Subscriu-te
,

El Sónar transcendeix el format de festival en la seva nova edició

Una actuació de The Chemical Brother al Sónar 2010
Una actuació de The Chemical Brothers al Sónar 2010

Per Mila Rodríguez Medina

Sónar, festival de música, creativitat i tecnologia, celebra la 22a edició els propers dies 18, 19 i 20 de juny amb artistes, professionals i públic de més de 100 països que situen Barcelona un any més com a capital mundial de la música avançada i de la cultura digital. Enguany el Sónar avança cap a un nou model d’esdeveniment 360º, tal com el defineixen els mateixos organitzadors, en el qual totes les fases d’un projecte creatiu tenen la mateixa importància: des de la creació i el desenvolupament de les tecnologies que el fan possible, fins al finançament, producció i presentació finals als escenaris del festival. “Ja no véns només al Sónar per l’aspecte lúdic, sinó que pots venir a formar-te, a intercanviar idees, a inspirar-te, a trobar un inversor. Aquesta fórmula en 360º et permet un nou aprofitament, tant si ets professional de les noves tecnologies i les institucions culturals com si ets públic interessat”, assegura Ricard Robles, director del Sónar.

The Chemical Brothers estrenaran a nivell mundial el seu nou xou en aquesta edició del Sónar
The Chemical Brothers estrenaran a nivell mundial el seu nou xou en aquesta edició del Sónar

Aquest aspecte es veu reforçat pel trasllat del Sónar+D, el congrés sobre creativitat, tecnologia i negocis paral·lel al festival a les mateixes instal·lacions del Sónar de Dia, compartint espai amb la Fira de Montjuïc, concretament al pavelló 4, el qual, a més, s’ha renovat i novament obre, tot propiciant l’actualització de la infraestructura disponible a partir d’ara per a nous esdeveniments públics. En el seu tercer any, Sónar+D es consolida com una cita transversal i multidisciplinària que posa en contacte agents de tot l’espectre de la cultura digital: artistes, creadors, tecnòlegs, programadors, plataformes de maquinari i programari obert per a makers, estudis d’interacció i desenvolupament d’apps, departaments creatius d’empreses i universitats, indústria musical i audiovisual, plataformes en línia, startups i inversors. Sónar+D i Sónar es converteixen en un gran espai d’intercanvi i diàleg entre els desenvolupadors de les noves tecnologies, els artistes que les usen per a la creació i els emprenedors i les empreses que les posen en valor amb nous models de negoci.

Duran Duran
Duran Duran

Sónar+D avança el seu horari d’obertura a les 10 del matí, presenta un programa amb més de 150 activitats, entre les quals 30 conferències, 14 tallers, 20 estands de plataformes creatives al MarketLab (el seu centre neuràlgic) i al voltant de 2.000 empreses participants i 4.000 professionals acreditats procedents de 60 països, principalment dels sectors de la música, l’audiovisual i la interacció. “A l’hora d’enfrontar-nos a la nova edició, ens hem fet dues preguntes: per què serveix el Sónar i per a què. Hem buscat que tingui molts beneficiaris, especialment en el nostre entorn de proximitat. Hem posat la mirada més enllà del nostre món històric habitual que és la música. L’any 1994 ens imaginàvem un espai comú, un espai natural de relació per a totes les famílies creatives. Actualment Sónar és l’espai per a aquest entorn que habitualment es desenvolupa en l’àmbit digital i que ara els 3 dies del Sónar es desvirtualitza”, declara Robles.

Die Antwoord
Die Antwoord

Música, xous audiovisuals, tecnologies creatives i realitat virtual ompliran els recintes de Sónar de Día i Sónar de Nit el proper cap de setmana, amb més de 300 propostes, entre concerts, sessions, casos exemplars, conferències i activitats de formació, treball en xarxa i negoci. L’estrena mundial del nou xou de The Chemical Brothers i el retorn al nostre país després de 10 anys de Duran Duran, tots dos amb nou disc a punt de veure la llum, encapçalen una programació composta per més de 150 actuacions, entre concerts i sessions de DJ, repartides per 8 escenaris durant 3 dies. El Sónar presenta les actuacions d’altres importants referents de l’escena internacional, com el duo sud-africà Die Antwoord i els britànics Autechre, pioners del techno abstracte, així com Róisín Murphy i Hot Chip, també estrenant treballs discogràfics recentment publicats. En l’edició d’aquest any destaquen una vintena de xous amb un marcat accent audiovisual i tecnològic, que traspassen els límits de la posada en escena clàssica. És el cas de l’estrena mundial de Blueprint, obra de Joanie Lemercier i James Ginzburg, els espectacles de Koreless & Emmanuel Biard, Double Vision (Atom T + Robin Fox) i Lee Gamble & Dave Gaskarth, entre molts d’altres, a més de les monumentals instal·lacions new media RGB|CMY Kinetic, de l’estudi alemany ART+COM – desenvolupada en col·laboració amb la Fundació Sorigué d’art contemporàni–, i Nyloïd, l’enorme aranya mecànica dels artistes suïssos Cod.Act. A més, el festival continua donant bona mostra del gran moment que viu l’escena nacional actualment amb més de 30 actuacions, amb Pional, LCC, CaboSanRoque, PXXR GVNG, Nicho de Elche Vs. Los Voluble, Mans O, Jupiter Lion, Headbirds, Exoteric Continent, Blastto, Skygaze, EVOL, Pedro Vian o Desert DJ com a artistes més destacats.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter