Subscriu-te
,

El Palau de la Música i l’ICS signen un conveni per millorar la simptomatologia de pacients respiratoris a través del cant coral

Pacients i professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) han participat en un programa de cant coral dissenyat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Palau de la Música per tal de demostrar l’ús de l’art com a alternativa terapèutica no farmacològica, que contribueix a millorar la qualitat de vida i els símptomes en pacients amb patologia respiratòria crònica.

Aquest projecte és el primer fruit del conveni de col·laboració signat entre l’ICS i el Palau de la Música Catalana per dur a terme iniciatives integrades en l’estratègia d’Arts en Salut, a partir de les contribucions de les arts en el tractament de les malalties i en les intervencions de prevenció i promoció de la salut

El projecte ha estat codissenyat per la directora del Cor Mitjans de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, Glòria Fernàndez, i la cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Salud Santos, seguint els estàndards de recerca mèdica de l’ICS i el model d’impacte de millora de competències personals, socials i emocionals de Palau Vincles.

Es tracta d’un estudi semiexperimental, amb anàlisi prèvia i posterior d’una cohort, basat en un programa estructurat de cant coral i en l’anàlisi de les dades preintervenció i postintervenció. Participen en l’estudi dotze pacients diagnosticats de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), bronquièctasi i fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI) que han realitzat catorze sessions (una per setmana) de dues hores de durada de tallers focalitzats a fer exercicis respiratoris i vocals.

Aquestes sessions estan pensades per valorar si aquesta teràpia pot resultar efectiva en el control dels símptomes de les seves malalties, en la qualitat de vida dels pacients o en la valoració funcional, és a dir, si hi ha paràmetres en l’àmbit respiratori que poden millorar. D’altra banda, també permeten valorar millores en l’aspecte psicoemocional dels pacients.

Prèviament a l’inici de l’estudi es van aplegar les dades clíniques, gasomètriques i funcionals dels pacients, a més d’avaluar els seus símptomes, qualitat de vida i estat psicosocial i emocional amb diferents qüestionaris i protocols homologats internacionalment. Totes aquestes dades s’han tornat a recopilar una vegada finalitzat de forma oficial l’estudi, i una tercera vegada sis mesos més tard, cosa que permetrà realitzar una comparació i determinar si s’ha registrat una millora quantificable en les patologies dels pacients.

La cloenda del projecte va tenir lloc el 5 de juny passat, amb l’actuació dels pacients que formen el Cor Respira Bellvitge en el concert del programa Palau Vincles Fest, que es va celebrar al Palau de la Música.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter