preu de les entrades a 15 euros per a tots els espectacles, llevat dels familiars, que costaran només 5 euros.
Sota els nous paràmetres i amb aforaments reduïts, el Grec 2020 oferirà un total de 108 propostes, entre les quals la música, incloent-hi la clàssica, tindrà una presència més destacada que mai pel fet de veure’s menys afectada que les arts escèniques per les restriccions de seguretat. Serà també, i per raons òbvies, un Grec de proximitat, centrat en el talent local, i amb una presència internacional discreta. D’aquesta agenda, 48 propostes formaran el festival pròpiament, que arrencarà el 30 de juny; 24 correspondran a l’anomenat De Grec a Grec, una extensió de l’oferta estival que durarà fins a la propera edició i que té com a objectiu permetre que els espectacles que ara no sigui possible estrenar acabin arribant a escena, mentre que el Grec en Obert acollirà 36 propostes virtuals.
“El gruix de les propostes del Grec manté la seva component de contemporaneïtat, que és l’esperit del festival”, ha explicat el director Cesc Casadesús, que tot i les restriccions de mobilitat no ha volgut renunciar a la previsió, ja anunciada l’any passat, de mirar enguany cap a l’Amèrica Llatina. Un recorregut que queda reflectit per la imatge gràfica d’aquesta edició, que vol transmetre conceptes associats a aquest continent, com màgia, espiritualitat, inconformisme, revolta, natura, festa i, fins i tot, una pinyata mexicana.
Sense renunciar al seu pressupost habitual de 3,3 milions d’euros, el festival tindrà en el Teatre Grec l’epicentre habitual, tot i que l’aforament de l’espai es reduirà a només 800 persones. Aquest serà l’escenari del tradicional espectacle inaugural, un muntatge de nova creació de la companyia Baró d’Evel titulat A tocar! que es podrà veure els dies 30 de juny i 1 de juliol i que es convertirà en una mena d’homenatge al personal sanitari i als treballadors que han estat en primera línia lluitant contra la COVID-19, que hi podran assistir com a convidats excepcionals.
“En un any tan complicat nomes podíem inaugurar el Grec amb poesia, perquè només la poesia ens serveix per explicar allò que és inexplicable”, ha dit Casadesús amb referència a una proposta que farà dialogar a l’escenari de Montjuïc artistes catalans de diferents disciplines, “com una mena de gran celebració de l’art”. Entre ells hi haurà el pintor Frederic Amat, músics com Refree i la cantant de fados Lina, la ballarina María Muñoz de la companyia Mal Pelo i el pallasso Tortell Poltrona. “Serà un espectacle poètic, sensible, delicat i ple d’emoció, que té aquest esperit de mirar endavant”, ha afegit Casadesús.
A més de la inauguració, el Teatre Grec acollirà també altres propostes que, segons Casadesús, han implicat “un gran esforç d’adaptació de tots els artistes”. Entre les propostes figuren un nou espectacle de Carme Portaceli, No passa cada dia que algú ens necessiti (de fet no és gens habitual que algú ens necessiti), que recupera texts escrits en temps de pandèmia; un espectacle de circ de la Compagnie XY i una nova visita dels belgues Peeping Tom.
L’apartat musical, especialment heterogeni “perquè tothom hi pugui trobar el seu estil”, estarà encapçalat per la cantant cubana Omara Portuondo, que a punt de complir 90 anys no ha volgut renunciar a la seva actuació de comiat de Barcelona “i es confinarà catorze dies per poder ser-hi”, ha explicat el director del Grec. Altres noms que passaran pel mateix escenari seran els de Manel, Amics de les Arts, Mayte Martín o Judit Nedermann. També està prevista una nit de tangos amb artistes argentins de la ciutat, als quals se sumarà Miguel Poveda, una nit urbana de trap i rap i una producció del Taller de Musics en homenatge a Xavier Cugat.
Fora d’aquest escenari, les sales de la ciutat acolliran també un ampli ventall de propostes, tot mantenint les exigències de seguretat. Al Teatre Lliure, per exemple, desfilaran artistes com Angelica Liddell, Agrupación Señor Serrano, Teatro Amazonas, el duet format per Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida i l’uruguaià establert a París Sergio Blanco, que oferirà un monòleg que constitueix una mirada irònica a l’actual situació i que, a més, crearà a Barcelona un muntatge amb l’experiència directa de metges i infermeres de la ciutat.
El Palau de la Música acollirà les actuacions del contratenor Xavier Sabata, la soprano Núria Rial i el grup Vespres d’Arnadí, i de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, així com l’espectacle familiar Meravellós Mahler. Els inclassificables Cabo San Roque presentaran una instal·lació al Museu del Born i hi haurà també tres concerts a la sala Jamboree, un dels quals a càrrec de Diego Amador.
La dansa, igual que el teatre, abandona els escenaris habituals i dialogarà més que mai amb l’arquitectura ocupant altres recintes de la ciutat, com per exemple el Museu Marítim, on la companyia Malpelo presentarà un espectacle acompanyat per un quartet liderat pel violinista Joel Bardolet. La Veronal, per la seva banda, es presentarà a la Sala Oval del MNAC amb una proposta que dialoga amb Luis Buñuel i la revolució mexicana.
La programació De Grec a Grec recollirà aquells espectacles que no estaran encara a punt pel juliol i que, segons Casadesús, “serà motor de la creativitat local tot l’any”. Algunes d’aquestes propostes escèniques seran Pedro Páramo, La casa de los espíritus, El combat del segle, La gavina d’Àlex Rigola, L’habitació blanca, Winnipeg –un muntatge sobre el vaixell que va portar exiliats republicans a Xile, país del qual també arribarà La ruta de la plata. També, i sota el títol El rèquiem de la llum, està prevista una col·laboració entre l’Orfeó Català i la coreògrafa valenciana Marina Mascarell.
Per últim, el Grec en Obert es nodrirà de tots els nous formats sorgits durant el confinament, des de retransmissions en directe a través de les xarxes o per ràdio i televisió, fins a propostes creades expressament en línia, passejades per Barcelona seguint un itinerari amb suport de podcasts i converses amb diferents agents culturals de la ciutat. També hi haurà connexions amb artistes llatinoamericans, com l’argentí Daniel Veronese, i activitats ideades especialment per a trobades professionals internacionals.
“Hi ha molts espectacles, però també molta reflexió, diàleg i una mirada cap al futur”, ha conclòs Francesc Casadesús, que de passada convida els espectadors a armar-se de “més paciència que mai” per poder complir els protocols de seguretat en l’accés als espectacles i que van molt més enllà de la reducció d’aforament. Així, per exemple, el Teatre Grec tindrà dues entrades i una zona de descans on el públic haurà d’esperar abans d’accedir als seients, de manera esglaonada i sota la guia dels acomodadors. No hi haurà servei de restaurant, però sí de bar, encara que aquest funcionarà només abansdels espectacles. “L’extensió social quan s’acabi la funció l’haurem de fer als bars del Poble-sec”, ha anunciat Casadesús. I si es compleixen els protocols de distanciament físic no serà necessari l’ús de mascaretes.
“Des del 18 de març que estem treballant per mantenir el Grec i no per una qüestió d’orgull, sinó perquè en aquest festival treballen tres mil persones i al seu entorn se’n mobilitzen entre vuit i deu mil més. I mantenir totes aquestes feines, tant directes com indirectes, és important, perquè darrere la festa hi ha un teixit cultural molt tocat per aquesta crisi al qual s’ha de donar suport. I per això estem treballant per fer una Mercè en un format nou i recuperar la Setmana de la Poesia i la Biennal del Pensament”, ha aprofitat per anunciar el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats.
Imatge destacada: el Teatre Grec de Montjuïc acollirà tan sols 800 dels 2.200 espectadors que hi tenen cabuda normalment. (c) Ajuntament de Barcelona.