Subscriu-te

El Tricentenari omple d’història, cultura i música catalana la ciutat de Barcelona

1714

Exposicions, activitats teatrals i divulgatives, espais de reflexió plural, concerts, un simposi i activitats diverses se sumen a la programació del Tricentenari 1714-2014 a Catalunya, amb una intensa activitat a la capital, Barcelona.

El comissari del Tricentenari, Toni Soler, va presentar en roda de premsa algunes de les activitats que ompliran Barcelona de contingut històric gràcies a la celebració del Tricentenari del 1714, any de la caiguda de Barcelona davant de les tropes borbòniques i que, tanmateix, va servir per afirmar el caràcter nacional català a partir de la desfeta de l’11 de setembre de 1714.

La intensa programació acull exposicions, com la del Museu d’Història de Catalunya titulada “300 Onzes de Setembre 1714-2014”, “Salvadoriana. La Col·lecció Salvador d’història natural del segle XVIII” a l’Institut Botànic de Barcelona, “Perejaume. Mareperlers i ovaladors” al Museu d’Art Nacional de Catalunya, o “Les músiques dels 1714’s” al Museu de la Música de Barcelona, que presenta, d’una banda, les transformacions musicals d’aquelles dècades que trasbalsaren la vida diària dels catalans de principi de segle XVIII i, d’una altra, el mite musical que es va bastir en record d’aquell temps i que encara perviu.

També destaquen en l’àmbit divulgatiu i de reflexió, les trobades, que amb el títol de “Ciutat oberta. Debat de Barcelona” acull el CCCB entorn de conceptes com els de democràcia; tecnologia i ciutat; la traducció i el mite de la torre de Babel; els afores o runes i progrés, entre d’altres. Igualment, D. O. Europa és un cicle de trobades entre la periodista Mònica Terribas i diversos pensadors i intel·lectuals de prestigi internacional, com Zygmunt Bauman, Aleksandra Kania, Susan George, Sakia Sassen, Sami Naïr i Orhan Pamuk, entre d’altres, amb els quals la periodista dialogarà sobre el significat de ser europeu i la noció d’identitat europea.

A més del Simposi Internacional sobre Drets Lingüístics i Cohesió Social en Societats Plurilingües, que acollirà aportacions del Síndic de Greuges i la intervenció d’experts acadèmics i representants del País Valencià, les Illes Balears, Galícia, el País Basc i Navarra, també és d’interès el cicle de trobades que coorganitza el Museu d’Història de Catalunya i l’Institut d’Història Jaume Vicens Vives (Universitat Pompeu Fabra) al voltant dels Tractats d’Utrecht, i que portarà a Catalunya més de 40 experts d’Europa de 25 universitats diferents, en el simposi sobre aquesta qüestió més important al costat del que va tenir lloc a París l’octubre de 2013.

En l’àmbit artístic destaca el mosaic monumental de Joan Fontcoberta que els ciutadans hauran de contribuir a crear que s’instal·larà el juny de 2014 a la plaça d’Isidre Nonell, i el circuit d’arquitectura efímera al carrer “BCN RE.SET” que coordinen l’arquitecta Benedetta Tagliabue (EMBT/Fundació Enric Miralles) i el director d’escena Àlex Ollé (La Fura dels Baus). Amb set instal·lacions en total que envairan diversos espais emblemàtics de la ciutat de Barcelona al llarg del 2014, la primera d’aquestes instal·lacions serà la ideada pels dos coordinadors del circuit, i que tindrà lloc al maig al Parc de la Ciutadella, inspirada en l’antiga muralla de Barcelona i la seva destrucció posterior. El circuit vol proposar una reflexió sobre conceptes com els d’identitat, llibertat i democràcia. La Fura dels Baus participa també en un altre espectacle, en col·laboració amb el Festival Grec de Barcelona. Serà M.U.R.S. 1714-2014, un espectacle de gran format i vocació internacional al castell de Montjuïc i que vol fer viure al públic l’experiència del setge amb ulls contemporanis.

Jordi Savall i Le Concert des Nations. © Philippe Matsas
Jordi Savall i Le Concert des Nations. © Philippe Matsas

I en l’àmbit musical, Jordi Savall i Le Concert des Nations proposen un recorregut a través de les músiques de l’època entre la Guerra dels Segadors i la pau d’Aquisgrà, amb el programa “1640-1714-1748, batalles, tempestes i celebracions de la pau”. Hi sonaran músiques de Cabanilles, Caldara, Biber, Vivaldi, Händel i alguns anònims catalans que fa 300 anys van triomfar a València, Itàlia, Anglaterra, Àustria o Catalunya. El concert tindrà lloc al Gran Teatre del Liceu, espai que acollirà també la trobada entre Ferra Adrià, Joan Roca i Carme Ruscalleda, en un espectacle inspirat en la cuina del XVIII, la recaptació del qual anirà a benefici del Casal dels Infants.

Altres propostes musicals s’esdevindran a L’Auditori, amb programacions ambientades en el 1700. L’ESMUC proposa “Un cafè amb… la família Bach”. La Banda Municipal de Barcelona estrenarà la Marxa 1714, composta expressament per a l’ocasió per Josep Maria Mestres Quadreny, i Barcelona 1714, escrita pel director de la Banda Salvador Brotons, mentre que l’Any Rameau –un dels compositors més importants del segle XVIII– servirà per recuperar música del 1700 amb instrumentistes especialitzats d’alt nivell, com Kenneth Weiss, Pierre Hantaï i Skip Sempé. A més, el grup Vespres d’Arnadí, amb Dani Espasa (director) i Maria Espada (soprano), portaran la música operística de l’època de l’últim Habsburg.

La Real Cámara. © Mónica Hernández
La Real Cámara. © Mónica Hernández

El Palau de la Música Catalana acollirà La Real Camara amb Raquel Andueza, que aplegarà en un sol programa les músiques que van sonar a la cort de l’arxiduc Carles: obres de Picanyol, Caldara, Valls, Albinoni i Corelli; acollirà així mateix un espectacle coral únic titulat Catalunya 1714-2014, que rememorarà l’impacte social que la creació dels Cors de Clavé va tenir en la societat i cultura catalanes, i en el concert de la Diada de l’11 de setembre de 2014 s’interpretarà la versió simfònica de Barcelona 1714 de Salvador Brotons i la cantata El Fossar de les Moreres de Ferran Cruixent.

La festa de cloenda coincidirà amb el Piromusical de la Mercè 2014, una proposta artística que combinarà focs, música, projeccions audiovisuals i elements escènics sota la direcció de Lluís Danès.

La informació completa de tota la programació del Tricentenari a Barcelona es pot consultar al web www.bcn.cat/tricentenari.

Els concerts del Tricentenari

A banda de la programació impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya ha impulsat una sèrie de concerts dins dels principals festivals i institucions musicals del país en motiu del Tricentenari, que mostren la diversitat d’estils i formacions musicals que tenen cabuda dins la cultura catalana.

Si a la província de Barcelona ja s’han citat les propostes del Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu i L’Auditori de Barcelona, cal afegir-hi la propostadel Festival Barnasants i Tradicionàrius pel dijous 30 de gener a L’Auditori de Barcelona. Amb el títol de “General Moragues: Homenatge. 300 anys de cançons de lluita i resistència”, l’espectacle convida nombrosos artistes com Maria del Mar Bonet, Vicent Torrent, Manolo Miralles, Miquel Gil, Feliu Ventura, Pau Alabajos, Cesk Freixas, Jaume Arnella i Rafael Subirachs entre molts d’altres.

El Born Centre Cultural acull l’Orquestra Montsalvat el 14 de març amb el programa “Heroïcitat i Heroisme”; una nova formació simfònica amb instruments d’època i criteris històrics, que interpretarà la Simfonia núm. 3 “Heroica” de Beethoven i la música incidental de l’ “Egmont” de Goethe, que porten a una reflexió sobre el paper dels herois i els conceptes de l’heroisme i l’heroïcitat des de la Guerra de Successió fins als nostres dies.

El festival de Terrassa convida a la 33a edició del festival de jazz el grup Giulia Valle, amb l’espectacle “Libera”, el 29 de març, mentre el Mercart de les Flors de Barcelona acollirà entre el 21 i el 25 de maig la proposta flamenca de Pere Martínez, amb música d’Enric Palomar i repertori popular i tradicional, que vol acostar-se als esdeveniments de 1714 des d’una banda més o menys oculta.

A Girona, el Festival Strenes ha ideat un programa que, sota el títol “Cançons de revolta”, portarà al Teatre Municipal de Girona el dia 27 de març l’actuació de cantautors de diverses cultures, com Mouss et Hakim i EmelMathlouti, que basen les seves actuacions en la cançó de revolta. “L’Estaca” de Lluís Llach, serà una de les cançons principals de l’espectacle.

El Festival de Pasqua de Cervera acollirà el 19 d’abril el programa “Barcellona alla moda”, amb obres de Rabassa, Valls, Sagau i el Baró d’Astorga, entre d’altres, a càrrec de Vespres d’Arnadí i la veu de María Hinojosa, i al Teatre Tarragona de la capital de la província acollirà el concert de la BUMT (Banda Unió Musical de Tarragona), amb peces de musicals de Broadway.

Finalment, el Festival de Música Antiga dels Pirineus acollirà novament la Missa Scala Aretina de Francesc Valls, obra magna del barroc català que el conjunt La Grand Chapelle d’Albert Recasens es van encarregar de recuperar l’any passat. Enguany, la interpretació es podrà sentir a la Catedral de Barcelona, però també a Avià i a la Seu Vella de Lleida, a finals de juny.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter