Subscriu-te

El Palau de la Música Catalana presenta una temporada 2021-22 compromesa i atractiva per a tots els públics

Amb el lema Celebrem la vida!, avui s’ha presentat la temporada 2021-22 del Palau de la Música Catalana. Músics de referència internacional, la centralitat dels cors, l’atenció a la creació, la descoberta de nous repertoris i l’atenció i la dignificació dels joves músics són els trets identitaris d’una temporada compromesa i atractiva tant per al públic local com per a l’internacional, amb més de 130 concerts.  

John Eliot Gardiner. ©Richard Termine

Palau 100, el cicle estrella de la Fundació, s’inaugurarà el 30 de novembre amb la Simfònica de la Ràdio de Berlín dirigida per Vladimir Jurowsky i Leonidas Kavakos com a solista del Concert per a violí de Brahms. El 3 de desembre, tornarà a Barcelona de la soprano noruega Lise Davidsen per interpretar les Quatre últimes cançons de Richard Strauss amb l’Orquestra Filharmònica de Bergen i el seu titular, Edward Gardner. Sir John Eliot Gardiner tornarà al Palau en dues ocasions. El 16 de desembre amb l’Orquestra Revolucionària i Romàntica amb l’oratori L’enfance du Christ de Berlioz, junt amb el Monteverdi Choir i la participació del Cor de Cambra del Palau i el Cor Infantil de l’Orfeó Català. La segona cita serà el 8 de juny amb Gardiner al capdavant dels English Baroque Soloists i el Monteverdi Choir.

Riccardo Chailly. ©Gert Mothes-Decca

Palau 100 acollirà dues grans orquestres italianes, la Filharmònica de La Scala i el seu titular, Riccardo Chailly, i l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, sota la direcció també del seu titular, Antonio Pappano, amb Sol Gabetta com a solista. En clau portuguesa, destaca el retorn a Palau 100 de Maria João Pires, junt amb l’orquestra del seu país, la Simfònica Gulbenkian i Tatsuya Shimono. També l’OBC actuarà a Palau 100 en un programa singular, per diversos motius: d’una banda, l’Orfeó Català i l’OBC interpretaran Oltra Mar de la compositora finlandesa Kaija Saariaho –compositora convidada del Palau– i, de l’altra, l’estrena absoluta de Cinc pregàries de Bernat Vivancos, amb la veu solista de Núria Rial; sota la direcció d’Anna Maria Helsing.

Alondra de la Parra. ©Peter Rigaud

La mexicana Alondra de la Parra, una altra dona directora, debutarà al Palau amb la Deutsche Kammerphilharmonie de Bremen, en un concert en què la violinista granadina, de només 19 anys, María Dueñas farà el seu debut absolut al Palau de la Música Catalana interpretant el Concert per a violí núm. 2 de Prokófiev. També es recuperarà un projecte que la pandèmia va obligar a cancel·lar, el programa íntegre dedicat a Stravinsky amb Les Siècles i François-Xavier Roth, concert que comptarà amb Isabelle Faust en el Concert per a violí de Stravinsky i que inclourà La consagració de la primavera.

Santtu-Matias Rouvali. ©Kaapo Kam

També tindrà lloc l’esperat debut d’un altre nou referent de la direcció orquestral, el finlandès Santtu-Matias Rouvali, amb la Philharmonia Orchestra, amb un programa destacat: el Concert per a violí de Beethoven, amb la violinista escocesa Nicola Benedetti, un altre nom a l’alça, i la Simfonia núm. 5 de Txaikovski. Al mes de maig arribarà un altre dels projectes emblemàtics: la Integral de Simfonies de Johannes Brahms, que l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Suècia i Daniel Harding, el titular, oferiran al en dos dies consecutius. Palau 100 proposa també la Missa de Glòria de Puccini amb l’Orfeó Català i la Filharmònica de Luxemburg, sota la direcció del seu titular, Gustavo Gimeno, en un concert que també inclourà dues obres d’Oliver Messiaen.

Vox Luminis. © Mark Leko

El Palau presenta enguany el cicle Palau Òpera, creat per acollir i presentar propostes operístiques en format concert o semiescenificat amb títols que s’adeqüen a les característiques d’una sala de concerts i que, per això, solen ser pensades per ser presentades en aquest format, especialment l’òpera barroca. Es presentaran cinc títols emblemàtics i amb solistes i formacions, també, molt destacats: Radamisto de Händel amb Il Pomo d’Oro i Philippe Jaroussky, acompanyat d’un elenc de luxe, amb les veus de Marie-Nicole Lemieux i Emöke Barath; L’Orfeo de Monteverdi, amb uns protagonistes també de luxe: Ian Bostridge, Monica Piccini, Aleksey Bogdanov, Roberta Invernizzi, Filippo Mineccia i el Cor de Cambra del Palau amb Europa Galante i Fabio Biondi; Giulio Cesare de Händel, a càrrec de Forma Antiqva, la formació fundada i liderada per Aaron Zapico, i amb les veus excepcionals del contratenor Christopher Lowrey, la soprano Carolyn Sampson, la contralt Hillary Summers i les veus espanyoles de Maite Beaumont i José Antonio López; i King Arthur i The fairy queen de Purcell, en versions semiescenificades, amb el debut a al Palau del prestigiós conjunt vocal i instrumental belga Vox Luminis, que dirigeix el francès Lionel Meunier.

Lea Desandre. © Stefan Brion

El cicle Palau Grans Veus començarà amb el retorn il·lusionant de Joyce DiDonato, que va debutar al Palau en plena pandèmia, tot mostrant el seu compromís envers la Sala de Concerts. El Palau inicia amb ella un projecte de llarg recorregut, que començarà el 20 de setembre amb My favourite things, amb el grup Il Pomo d’Oro, amb obres de Monteverdi, Gluck, Händel i Purcell. El cicle acollirà els debuts al Palau de Sonya Yoncheva, Julia Lezhneva i Lea Desandre. I també acollirà els retorns esperats de Philippe Jaroussky, Stéphane Degout (col·laboració amb el LIFE Victoria), i Jonas Kaufmann i Diana Damrau i Jakub Jozef Orlinski.

Gabrieli Consort & Players i Paul McCreesh. ©Andy Staple

Palau Bach, el cicle que des de fa uns anys el Palau dedica al Kantor de Leipzig per l’estreta relació tant del Palau com de l’Orfeó amb aquest compositor, començarà al desembre amb un programa nadalenc amb obres de J. S. Bach a càrrec dels Gabrieli Consort & Players i Paul McCreesh. Seguirà un programa de música barroca catalana, amb dos dels compositors catalans més representatius d’aquell període, com són Joan Cererols i Francesc Valls, de qui sentirem la Missa Scala Aretina amb La Grande Chapelle i l’Escolania de Montserrat, dirigits per Albert Recasens. El Balthasar Neumann Chor & Ensemble, dirigits pel seu fundador, Thomas Hengelbrock, oferiran la Missa en Si menor de Bach; Evgeni Koroliov tocarà El clave ben temperat (llibre I) de Bach; i la pianista alemanya d’origen iranià Schaghajegh Nosrati interpretarà la integral de Partites per a teclat de J. S. Bach. Per la seva banda, la Passió segons sant Mateu tindrà com a protagonistes Philippe Herreweghe i el Collegium Vocale Gent. El cicle Bach es completarà amb una altra Passió, la de sant Joan, amb la col·laboració del Cor de Cambra del Palau i l’Orquestra Barroca Catalana, sota la direcció de Xavier Puig, i amb una selecció de solistes que han estat beneficiaris de la Beca Bach Fundació Salvat. A més, s’oferiran dos recitals d’orgue amb Daniel Roth i Benjamin Alard, i el jove clavecinista Jean Rondeau interpretarà les Variacions Goldberg. Hi hauran dues col·laboracions amb el Festival Bachcelona: l’ensemble de violes barroques Phantasm Consort i un concert de Magnificats de la família Bach amb el Cor Jove i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, tots sota la direcció de Manel Valdivieso.

Alexandra Dovgan

El cicle Palau Piano presenta un conjunt de solistes excepcional, tot cercant un equilibri entre artistes consagrats, nous referents i nous talents. Visitaran el Palau Igor Levit, Benjamin Grosvenor, Yuja Wang, Lang-Lang i la joveníssima Alexandra Dovgan, única pupil·la de Grigory Sokolov, de només 14 anys. En l’apartat d’artistes consagrats es presentaran el mateix Grigory Sokolov, Arcadi Volodos i Rudolf Buchbinder; el cicle es completarà amb la presència de dos pianistes catalans: Ignasi Cambra i Daniel Ligorio.

Cuarteto Quiroga. © Josep Molina

El Palau Cambra destaca per una important presència de músics locals i també de talent jove. Inauguraran el cicle un trio d’amics i grans músics, Joan Enric Lluna, Lluís Claret i Josep Maria Colom; i tornaran el Quartet Casals i el Cuarteto Quiroga. S’iniciarà el projecte amb Laia Masramon i un trio de corda per interpretar els Quartets amb piano de Brahms; es recuperarà el projecte amb Carolyn Sampson i The Heath Quartet, amb obres de Haydn, Schönberg i Widmann; Steven Isserlis serà el violoncel·lista protagonista de la cita homenatge a Pau Casals; el Quartet Gerhard clourà el projecte d’interpretar els Quartets per a corda de Mozart en honor de Haydn a la Sala de Concerts, i els germans Lucas i Arthur Jussen interpretaran amb vuit solistes de la Filharmònica de Berlín El Carnaval dels animals de Saint-Saëns. Al Petit Palau s’estrenarà el quartet resident Cosmos Quartet. Dins Palau Cambra, el Petit Palau acollirà també músics rellevants, com Laura Farré Rozada; Anna Urpina; Joel Bardolet i Marc Heredia; Enrique Bagaría i Aitzol Uturriagagoitia; Ferran Albrich, Tànit Bono, Irene Mas, Mireia Tarragó i Victòria Guerrero; Adrià Blanco i, en col·laboració amb el CNDM i la Schubertíada, el baríton Johannes Kammler, la mezzosoprano Catriona Morison i la soprano catalana Marta Mathéu amb Francisco Poyato.

Kaija Saariaho. ©Maarit Kytoharju

La temporada celebrarà efemèrides destacades, com els 150 anys del naixement d’Amadeu Vives, el cinquantenari de la mort d’Igor Stravinsky, els 60 anys del traspàs d’Eduard Toldrà o el doble aniversari de Xavier Montsalvatge: els 110 anys del naixement i els 20 anys de la desaparició. Finalment, es prorroga la relació amb els compositors convidats de les darreres dues temporades per completar els projectes concebuts: Jörg Widmann, Kaija Saariaho, Joan Magrané i Marc Timón tornaran a ser compositors convidats, mentre que l’artista visual Alba G. Corral novament il·lustrarà visualment la temporada i els projectes artístics en què participarà. Juntament amb ells, els poetes Jaume C. Pons Alorda i Anna Gual ens acompanyaran per posar paraules i veu a aquesta celebració de la música i la vida.

Més informació en aquest enllaç.
Podeu trobar informació sobre abonaments i entrades en aquest enllaç.
Podeu descarregar-vos aquí el fulletó de la temporada.
Podeu veure aquí el vídeo de la temporada.

Imatge destacada: foto de família de l’acte de presentació de la temporada 2021-22 del Palau de la Música Catalana, el 21 de maig de 2021. ©Antoni Bofill

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter