El Palau de la Música és la primera sala de concerts que acredita la neutralitat en emissions de CO2 d’abast 1 i 2 a nivell català i de l’Estat espanyol. La sala modernista va tancar l’any 2023 amb una reducció del 94 % dels gasos d’efecte hivernacle d’abast 1 (els generats directament per l’activitat que s’hi du a terme) i d’abast 2 (els referents a l’energia elèctrica que consumeix de la xarxa) i ha aconseguit compensar el 6 % restant mitjançant l’adhesió al Programa de Compensacions Voluntàries de la Generalitat de Catalunya.
La fita ha estat possible gràcies a l’acord de col·laboració entre la patronal catalana Cecot i el Palau de la Música, signat l’any 2023 i renovat el 2024. Entre altres actuacions, l’acord recull el compromís de la Cecot d’acompanyar i assessorar el Palau en el camí cap a la neutralitat en les emissions amb diferents accions concretes, com un assessorament sobre la petjada de carboni, la renovació del segell del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) de càlcul i registre de petjada de carboni i sobre els Acords Voluntaris de la Generalitat de compromís amb el càlcul i la reducció d’emissions, així com l’obtenció del certificat de zero emissions de carboni.
Haver aconseguit la neutralitat en les emissions d’abast 1 i 2 és una fita rellevant tenint en compte que el 2023 pel Palau van passar 747.099 persones (443.196 als concerts, 294.359 a les visites culturals i 9.544 a altres activitats) i va acollir un total de 590 concerts, a més de 65 esdeveniments i actes privats.
El camí cap a les zero emissions passa per tres fases: calcular, reduir i, finalment, compensar. Des de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot es va calcular la petjada de carboni del Palau durant l’any 2022 utilitzant un dels estàndards metodològics més estrictes, la UNE-EN ISO 14064-1: 2019, amb un resultat de 640 tCO2 e. Aquest estudi va permetre que el Palau obtingués el segell d’Acords Voluntaris, atorgat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat, i el segell Calculo, atorgat pel MITECO.
Una vegada fet l’estudi de la petjada ecològica, des del Palau es van dur a terme diverses actuacions per reduir les emissions, entre les quals un canvi del contracte amb el subministrament elèctric per un d’energia 100 % renovable. Com a resultat, durant l’any 2023 el Palau de la Música Catalana va aconseguir reduir un 94,24 % les emissions directes i indirectes de gasos d’efecte hivernacle d’abast 1 i 2.
Finalment, de forma complementària i voluntària, el Palau va compensar el 6 % d’emissions que no va poder reduir, gràcies al Programa de Compensacions Voluntàries de la Generalitat, que té l’objectiu de crear projectes destinats a evitar emissions, per exemple mitjançant la generació d’energia de fonts d’origen renovable.
D’aquesta manera, el Palau de la Música continuarà amb al seu objectiu d’obtenir el Certificat de Petjada Neutra de Carboni (abast 1, 2 i 3), una de les fites que recull el Pla Estratègic 2023-2026. En aquest Pla, el valor de la sostenibilitat, entesa com un valor intrínsec i que ha de ser transversal a tota l’activitat de la institució, es va afegir als cinc valors fundacionals del Palau: l’excel·lència, el compromís social, la catalanitat, la participació i la innovació.
El Palau de la Música està compromès amb la sostenibilitat en el sentit més ampli, és a dir, aplicant criteris específics en la gestió econòmica, social i ambiental. En el compromís de política ambiental del Palau es treballa en diferents projectes que l’encaminen a aquest fi, com ara la gestió dels equips i les noves instal·lacions amb criteris d’eficiència energètica, la implantació d’instal·lacions d’energia renovable, una gestió i utilització adequades dels recursos per a la recerca d’alternatives de millora en els processos, etcètera.
Així, el Palau realitza i publica anualment la Declaració Ambiental, disposa del Certificat EMAS, la Certificació ISO 14001, la Certificació Biosphere, i ara també del Certificat de Petjada Neutra de Carboni d’abast 1 i 2. Igualment, està treballant per obtenir l’adaptació del sistema de gestió de responsabilitat social (RS) als requisits de l’estàndard IQNet SR 10 i la implantació del model de gestió de la sostenibilitat basat en la contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
D’aquesta manera, sent la primera sala de concerts tant a nivell d’Estat espanyol com d’àmbit europeu que assoleix la fita del 100 % de neutralitat en emissions de gasos d’efecte hivernacle d’abast 1 i 2, el Palau vol ser referent i motor al sector de la cultura cap a la sostenibilitat.
Imatge destacada: (c) Matteo Vecchi.