El fons, a més, abasta material vinculat a figures tan destacades com Francesc Tàrrega, Andrés Segovia, Dionisio Aguado, Emili Pujol, Isaac Albéniz i Enric Granados.
El Museu de la Música de Barcelona ha adquirit recentment la Col·lecció Fernando Alonso, que inclou majoritàriament el fons documental i artístic de Miquel Llobet, a més d’altres documents, objectes i obres d’art relacionats amb la guitarra. La col·lecció abasta obres i material de figures tan destacades com Francesc Tàrrega, del qual inclou el manuscrit original de Recuerdos de la Alhambra, Andrés Segovia, Dionisio Aguado, Emili Pujol i el mateix Llobet, arranjador i divulgador de la música d’Isaac Albéniz i d’Enric Granados.
L’adquisició ha estat possible gràcies a l’aportació econòmica a parts iguals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni) i de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB). La compra ha tingut un cost de poc més de 235.000 euros. També cal destacar-hi la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya, que ha facilitat la reincorporació del manuscrit original de Recuerdos de la Alhambra a la col·lecció. Cal agrair al senyor Fernando Alonso la determinació per fer possible que aquests documents es quedin en una institució pública de la ciutat.
El Museu de la Música de Barcelona conserva també el llegat d’una vintena de guitarres procedents de Miquel Llobet i altres documents manuscrits del compositor. A més, sota la direcció de Romà Escalas ja es va adquirir una petita part de la Col·lecció Alonso amb la intenció d’arribar a un acord per a la resta. L’adquisició definitiva de la Col·lecció Fernando Alonso, sumada als fons documentals ja existents a l’Espai de Documentació i Recerca del Museu, suposa reunir al Museu de la Música el conjunt més important de documents sobre aquest període de la guitarra catalana de què es té coneixença. Això –juntament amb les guitarres recentment arribades al Museu–, en reforça la posició com a institució especialitzada en la guitarra clàssica (amb una de les grans col·leccions mundials), no només d’instruments, sinó també pel que fa a manuscrits i documentació.
Fernando Alonso, reconegut gran col·leccionista i fundador de l’acadèmia de música Casa Sors de Barcelona, va comprar entre els anys 1977 i 1988 un ampli fons de documents escrits (prop de 1.500 documents), amb partitures destacades, en total 879 (en bona part manuscrites), 420 cartes i també 146 fotografies, a més d’altres objectes i documents (obra gràfica, hemeroteca, fonoteca, documentació biogràfica, objectes personals i biblioteca). Aquest fons provenia majoritàriament de l’important guitarrista Miquel Llobet, mort a Barcelona l’any 1938, i representa un conjunt singular, centrat en el guitarrista més destacat i decisiu, tant en la interpretació musical com en la repercussió internacional de la guitarra catalana durant les quatre primeres dècades del segle XX. Amb el temps Fernando Alonso va ampliar el fons inicial fins a integrar un aplec documental excepcional de l’escola catalana de guitarra (entre final del segle XIX i primera meitat del XX), considerada una escola principal en el desenvolupament internacional de l’instrument en l’espai clàssic de concert del darrer segle i mig.
Un tast de la col·lecció exposada al Museu
El Museu de la Música ja està enllestint la catalogació de la Col·lecció Fernando Alonso i en té programada la digitalització perquè pugui ser consultada en línia en el termini d’aproximadament un any. Mentre es realitza aquesta tasca, les persones que visitin el Museu poden gaudir d’un petit tast de la col·lecció que acaba d’arribar. Fins al 17 de gener es podrà veure una mostra d’obra gràfica, manuscrits, documents sobre l’entorn artístic i la dimensió internacional de Llobet disposades en sis maletes-vitrines a la Sala dels Músics Catalans. Així, doncs, els visitants tindran l’oportunitat de contemplar fotografies de la infància i la joventut de Llobet, instantànies i programes d’alguns dels seus concerts internacionals, objectes personals i partitures originals manuscrites, entre les quals destaca l’esmentada Recuerdos de la Alhambra de Francesc Tàrrega, entre d’altres.