Subscriu-te

El restaurant 7 Portes obre les portes a l’òpera i als joves talents

Actuació de la soprano Sara Blanch
Actuació de la soprano Sara Blanch

Ja fa tres anys que el mític restaurant 7 Portes, un dels de més tradició de Barcelona, organitza una sèrie d’activitats culturals vinculades a la gastronomia, tot convertint-se en un dels espais gastronòmics més potents pel que fa també a la doble oferta amb contingut cultural.

Una de les activitats amb més èxit d’aquesta oferta és la fórmula dels Sopars Lírics, en què per tercer any consecutiu es convida joves talents del nostre país –o residents a Catalunya– per oferir una vetllada íntima de maridatge entre el bon menjar i beure, amb l’al·licient de la música per al gaudi de l’oïda. Els responsables del calendari líric –el prestigiós crític de «La Vanguardia» Roger Alier i Jordi Maddaleno– volen convertir l’activitat en una mena d’aparador, o plataforma, on aquests nous talents de la lírica puguin tenir una primera oportunitat per donar-se a conèixer al públic barceloní i, alhora, agafar experiència en un exercici, el del cant líric, cada cop amb més competència i en què és difícil obrir-se camí.

El restaurant 7 Portes, que fa un segle era un cafè cantant i durant molts anys va acollir entre les taules i cadires el bo i millor de la societat artística catalana –hi van ser presents artistes plàstics com Pablo Picasso, Joan Miró, Rafael Alberti, Federico García Lorca o Salvador Dalí, però també cantants com Maria Callas o la bailaora Carmen Amaya–, és l’escenari ideal per a una activitat que sempre ha format part de la seva idiosincràsia; enguany el restaurant 7 Portes dóna suport a esdeveniments significatius com el Festival de Piano Maria Canals, el Festival de Jazz de Barcelona, o d’altres de caire esporàdic, com l’Any Espriu o l’Any Carmen Amaya. A més, el restaurant està situat estratègicament en el cor de la lírica a Catalunya, és a dir, a prop del Gran Teatre del Liceu i també del Palau de la Música Catalana i enfront de la Llotja de Mar de Barcelona, el primer escenari operístic d’Espanya ja fa més de tres-cents anys.

Actuació del baix Juan Carlos Esteve
Actuació del baix Juan Carlos Esteve

Així, no és estrany que aquesta iniciativa hagi tingut una bona acollida en les dues edicions anteriors, i ja hi hagin actuat més de 15 veus, entre les quals cal destacar les sopranos Eugenia Montenegro, Sara Blanch i Mercedes Gancedo; una mezzo, Laura Vila; un baríton, Joan García Gomà, i un baix, Juan Carlos Esteve, en la primera edició a principi de 2013, i en la segona temporada (setembre de 2013-juny de 2014): quatre sopranos, Beatrice Jiménez, Ximena Agurto, Núria Vilà i Isabel Rodríguez; dos tenors, Beñat Egiarte i Albert Casals; una mezzo, Marta Valero; un baríton, Carlos Daza, i un baix, Marc Pujol. En tots els casos, veus que comencen a sonar de manera assídua en l’àmbit musical català, ja sigui perquè es tracta de veus premiades en certàmens lírics, com pel fet de ser cantants que comencen a despuntar en temporades com les dels Amics de l’Òpera de Sabadell, i fins i tot amb alguna incursió en escenaris de més volada, com el Liceu o el Palau de la Música Catalana.

En aquesta edició, l’aposta s’estén a vuit veus: 3 sopranos, Serena Sáenz, Maribel Ortega i Maria Miró; dos barítons, Carlos Daza i Josep-Ramon Olivé; un tenor, Yauci Yanes; un baix, Antonio Fajardo, i una mezzo, Carol García. Carlos Daza –baríton–, que ja va actuar la temporada passada, serà l’encarregat d’obrir el cicle el proper dijous, 16 d’octubre, amb un recital amenitzat per les explicacions de Roger Alier, posterior al sopar ofert pel restaurant 7 Portes. El perfil de Daza s’assimila al de cantants com Maribel Ortega, que hi actuarà el 20 de febrer de 2015. Tots dos són cantants amb una carrera professional emergent, que han debutat en teatres nacionals i internacionals, però que tenen també una forta vinculació amb Catalunya. Al cantó oposat trobem perfils com el de la joveníssima soprano Serena Sáenz (14 de novembre), cantant que s’ha forjat a l’Escola Coral de l’Orfeó Català, encara en formació, però que pel seu talent ja mereix ser donada a conèixer. També és aquest el cas del baríton Josep-Ramon Olivé (18 d’abril de 2015), de tan sols 26 anys, format a l’Escolania de Montserrat, a l’ESMUC i actualment a la Guildhall School of Music de Londres, que ja ha començat a actuar professionalment en diversos escenaris catalans, com el TNC o el Palau de la Música Catalana; el del tenor Yauci Yanes (13 de març), descobert recentment al concurs que convoca l’escola de música A Tempo i el barri de les Corts de Barcelona, i la soprano Maria Miró (15 de maig), primer premi al Concurs de Cant d’Elda. Aquest aparador gastronomicomusical permetrà conèixer també veus poc o no gens conegudes aquí, com les de la mezzosoprano Carol García (16 de desembre) –formada a l’escola d’òpera de l’Òpera Nacional de París i assídua de formacions barroques com Les Talents Lyriques de Christophe Rousset– o la del baix Antoni Fajardo (30 de gener), que reprèn l’activitat musical després d’uns anys de recés.

Totes aquestes propostes –que tenen un preu únic de 45 euros, incloent-hi sopar i concert– permeten trencar la barrera amb el públic, ja que els recitals tenen lloc a la mateixa sala on es fa el sopar, amb les taules envoltant el cantant, i compten amb la col·laboració en l’acompanyament pianístic de Josep Buforn, pianista repertorista especialista en l’acompanyament de cantants, i la presentació musical de Roger Alier i Jordi Maddaleno, directors artístics de la proposta.

A aquesta iniciativa cal sumar els sopars amb jazz (en col·laboració amb el Taller de Músics), la represa dels esmorzars de forquilla centrats en temàtica històrica, presentats i moderats per Enric Calpena, els esmorzars de forquilla amb tertúlia posterior, presentats i moderats per Víctor Amela, i una fórmula, els Clàssics de Forquilla i Ganivet: tertúlies gastronomicoliteràries amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i la presentació de Laura Borràs. Tota una activitat ingent que fa del 7 Portes molt més que un restaurant –hereu del Senyor Parellada de la Fonda Europa de Granollers– que enguany celebra el seu 175è aniversari.

Més informació a www.7portes.com.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter