Subscriu-te

El tradicional Concert de Sant Esteve reunirà un any més la família coral de l’Orfeó Català i presentarà quatre estrenes

El concert, que aposta per la creació musical catalana, serà retransmès en directe per TV3, Catalunya Ràdio i Catalunya Música

El proper dijous, 26 de desembre, a les 19 h, tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el tradicional Concert de Sant Esteve dels cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau. El concert és el més especial per a tota la família coral, ja que suposa una oportunitat per als cors de compartir i mostrar la seva feina i dedicació a un públic nombrosíssim. L’esdeveniment, sota la direcció artística de Simon Halsey (director artístic dels cors i assessor artístic del Palau), tindrà un contingut, com és habitual, marcadament nadalenc i enguany amb quatre estrenes destacades: Cant dels joves de Carles Prat, Inventar el naixement de Joan Magrané amb lletra de Blanca Llum Vidal, Camí de Nadal de Marian Màrquez i Una estrella cau al prat de Josep Vila i Casañas. A més, s’hi repetirà el Poema èpic de Nadal de Marc Timón que tant d’impacte va causar l’any passat i que per a l’ocasió s’ha adaptat a la formació instrumental del concert. Amb totes les entrades exhaurides, la vetllada es retransmetrà en directe per TV3, amb presentació televisiva d’Àlex Robles, i també per Catalunya Ràdio i Catalunya Música conjuntament, en un especial conduït per Olga Cardús. El canal 33 en farà una reemissió a les 00.15.  

A més de les estrenes ja esmentades, totes de compositors de casa nostra, cal destacar la presència d’altres compositors catalans, com Manuel Oltra (Cap a Betlem van dos minyons) i Antoni Nicolau, amb l’obra Captat; així com de compositors contemporanis: Arvo Pärt, Bob Chilcott o György Orbán, però sense oblidar Johann Sebastian Bach, que serà present amb un fragment de la tercera Cantata de l’Oratori de Nadal.

Com a temàtica, aquest any moltes de les nadales i cançons parlen del camí cap a Betlem. Aquest camí que –com explica Pablo Larraz al programa de mà– “podem identificar amb el procés personal, amb la recerca d’aquells ideals i fites que donen sentit a les nostres vides”; però malauradament no tots els camins arriben a Betlem, tal com s’esdevé “al drama que moltes persones viuen cada dia al Mediterrani i en la multitud d’èxodes que es viuen al món”. Uns contrastos, doncs, de dues realitats que els cors de l’Escola Coral mostraran en cantar enllaçades l’alegre nadala de Manuel Oltra ja esmentada i l’emotiva cançó La mia stela, que Ivo Angognini va escriure recordant la imatge d’un nen a la platja de Lampedusa.

Concebut en format televisiu, Dani Coma n’assumeix la direcció escènica. La vetllada s’obrirà amb una actuació de tots els cors junts, és a dir, més de 300 cantaires damunt l’escenari, tots sota la direcció de Xavier Puig (director principal del Cor de Cambra). A continuació actuaran els diferents cors i novament es tornaran a trobar en acabar la primera part per cantar plegats l’estrena de Josep Vila i Casañas, peça que dirigirà Pablo Larraz (director principal de l’Orfeó Català). A la mitja part s’oferirà un interludi musical, i seran els cors de l’Escola Coral, que apleguen més de 200 infants i joves, els que obriran la segona part de l’esdeveniment. Novament actuarà cada un dels cors i ja es reuniran de nou com una sola veu, sota la batuta de Simon Halsey, per oferir el Poema èpic de Nadal de Marc Timón, El cant de la senyera –l’himne de l’Orfeó Català amb lletra de Joan Maragall i música de Lluís Millet– i Els segadors, obra amb què es clourà el concert.

El Concert de Sant Esteve, que se celebra des del 1913, és una de les fites anuals més importants del Palau de la Música Catalana i un dels concerts nadalencs amb més tradició d’Europa, fins i tot superant el Concert d’Any Nou de Viena. L’any passat més de 180.000 persones el van seguir per TV3 i Canal 33.

Imatge destacada: (c) Toni Bofill.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter