El llibre Temporada d’òpera, publicació anual d’Amics del Liceu, aquesta temporada assolint la 26a edició, ha estat il·lustrat per l’artista nord-americà fincat a Viena Francis Lisa Ruyter. Conegut com a “llibre de la temporada” del Gran Teatre del Liceu, la publicació s’edita des de l’any 1991 i esdevé una referència per als melòmans operístics, i particularment per als afeccionats a la temporada del Gran Teatre del Liceu. La presentació va tenir lloc el 12 de setembre passat a la Galeria Senda de Barcelona.
Francis Ruyter és conegut pel seu treball a gran escala, colorit i immediatament reconegut a partir d’una àmplia gamma de temes. Aquests treballs han esdevingut una mena d’índex personal de l’experiència viscuda a través d’imatges fotogràfiques fetes per ell mateix. Ruyter va començar a exposar a Nova York el 1993 i, igual que molts artistes d’aquell moment, va mostrar un interès especial a tractar l’excés d’imatges. Els primers treballs de Ruyter estan protagonitzats pel dibuix, formats a partir d’imatges obligades a relacionar-se mitjançant contorns traçats, una estructura estil web que en última instància pot ser vista com a representant de formes arquitectòniques fugitives i anònimes. Els darrers anys Ruyter ha tornat a la imatge com a objecte i forma paradigmàtica de l’artefacte cultural; però en un canvi conceptual important, ha abandonat l’ús de fotografies fetes per ell mateix en favor d’una versió pròpia de l’índex de la col·lecció fotogràfica FSA/OWI.
Les il·lustracions de Ruyter del llibre corresponen al títols de la temporada Il viaggio a Reims, Un ballo in maschera, Tristan und Isolde, L’elisir d’amore, Roméo et Juliette, Andrea Chénier, Demon, Manon Lescaut i La favorite. L’exposició dels originals d’aquesta col·lecció exclusiva per al llibre d’Amics del Liceu es podrà veure fins al 14 d’octubre a la Galeria Senda de Barcelona (Trafalgar, 32).
Per al contingut del llibre, pensat com a eina de preparació per assistir a les representacions del Liceu i com un camí per a la renovació de la iconografia operística amb artistes contemporanis, Amics del Liceu convida grans personalitats –escriptors, polítics, intel·lectuals, periodistes, divulgadors, etc.– a presentar les òperes programades pel Gran Teatre del Liceu amb la intenció de mostrar-ne visions insòlites i, alhora, fer palès que són molts i molt diversos els qui estimen l’art de l’òpera. Per als articles de fons s’han escollit especialistes d’arreu del món en els compositors i les obres programades. Signen aquests articles: el director editorial de la Fundació Rossini de Pesaro, Daniele Carnini (Il viaggio a Reims); l’autora de l’edició crítica d’Un ballo in maschera, Ilaria Narici (Un ballo in maschera); la doctora en història de l’art Lourdes Jiménez (Tristan und Isolde), el professor d’història de la música de la Universitat de Ferrara, Paolo Fabbri (L’elisir d’amore); el catedràtic de musicologia de la Universitat McGill de Mont-real, Steven Huebner (Roméo et Juliette); la catedràtica de musicologia a l’Eastmab School Music de la Universitat de Rochester, Melina Esse (Andrea Chénier); la pianista i professora del Conservatori Estatal de Sant Petersburg Reguina Glazunova (Demon); el cap del Departament de Música de la Universitat de Nottingham, Nicholas Baragwanath (Manon Lescaut), i la catedràtica de musicologia de la Universitat Cornell de Nova York, Rebecca Harris-Warrick (La favorite).
També hi col·laboren escriptors, periodistes, crítics, divulgadors musicals o professors com Máximo Pradera, Carlos Zanón, Rosa Ribas, Xavier Bosch, Pere Andreu Jariod, Albert Ferrer Flamarich, Xavier Cester, Miquel Peralta, Jaume Radigales, Xavier Pujol, Mercedes Conde Pons, Ricard San Vicente, Santiago Martín Bermúdez, Albert Torrens i Josep Subirà; i també el sommelier Josep Roca, l’actriu Sílvia Bel, la historiadora Maria Betlem Castellà i la doctora en sociologia Patrícia Soley-Beltrán.
La temporada 2014-15 Amics del Liceu va arribar a un acord amb el Gran Teatre del Liceu per col·laborar més estretament en l’edició del llibre Temporada d’òpera. Des d’aleshores, el llibre consta de dues edicions, català-anglès i castellà-anglès, per tal d’arribar a un nombre més elevat d’abonats i públic en general.
Creada el 1987, l’Associació Amics del Liceu participa de la vida artística i cultural del Liceu difonent-ne l’activitat i donant-hi suport. Formada per un conjunt de persones sensibilitzades i compromeses amb la cultura, l’entitat sense ànim de lucre suma més de 1.200 associats i organitza activitats educatives i de divulgació, tant per als socis com per al públic en general. Amics del Liceu té com a objectiu ajudar a comprendre millor el gènere operístic, conèixer-ne de primera mà els protagonistes i el funcionament, informar sobre l’actualitat musical i, en definitiva, fer gaudir de l’òpera i de la música.