El Museu de la Música de Barcelona ha donat a conèixer Caticat, un catàleg col·lectiu en línia dels instruments musicals presents als museus i col·leccions públiques de Catalunya.
Amb accés a uns 4.000 instruments de 31 museus del territori, la plataforma esdevé el format idoni per a la difusió de les col·leccions d’instruments com a part del patrimoni musical català, al nivell de les principals col·leccions europees.
El projecte es va iniciar el 2001, liderat pel Museu de la Música, amb l’objectiu de localitzar, inventariar i documentar totes les col·leccions públiques d’instruments musicals del país. En aquella primera fase es van documentar més de 1.500 instruments provinents de col·leccions de 17 institucions. Els resultats van alimentar una primera base de dades, amb una vintena de camps que descrivien el nom de l’objecte, les dimensions, l’autoria, el lloc, les inscripcions, la classificació organològica i un llarg etcètera.
L’any 2020, el Centre Robert Gerhard va reprendre el projecte amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, tot actualitzant-lo per adaptar-lo a la digitalització creixent de les últimes dècades i als estàndards i pautes normalitzades per a la catalogació d’obres d’art i per a les imatges digitals que les identifiquen que les institucions patrimonials han anat desenvolupant.
Finalment, el web específic que permet consultar tots els instruments existents a Catalunya des de qualsevol lloc del món s’ha dut a terme en col·laboració amb les empreses Coeli, Edittio i Veraicon i roman obert a noves incorporacions, com la que arribarà properament del fons de 800 instruments del Museu Etnològic i Cultures del Món de Barcelona.
Caticat s’inspira en iniciatives similars d’altres països com MIMO, Musical Instrument Museums Online -consorci dels principals museus de la música europeus-, la britànica MINIM-UK o la francesa Base Nationale des Instruments de Musique de la Philarmonie de París.