Subscriu-te

El TNC recupera ‘L’Aplec del Remei’ de J. A. Clavé, la primera sarsuela conservada en català

© May Zircus-TNC
© May Zircus-TNC

Avui dijous, 29 de setembre, comença la temporada del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb L’Aplec del Remei de Josep Anselm Clavé, la primera sarsuela conservada en llengua catalana. Es tracta d’un espectacle creat i dirigit per Wanda Pitrowska a partir de la primera obra de teatre musical en llengua catalana, estrenada per primera vegada al Liceu el 1858 i que des d’aleshores no s’havia tornat a representar.

Xavier Albertí com a Wanda Pitrowska. © May Zircus-TNC
Xavier Albertí com a Wanda Pitrowska. © May Zircus-TNC

En aquesta ocasió, “l’aclamada directora polonesa” Wanda Pitrowska (alter ego del director del TNC, Xavier Albertí) reinterpreta i dirigeix, amb la seva batuta imprevisible, la primera sarsuela en llengua catalana que es conserva, desenterrada dels arxius per a l’ocasió gràcies a la voluntat del TNC –amb la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC)– de recuperar i posar en valor peces del patrimoni. Amb dramatúrgia de Josep Maria Miró, estarà en cartell fins al proper diumenge, 2 d’octubre.

Josep-Ramon Olivé i María Hinojosa. © May Zircus-TNC
Josep-Ramon Olivé i María Hinojosa. © May Zircus-TNC

Durant quatre dies el públic podrà descobrir aquesta “pedra angular del patrimoni català”, amb 43 músics i cantants a l’escenari, amb la col·laboració de l’ESMUC. Diferents alumnes de cant, el Cor de les Glòries Catalanes i l’Orquestra Simfònica de l’ESMUC participaran en les representacions, amb un elenc vocal format per Miquel Cobos, Antoni Comas, Germán de la Riva, Anna Feu, Marta Fiol, Oriol Genís, María Hinojosa, Tomàs Marxé, Joan Mas, Josep-Ramon Olivé i Griselda Ramon.

© May Zircus-TNC
© May Zircus-TNC

Amb motiu d’aquesta programació, es duran a terme activitats i publicacions entorn de L’Aplec del Remei. Així, el TNC, a banda d’un espai d’exhibició d’espectacles, també vol ser un espai de reflexió i articulació de les arts escèniques catalanes i al llarg de la temporada desenvoluparà diverses activitats complementàries, entre les quals hi ha projectes de llarg recorregut amb algunes de les principals institucions culturals públiques catalanes.

Més concretament, durant el mes d’octubre el vestíbul principal TNC acollirà una exposició dedicada a l’obra i la figura de l’escriptor i polític català Josep Anselm Clavé, organitzada pel mateix teatre, amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura Popular a través de la Federació de Cors de Clavé. Posteriorment, l’exposició anirà a altres espais del país gràcies a la Diputació de Barcelona.

El proper dissabte, 1 d’octubre, Roger Canadell, especialista en l’obra i la figura de J. A. Clavé, farà una conferència a la Sala Gran del TNC (19 h). Per la seva banda, Enric Ciurans exposarà una ruta literària entorn de la figura de Clavé, el dijous 6 d’octubre (19 h). Finalment, el 23 de gener de 2017 (Restaurant TNC, 19 h) Joan-Lluís Marfany oferirà la xerrada “Teatre, llengua i societat al vuit-cents”. També s’ha publicat el text original del llibret de L’Aplec del Remei, editat per Arola Editors i el TNC, i el llibre Josep Anselm Clavé. Una vida al servei de la cultura i la llibertat, una biografia del personatge signada per Roger Canadell, editada per Comanegra amb el suport de la Diputació de Barcelona. Els llibres estan disponibles a les taquilles del teatre i al web del TNC: www.tnc.cat/publicacions.

També, a la «Revista Musical Catalana» en curs, la núm. 353, corresponent als mesos d’octubre i novembre de 2016, surt publicat un article de Francesc Cortès sobre la recuperació d’aquesta partitura inèdita de Josep Anselm Clavé en temps moderns, que posa llum sobre una època poc coneguda i estudiada de la música catalana.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter