Subscriu-te

El Palau de la Música Catalana tanca el 2015 amb xifres extraordinàries

Gustavo Dudamel dirigint al Palau de la Música Catalana. © Antoni Bofill
Gustavo Dudamel dirigint al Palau de la Música Catalana. © Antoni Bofill

El Palau de la Música Catalana va tancar el 2015 amb un total de 600 concerts programats a les seves sales, que van reunir 419.727 espectadors (gairebé un 10% més que el 2014), i amb 191.218 assistents a les visites guiades (un 4,2% més que l’any anterior). Si a aquestes xifres, s’hi sumen els 5.000 assistents a la Jornada de Portes Obertes, l’any 2015 el Palau va reunir un total de 615.945 assistents, entre espectadors i visitants.

Del total de concerts al Palau, 308 van ser organitzats per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, amb 177.913 espectadors (59.493 espectadors corresponen al públic que va assistir als 133 concerts del cicle Escoles al Palau).

Aniversaris, grans celebracions i actuacions històriques

Actuació de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana al Royal Festival Hall, amb la London Philharmonic Orchestra
Actuació de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana al Royal Festival Hall, amb la London Philharmonic Orchestra

L’any 2015 també va ser un any històric pel que fa a la programació artística. L’Orfeó Català va ser dirigit per grans batutes, com Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel o Vladimir Jurowski, va viure la visita inoblidable del compositor estonià Arvo Pärt i va visitar Londres, amb dues actuacions històriques: al Royal Festival Hall, amb la London Philharmonic Orchestra, i al Cadogan Hall. Aquest també va ser l’any de celebració del 25è aniversari del Cor de Cambra del Palau i el de consolidació del projecte social Clavé XXI. Amb els objectius d’excel·lència, participació, compromís social i catalanitat, l’Orfeó Català celebra enguany el 125è aniversari, que ha tingut com a gran fita la gira per Itàlia amb la Mahler Chamber Orchestra, sota la direcció de Daniele Gatti, i l’estrena del Veni Creator Spiritus de Josep Vila i Casañas, composta per a l’ocasió pel fins ara director titular de l’Orfeó Català.

La temporada 2016-17 començarà el proper 12 de setembre amb la Missa de Requiem de Verdi que oferirà la London Symphony Orchestra al costat de l’Orfeó Català i el Cor Jove de l’Orfeó Català, sota la batuta de Gianandrea Noseda. La Fundació OC-PMC oferirà un total de 112 concerts, amb cites tan destacades com la marató Beethoven, amb la interpretació de totes les simfonies del compositor alemany en cinc concerts protagonitzats per l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar conduïda per Gustavo Dudamel; els concerts dedicats a Claudio Monteverdi amb Sir John Eliot Gardiner i Pablo Heras-Casado; la consolidació del cicle Palau Bach, dedicat a l’obra del Kantor de Leipzig amb protagonistes de primer nivell, com Thomas Dunford, René Jacobs o Bejamin Alard; o finalment la presència de les veus més privilegiades del panorama internacional, com Flórez, Mehta, Bartoli o Jaroussky.

Manteniment del patrimoni arquitectònic modernista

© Antoni Bofill
© Antoni Bofill

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana va invertir 1.824.000 euros en el manteniment del patrimoni arquitectònic durant l’any 2015 per fer importants obres de rehabilitació i insonorització dels tancaments de fusta i vitralls de les façanes del carrer d’Amadeu Vives i de Sant Pere Més Alt; i per adequar l’interior a la normativa de protecció contra incendis, tot adaptant l’edifici a les condicions exigibles de la normativa vigent. En aquest àmbit es va treballar en la millora de la detecció, extinció i sectorització en cas d’incendi, i també es van emprendre actuacions per facilitar l’evacuació de persones. A més, el sistema tradicional de cartells del Palau va ser substituït per una plataforma de difusió i comunicació digital integrada al gestor web que proporciona informació constant i actualitzada sobre els concerts i les activitats diàries al Palau. El sistema implementat, pioner a l’Estat espanyol, implica una innovació en la producció de continguts i en la forma de comunicar-los, d’acord amb les noves tecnologies.

Els hereus de Maria Font i Bernaus donen 1.000.000 d’euros a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana

Durant l’Assemblea General de Socis de l’Orfeó Català es va anunciar la donació d’un milió d’euros efectuada pels hereus de Maria Font i Bernaus, que va morir el mes de març passat, a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana; donació destinada al desenvolupament de les activitats corals i també a la conservació del patrimoni, a parts iguals.

Maria Font, vídua de Lluís Carulla i mare de Mariona Carulla, presidenta actual, va estar sempre molt vinculada a l’Orfeó Català i a la Fundació OC-PMC. Lluís Carulla i Canals va entrar a formar part de la Junta el 1961, fins al 1963. Maria Font entrava el 1970 com a vocal de la Junta i el 1978 en va ser nomenada vicepresidenta, fins al 1999. El 1991 va ser membre fundadora de la Fundació OC-PMC, fins al 2011. És precisament aquesta vinculació amb l’entitat el fet que ha mogut els fills de la Sra. Font i Bernaus a contribuir amb aquesta donació, tot destinant-la a la realització de les activitats corresponents a la finalitat fundacional de la institució: estimular i fomentar tota mena d’activitats culturals, sobretot en l’aspecte musical –amb atenció especial al cant coral–, tot contribuint a donar suport a les iniciatives i projectes de l’Associació Orfeó Català i al manteniment de l’edifici que és la seu de l’Orfeó Català i declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Maria Font va tenir una incidència molt important en la vida cultural catalana com a impulsora de la Fundació Carulla i Òmnium Cultural, junt amb el seu marit Lluís Carulla, i del Concurs Internacional de Música Maria Canals, del qual era presidenta honorària. El mes de setembre es farà un acte d’homenatge com a reconeixement per aquesta donació.

Recuperació de la Cantata Virgo Maria de Manuel Blancafort

El proper dijous 7 de juliol el Palau de la Música Catalana acollirà la recuperació de la Cantata Virgo Maria de Manuel Blancafort. Un concert en què participarà l’Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la direcció del mestre Antoni Ros Marbà. La peça, d’uns 50 minuts de durada, tornarà a sonar a l’escenari modernista 48 anys després de la seva estrena en aquesta mateixa sala.

L’obra, que va guanyar el primer Premi de l’Orfeó Català convocat l’any 1963, i que va ser atorgat a Blancafort el 1965, va ser estrenada al Palau el 8 de març de 1968 per l’Orfeó Català i l’Orquestra Ciutat de Barcelona, dirigits per Lluís M. Millet, que la va qualificar com a “obra mestra de la música catalana”. Des de llavors no havia tornat a ser interpretada.

“Voldria haver escrit la més bella partitura de la meva vida, la més sentida, la més noble, la més autèntica”, explicava el mateix Blancafort. L’obra, sens dubte la seva composició més ambiciosa i possiblement una mostra única del patrimoni musical català, és un “càntic de lloança i acció de gràcies a Déu pel do de la música”, segons Blancafort.

Amb aquesta obra Blancafort culminà el desig de construir una composició d’esperit religiós. La partitura consta de sis estampes simfonicovocals, a manera de cantata per a cor i orquestra. El text, escrit originàriament en llatí, va ser traduït pel mateix Blancafort al català, condició indispensable per poder presenta-la al concurs convocat per l’Orfeó.

La versió que escoltarem el proper 7 de juliol serà en llatí (la versió original). El concert, inclòs en el Cicle Coral Orfeó Català, es completarà amb la Cinquena Simfonia de Txaikovski.

L’activitat de la Fundació OC-PMC continua aquest estiu amb l’actuació del Cor Jove de l’Orfeó Català el 19 de juliol (Carmina Burana) i les propostes del cicle Estiu al Palau, amb el concert de la JONC sota la direcció de Pablo González i les actuacions dels pianistes Minsung Lee (1 d’agost), Daniel Ligorio (8 d’agost), Nexus, duo de pianos (22 d’agost) o Martina Filjak (29 d’agost).

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter