El Quartet Gerhard, recent guanyador del Premi El Primer Palau i el Premi 25 Anys de Catalunya Música, va ser presentat el proppassat dijous 22 de novembre, dia de Santa Cecília, patrona de la música, com el nou artista resident Bunge 2013 de l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles.
La formació de cambra, integrada per Lluís Casán i Judit Bardolet, violins; Miquel Jordà, viola, i Jesús Miralles, violoncel, és una de les realitats presents i futures més sòlides del nostre panorama musical, com ho ratifica el fet que mateix dia de Santa Cecília recollia al Palau de la Música Catalana els dos premis aconseguits darrerament: el primer premi del cicle El Primer Palaui el Premi 25 Anys de Catalunya Música.
Aquest és el tercer any consecutiu que Joventuts Musicals de Banyoles instaura la figura d’un músic o formació residents a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. La fórmula es va iniciar el 2011 amb el Trio Mozart de Deloitte i va continuar el 2012 amb el violinista Miguel Colom. El 2013 l’escollit és el Quartet Gerhard, que d’aquesta manera assumeix la seva primera residència, amb quatre concerts repartits al llarg de l’any 2013.
Els integrants del Quartet Gerhard van presentar la programació dels quatre concerts, de característiques ben diferents, ja que oferiran obres que –segons els músics– suposen els grans pilars dels compositors que han escrit per a quartet de corda. Amb carta blanca a l’hora de programar, han treballat durant mesos conjuntament amb l’associació Joventuts Musicals de Banyoles fins a presentar el programa definitiu, i consideren aquesta oportunitat un “autèntic repte que assumeixen amb ambició i sense por”.
El primer concert, el 10 de febrer a les 19 h, programarà el Quartet núm. 37 en Do major de Joseph Haydn, el Quartet núm. 11 en Fa menor, “Serioso” de Ludwig van Beethoven i el Quartet núm. 10 en Mi bemoll major de Franz Schubert. En el segon concert, la formació tindrà la col·laboració del pianista Claudio Martínez-Mehner, amb qui interpretarà el Quintet per a piano i cordes en Fa menor de Johannes Brahms. A la primera part interpretaran el Quartet en La major de Robert Schumann, en un concert que tindrà lloc el 9 de juny a les 19 h. El tercer concert tindrà l’atractiu afegit de comptar amb la col·laboració de l’actor Lluís Soler, que farà de rapsode entre les obres interpretades, que se situen en ple període bèl·lic. El Quartet Gerhard interpretarà el Quartet núm. 1, “Sonata a Kreutzer” de Leoš Janáček, el Quartet núm. 2 de Robert Gerhard i el Quartet núm. 8 en Do menor de Dmitri Xostakóvitx, que el compositor rus va compondre el 1860 després de la destrucció de la ciutat alemanya de Dresden.
El quart i darrer concert serà l’1 de desembre de 2013 i té com a al·licient l’estrena de l’obra encàrrec de Joventuts Musicals de Banyoles a Joan Magrané Figuera (1988): el seu Quartet núm. 2. El jove compositor de Reus ha esta mereixedor els darrers anys de premis importants, com el Premio Injuve a la Creación Joven 2010, el Premio para Jóvenes Compositores, Jonde-Inaem 2010, el Premio dal Ministro della Gioventù, Città di Udine 2012 i el tercer premi al Franz Josef Reinl-Stiftung Composers Competition 2012 de Viena, entre d’altres. Recentment, el Quartet Diotima va estrenar el seu Quartet núm. 1 a l’abadia de Royaumont (París), un dels centres de suport a la música i les arts més importants del món. Magrané, alumne de Ramon Humet, Agustí Charles, Mauricio Sotelo i Jesús Torres, entre d’altres, defensa una música que transmeti imatges sensorials i emocions, més que no pas idees abstractes.
El Quartet Gerhard, que actualment resideix a Basilea (Suïssa), on cursa el Màster de Música de Cambra a la Hochschule für Musik Basel amb el prestigiós violinista Rainer Schmidt (Hagen Quartett), es va fundar el 2010 i en poc més de dos anys s’ha convertit en un dels grups de cambra més sòlids del país, seguint el mestratge del Quartet Casals. Premiats en nombrosos concursos, el grup és conscient de la importància del treball diari i la motivació com a clau del seu desenvolupament i creixement artístic. Una generació, la dels anys 1986 a 1988, en què se situen els integrants del Quartet Gerhard i Joan Magrané, que creu en la importància d’educar el públic a recuperar l’interès per la música culta i l’escolta en viu, i el fet de no acomodar-se amb un sistema que actualment està eixamplant les seves esquerdes.
Com a complement dels concerts del Quartet Gerhard, Joventuts Musicals de Banyoles, que presideix Miquel Cuenca, ha programat tot un seguit d’activitats paral·leles que cerquen d’acostar el públic al món del quartet de corda en general i, en concret, als continguts de la residència Bunge 2013. Dos clubs de lectura coorganitzats amb la Biblioteca Pública de Banyoles que rebran autèntics especialistes, com són Albert Torrescasana (Una música constant de Vikram Seth, 21 de maig de 2013, 19 h) i Ricardo San Vicente (La Sonata a Kreutzer de Tolstoi, 24 de setembre de 2013, 19 h) i la projecció del mític cicle documental Les Musiciens du Quatuor (octubre de 2013, lloc per determinar) dirigit per Catherine Zins.
En l’àmbit pedagògic i formatiu tindran lloc els cursos internacionals d’especialització en música de cambra i piano (del 7 al 12 de juny de 2013) que impartirà el mateix Claudio Martínez Mehner, tant o més reputat com a pedagog que com a pianista. I sense oblidar totes les accions formatives que durant l’any el Quartet Gerhard durà a terme amb els alumnes de l’Escola Municipal de Música de Banyoles.
Com a novetat important, cal destacar que l’emissora de ràdio Catalunya Música serà per primer cop l’emissora oficial de la residència Bunge i n’enregistrarà tots els concerts, que posarà a disposició de la Unió Europea de Radiodifusió perquè es puguin emetre arreu dels països membres. Un cop més, l’empresa Bunge és per segon any el patrocinador principal de la residència i hi dóna nom.