Aquest dissabte, 30 de novembre, el Palau de la Música oferirà al públic una nova visita guiada, Els herois en la construcció del Palau, per donar a conèixer els artesans i professionals que van contribuir, amb el seu art i ofici, a la construcció d’una de les sales de concerts més belles del món.
La visita forma part de Mirades del Palau, una sèrie de visites temàtiques monogràfiques que es posen en marxa aquesta temporada amb l’objectiu d’oferir al visitant l’oportunitat de redescobrir l’edifici modernista des d’una nova perspectiva. La visita, que estarà disponible del 30 de novembre al 25 de gener, connecta amb el tema d’aquesta temporada 2025-25 al Palau, que amb el lema La música més humana, vol reflexionar entorn la figura de l’heroi i l’antiheroi.
El recorregut transcorre pels espais més emblemàtics de l’edifici modernista i va presentant, a través de les arts aplicades, els noms propis que amaguen. El visitant hi descobrirà els noms de Lluís Bru i Salellas, ceramista autor del mosaic de les columnes de la Balconada de la Sala Lluís Millet; els vitrallers Rigalt, Granell i Cia., autors de l’emblemàtica lluerna que decora el sostre de la sala modernista; els escultors del conjunt de la boca de l’escenari, Dídac Massana i Pau Gargallo, i el també escultor Eusebi Arnau, que juntament amb el mosaïcista Mario Maragliano són els autors del paisatge del fons de l’escenari protagonitzat per les muses. Tots ells, artesans i professionals, van treballar al costat de Lluís Domènech i Montaner (1850-1923), que va actuar com a veritable “director d’orquestra”, com el denomina el seu biògraf Lluís Domènech i Girbau.
La visita vol destacar el valor de les arts aplicades al Palau i posar en relleu la gran tasca d’aquests artesans a l’interior i a l’exterior de l’edifici de Domènech i Montaner, així com el seu paper en l’empremta del Modernisme a la nostra ciutat.
Els herois en la construcció del Palau està comissariada per Mireia Freixa, catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona, membre del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON_UB) de la Fundació Domènech i Montaner. Les seves recerques s’han orientat cap als estudis del Modernisme i el Noucentisme català i, especialment, les arts aplicades i decoratives.
Aquesta serà la primera d’una sèrie de visites temàtiques monogràfiques que el Palau ha estrenat aquesta temporada i que volen oferir al visitant l’oportunitat de redescobrir l’edifici des d’una nova perspectiva: són les Mirades al Palau.
Després d’Els herois en la construcció del Palau (del 30 de novembre al 25 de gener), s’oferirà Estructura i planificació al Palau (de l’1 de febrer al 9 de març), enfocada als materials i les tècniques utilitzades, així com les solucions arquitectòniques que han preservat i modernitzat l’edifici respectant-ne l’essència. Per acabar la temporada, del 21 de març al 18 de maig arribarà La ruta de les flors, que convidarà a descobrir les flors amagades a l’arquitectura del Palau coincidint amb la primavera, època per excel·lència de les flors.