La mostra, comissariada pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català, es pot visitar gratuïtament fins a l’1 de juny
El Foyer del Palau de la Música Catalana acull l’exposició temporal “La dona i la música. Més de cent anys d’història al Palau”, comissariada pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC). Es tracta d’una mostra en la qual, per mitjà d’una selecció de fragments biogràfics de dones compositores, pedagogues o intèrprets –imatges, documents i objectes–, es relaten més de 100 anys d’història de la institució des de l’òptica d’aquests personatges. Són dones que no només van actuar a la Sala de Concerts, sinó que també hi van interpretar la seva pròpia obra o bé de compositors destacats que compongueren expressament per a elles.
L’exposició inclou documents de Wanda Landowska, compositora i gran innovadora en la recuperació del clavicèmbal per a la interpretació de música antiga, o Narcisa Freixas, compositora que va dur a terme una intensa tasca pedagògica per a nens, i va guanyar el premi de la Festa de la Música Catalana l’any 1905 amb les seves Cançons d’infants. També hi destaquen peces de solistes importants de l’Orfeó Català que també van ser intèrprets d’òpera, com Concepció Callao, Maria Barrientos o Andrea Fornells, i documents d’altres personalitats amb una enorme projecció internacional, com Alícia de Larrocha, Maria Canals, Conxita Badia o Victòria dels Àngels. La mostra recull, a més, el testimoni de dones que van desenvolupar una intensa activitat pedagògica amb la creació d’escoles, com el cas d’Ònia Farga, Blanca Selva, Narcisa Freixas, i d’altres que participaren en escoles i conservatoris.
L’exposició s’emmarca en la temporada artística del Palau, que en la programació d’enguany ha posat en relleu obres musicals de dones compositores com Marianne Martines, Carlota Garriga, Lily Boulanger i Anna Cazurra, programades en els diversos cicles de la Fundació. En aquest sentit, el Centre de Documentació de l’Orfeó Català, que té com a objectiu la difusió del patrimoni documental de l’Orfeó Català i el Palau de la Música Catalana, se suma a aquesta iniciativa amb la mostra dedicada a la figura femenina.
L’exposició, d’accés gratuït i que serà visitable fins al dia 1 de juny, ha rebut la col·laboració de l’Arxiu Alícia de Larrocha i el Museu de la Música, que han cedit en préstec alguns documents i objectes. Inclou també reproduccions de documents procedents de la Biblioteca de Catalunya i l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.