El fil conductor de la propera temporada del Palau de la Música és la figura de l’heroi, un tema recurrent de la mitologia, la història i les narracions que el Palau vol revisitar tot combinant-lo amb la celebració de nombrosos aniversaris i dates assenyalades que s’escauran els propers mesos.
Així, el 2025 es compliran mil anys de la fundació del monestir de Montserrat. El Palau es vol sumar a aquesta celebració acollint sis concerts, començant per l’oratori del mil·lenari Pacis Visio, escrit per diversos compositors contemporanis sorgits de l’Escolania de Montserrat. L’Escolania, de la seva banda, actuarà al Palau en dues ocasions: primer interpretarà el Llibre vermell de Montserrat i en la segona ocasió amb repertori de Bach i Händel. El Palau programarà, a més, obres de compositors de l’escola montserratina.
El Palau retrà homenatge, també, a Juli Garreta en el seu doble aniversari, ja que el 2025 es commemoraran 150 anys del naixement i 100 de la mort d’aquest rellotger i compositor català amb qui el Palau vol engegar un projecte de reivindicació dels compositors catalans. Se li dedicaran diversos concerts, el primer dels quals “Mediterrani”, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Xavier Puig, i entre els altres destaca també el programa “Més Garreta!”, amb la GIO Symphonia, dirigida per Francesc Prat, i narració de l’escriptor convidat, Jordi Lara. Garreta serà present també als concerts oferts per l’Orquestra Camerata XXI, per la Cobla de Cambra de Catalunya, per Roger Padullés i Francisco Poyato, i per Romain Garioud amb Daniel Blanch.
També es recordarà Joan i Ricard Lamote de Grignon, directors i compositors de prestigi, pare i fill. De Joan Lamote de Grignon es recorda el 75è aniversari de la mort, i de Ricard Lamote de Grignon se celebra el 125è aniversari del naixement. El Palau oferirà La nit de Nadal (que el mateix compositor va estrenar amb gran èxit a la Filharmònica de Berlín) i la selecció Set cançons sobre poemes d’Apel·les Mestres de Joan Lamote de Grignon, així com una integral de les Sardanes compostes per pare i fill, en un concert amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona dirigida per Marcel Sabaté.
La temporada reservarà un espai també per a aniversaris d’artistes internacionals, com Anton Bruckner (200è aniversari del naixement), programant dues de les seves nou simfonies: la Simfonia núm. 3, “Wagner”, amb Anima Aeterna Brugge, dirigida per Pablo Heras-Casado, i la Simfonia núm. 9, que va restar inacabada, amb musicAeterna, sota la direcció de Teodor Currentzis, a més del concert amb l’orgue Walcker en què Hans-Jörg Albrecht n’interpretarà la transcripció de la Simfonia núm. 6.
El Palau recordarà també els 50 anys de la mort de Dmitri Xostakóvitx amb la programació, al concert inaugural amb la Filharmònica de Viena, de la seva Desena Simfonia. També n’escoltarem els 24 Preludis i fugues per a piano, els dos Trios amb piano i tres dels quinze Quartets de corda que va escriure, a més de l’Obertura sobre temes populars russos i kirguisos.
La primera dels dos compositors convidats és Raquel García-Tomás, de qui s’estrenaran tres obres d’encàrrec: Ceci n’est pas une valse –encàrrec conjunt del Palau, Orquestra Simfònica del Vallès, Real Filharmonia de Galícia i Fundació Catalunya-La Pedrera–, amb l’OSV, dirigida per Isabel Rubio; una altra obra, encàrrec de la Camerata Penedès, que interpretarà la formació amb la concertino i directora Lorenza Borrani, i una tercera obra, que s’estrenarà amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el violoncel·lista Nicolas Altstaedt, dirigits per Júlia Sesé. García-Tomás serà present en tres concerts més: un monòleg operístic amb Dolors Aldea i José Antonio Domené, un concert de diàleg amb obres de Bach, amb el Cosmos Quartet, O Vos Omnes i Noelia Rodiles, i un concert, amb obra també de Steve Reich, amb Frames Percussion, Lluïsa Espigolé al piano i la saxofonista Helena Otero Correa.
L’altre compositor convidat serà el novaiorquès Steve Reich, de qui el Palau presentarà un concert amb la GIO Symphonia, sota la direcció de Francesc Prat; el segon, amb Frames Percussion i Synergy Vocals, i el tercer, també amb obres de Raquel García-Tomás, interpretat per Frames Percussion, Lluïsa Espigolé al piano i la saxofonista Helena Otero Correa.
El fotògraf Bill Armstrong, la dissenyadora gràfica Adela Beltran Sancho, l’escriptor Jordi Lara i el poeta Lluís Calvo Guardiola són altres artistes convidats a la nova temporada del Palau de la Música.
Enguany comença una nova residència, que s’estendrà durant dues temporades (2024-25 i 2025-26), amb Frames Percussion. D’altra banda, el Trio Fortuny –format per Joel Bardolet, Pau Codina i Marc Heredia– manté la seva residència amb dos programes amb obres de Xostakóvitx, Bach, Mozart, Josep Maria Guix, Beethoven i Schumann.
Per tal d’acostar la música clàssica a nous públics, tres dels grans projectes singulars d’aquesta temporada es troben inscrits al cicle Palau Fronteres: Bach & forward, El gabinet del Dr. Caligari i Hergest Ridge, un concert d’homenatge al segon àlbum de Mike Oldfield. D’altra banda, el Palau acollirà un concert amb música de videojocs, novament amb l’Orquestra Simfònica del Vallès. També es pot qualificar de projecte singular l’estrena estatal del Dream requiem de Rufus Wainwright, un coencàrrec de l’Orchestre Philharmonique Radio France, Filharmònica d’Hèlsinki, Royal Opera House de Londres, Los Angeles Master Chorale, Dublin Symphony Orchestra, Palau de la Música Catalana i L’Auditori, que serà interpretat per l’Orfeó Català amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona (OBC), sota la direcció de Ludovic Morlot.
Tots aquests concerts s’afegeixen a l’oferta dels cicles Palau 100, Palau Grans Veus i Palau Òpera que ja es van presentar fa uns mesos. Pel que fa a Palau Bach, destaquen la Passió segons sant Mateu, amb el RIAS Kammerchor i la formació AKAMUS, dirigides per Justin Doyle, i la Passió segons sant Joan, amb Vox Luminis, la Freiburger Barockorchester i Lionel Meunier. A més, el cicle convida Sara Cubarsi amb una proposta de Sonates i Partites per a violí sol; Fazil Say amb les Variacions Goldberg, un programa que complementarà amb una obra seva; Arnau Tomàs amb la integral de les sis Suites per a violoncel, i clourà la temporada el prestigiós clavecinista Kenneth Weiss, que interpretarà L’art de la fuga. La programació inclourà el Bach Collegium Barcelona i els becats de la Salvat Beca Bach, que participaran en dates nadalenques en un programa sobre Bach i els seus contemporanis.
A Palau Piano, destaquen Emma Stratton i Martín García García, beneficiaris de la Beca Alicia de Larrocha que el Palau va impulsar amb motiu de la commemoració del centenari del naixement de la gran intèrpret. El cicle seguirà portant grans noms, com el francès Alexandre Tharaud amb repertori de Bach i Ravel, Alice Sara Ott amb repertori de Beethoven i Field, Kit Armstrong amb repertori de Bach i Liszt -amb orgue i piano, respectivament-, Grigory Sokolov, Yulianna Avdeeva (amb un repertori de Preludis i fugues de Xostakóvitx), Seong Jin Cho amb repertori de Liszt, Beethoven, Bartók i Brahms, Rudolf Buchbinder amb Sonates de Beethoven, Arcadi Volodos amb repertori de Schubert, Schumann i Liszt, Gabriela Montero i Schaghajegh Nosrati, un cop més amb repertori de Bach, Bartók, Haydn i Alkan.
El cicle Palau Cambra arrencarà amb una formació de quartet amb piano en què destaquen Benjamin Grosvenor (piano) i Kian Soltani (violoncel) interpretant repertori de Strauss i Brahms. També hi destaca el concert del quartet de saxos Kebyart, que enguany celebra desè aniversari. També passaran pel Palau el Quartet Casals, amb repertori d’Arriaga, Boccherini i Brahms i, per tancar el cicle, en el marc de la Diada Pau Casals actuarà el violoncel·lista Truls Mørk acompanyat al piano per Harvard Gimse. Al cicle Petit Palau Cambra, hi haurà catorze concerts amb noms com el Trio Fortuny, les coproduccions amb l’Associació Franz Schubert de Barcelona i el Centro Nacional de Difusión Musical, dos concerts ECHO Rising Stars, el duet de Joan Martín-Royo i Rubén Fernández Aguirre amb cançons de Felip Pedrell; Mercedes Gancedo, Ferran Bardolet i Pedro Pardo oferint cançons sobre poemes de Victòria dels Àngels; el guitarrista Thibaud García; Roger Padullés i Francisco Poyato amb el programa “Enigma Garreta”; Marta Mathéu i Andreu Gallén presentaran un programa que connecta les tonadillas del segle XVIII amb la cançó de “revista”; el Quartet Gerhard oferirà Quartets de Xostakóvitx, i tancaran cicle Daniel Blanch & Romain Garioud interpretant obres de Schubert i Garreta.
El cicle Tardes al Palau oferirà un total de vuit concerts molt diversos, com els de Gospel Viu i Moisès Sala, amb Revolution, la Cobla de Cambra de Catalunya i Ros Marbà, que interpretaran sardanes de Pau Casals; la Cobla Ciutat de Girona, dirigida per Esteve Molero, celebrarà el cinquantenari de la formació; la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona oferirà una integral de sardanes de Joan i Ricard Lamote de Grignon; la GIO Symphonia, sota la direcció de Francesc Prat, actuarà amb el concert “Més Garreta!”; la Camerata Penedès i Lorenza Borrani, ho farà amb repertori de García-Tomás i Beethoven; el Cor Madrigal, juntament amb El Cor Canta i Camerata XXI, oferiran repertori de Garreta, Lamote de Grignon, Manén i Migó, tots sota la direcció de Xavier Puig, i tancarà el cicle la Banda Municipal de Barcelona en un concert de tarda i programa Xostakóvitx, Ravel, Strens i Reed.
Palau Fronteres oferirà per Halloween El gabinet del Dr. Caligari, una improvisació a l’orgue de Juan de la Rubia sobre la coneguda pel·lícula muda de Robert Wiene; Hergest Ridge, un concert d’homenatge al segon àlbum de Mike Oldfield, del qual enguany se celebra el cinquantenari, a càrrec de l’orquestra Opus One, sota la direcció de Xavier Alern, i “Bach & forward”, un concert d’improvisacions sobre l’obra de Johann Sebastian Bach amb Juan de la Rubia i Marco Mezquida als teclats i obra de l’artista visual Alba G. Corral. Palau Fronteres també inclourà diverses obres dels compositors convidats.
La temporada es completa amb altres cicles rellevants, com La Casa dels Cants, el cicle protagonitzat per les formacions corals de la casa i també cors convidats. Enguany constarà de 21 concerts, més que mai abans, i acollirà formacions destacades: Cor Vivaldi, Escolania de Montserrat, Balthasar Neumann Chor (que la temporada passada va actuar al Palau i a Hamburg amb l’Orfeó Català i enguany ho farà amb el Cor de Cambra del Palau), El León de Oro i Cor Cererols, entre altres formacions de gran qualitat.
Com és habitual, durant la temporada també es col·laborarà amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, arran del cicle Simfònics al Palau, que ofereix un total de 14 concerts, i es presentaran els cicles ECHO Rising Stars i El Primer Palau, dedicats als joves talents; i, a més, Nadal al Palau. També destaquen les diferents activitats de l’Hivernacle, que oferiran al llarg de l’any diverses experiències úniques d’immersió musical a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català.
Es tracta, en total, de 156 concerts, als quals cal sumar els 162 concerts educatius (cicles Familiars al Palau i Escoles al Palau). Cal destacar, a més, que la temporada 2024-25 s’interpretaran composicions de 59 compositors catalans, entre les quals 14 estrenes absolutes.