Subscriu-te
,

El Mas Sorrer presenta programació d’estiu

Robert Glasper. © Joey L.
Robert Glasper. © Joey L.

Per Xavier Villanueva

A la petita població de Gualta, al cor del Baix Empordà, s’amaga un espai molt peculiar: el Mas Sorrer. Fa tretze anys que funciona com a masia restaurada on trobar diferents propostes culturals d’alta qualitat filtrades pel vernís de l’hostaleria. Ideat i dirigit per Gerard Argemí, hostaler, arqueòleg i músic, les activitats multidisciplinàries que ofereix en el seu cartell d’estiu ja s’han convertit en un clàssic de la temporada de calor de la zona.

Enguany s’hi esdevenen l’onzena programació consecutiva de música en viu, la novena edició del Mas Sorrer Festival Internacional de Curtmetratges i diferents actuacions de DJ comissionades per Miguelito SuperStar, membre de la Fundación Tony Manero.

Pel que fa a la música en directe, la programació d’aquest 2015 està basada en el jazz fusionat amb altres sons de la música negra (soul, hip-hop, funk…), i inclou les actuacions en format de club de quatre artistes més que reconeguts a nivell internacional: José James, Janine Johnston, Robert Glasper i Roy Ayers.

José James
José James

José James és una de les veus més especials de l’escena jove novaiorquesa, molt àmplia de registre i especialment vellutada. Influenciat tant pels grans del jazz com per altres sonoritats, va començar a fer-se un nom a partir del seu heterodox àlbum del 2008, The dreamer, disc que li va obrir les portes de discogràfiques tan potents com la Blue Note. Al Mas Sorrer vindrà el 18 de juliol acompanyat d’un trio de bateria, piano i contrabaix i interpretarà la seva última gravació, produïda per Jason Moran (Yesterday I had the blues – The music of Billie Holiday), un homenatge pòstum a Lady Day en l’any del centenari del seu naixement.

Una setmana més tard, el 24 de juliol, serà el torn de Janine Johnston. Aquesta cantant londinenca ja coneix les nostres terres. De fet, ha actuat amb prou èxit al Festival de Jazz de Terrassa o al Mas i Mas Festival. És un dels referents del soul i el rythm & blues actuals i la seva performance al Mas Sorrer consistirà en la presentació del seu nou espectacle, Soul in the city, una espècie de monogràfic en què en principi es passejarà per la història del gènere abraçant covers de les grans dives que l’han configurat amb el pas del temps.

I el 4 d’agost Robert Glasper, un dels pianistes joves més en forma del panorama de la música negra actual. Influenciat per gent tan variada com Herbie Hancock, Radiohead o Kendrick Lamar, per posar només tres noms, el seu directe al Mas Sorrer recupera el trio que el va començar a situar en l’escena, amb Vicente Archer al baix i Damion Reid a la bateria. Amb una connexió primerenca amb terres catalanes (el seu primer disc va ser gravat amb Fresh Sound New Talent), la música de Robert Glasper sempre s’ha caracteritzat per l’amplitud de mires i la voluntat d’obrir el jazz al present i fugir de la visió museística del gènere. Els seus dos treballs amb el nom de Black Radio han tingut una acollida immensa en el mainstream americà, i ara, al Mas Sorrer, torna als orígens amb el trio amb què va créixer, per presentar el seu darrer enregistrament, The Robert Glasper Trio lived at the Capital Studios.

Com pot ser que músics tan punters es deixin caure per aquesta petita població empordanesa? Com diu Gerard Argemí, “Mas Sorrer ja té un prestigi. Hi han passat músics molt importants (Gregory Porter, Chano Domínguez…). Entre ells s’ho parlen i per això podem portar gent del nivell de la gent que portem. Antigament aprofitàvem gires internacionals per poder fer-los venir. Ara seguim fent-ho, però ja som capaços de portar artistes exclusivament per a nosaltres, com enguany Roy Ayers.”

Roy Ayers és el músic amb més història a les espatlles de la programació d’enguany al Mas Sorrer. Anomenat padrí del neosoul, aquest vibrafonista de Los Angeles és el creador de peces cabdals d’aquest subgènere, com Everybody loves sunshine, entre d’altres. La seva música ha estat i continua sent molt utilitzada en samplers diversos relacionats amb la cultura del ball, i el 9 d’agost tenim l’oportunitat de veure’l en directe en format quintet acompanyat de veu, baix, teclats i bateria.

A més d’aquestes quatre dates, per als interessats en el cinema el Mas Sorrer Festival Internacional de Curtmetratges projectarà petites pel·lícules de diferents formats entre el 31 de juliol i el 2 d’agost. Teniu temps per presentar-hi la vostra proposta fins al 15 de juny. Cal dir també que fora d’aquestes activitats remarcades, el Mas Sorrer té les portes obertes qualsevol dia per la seva activitat hostalera habitual i que trobareu el web en un compte enrere esperant posar-se en marxa (http://www.massorrer.cat).

Per acabar, deixem-nos convèncer per Gerard Argemí: “La música en viu al Mas Sorrer és una manera diferent de viure un concert; és estar en un directe de qualitat de festival internacional en un ambient de club molt proper. És com ser al Village Vanguard però alhora al North Sea Jazz Festival. I tot això envoltat de l’atmosfera del Mas Sorrer i tota la màgia i l’atrezzo personalitzat que posem per a cada concert. Segur que en gaudireu molt!”

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter