A l’estiu, quan les temporades dels grans auditoris baixen el teló i tots fugim esperitats de les ciutats, l’activitat musical no s’atura i podem gaudir, allà on siguem, de música de la més alta qualitat. Sota els lluminosos noms de les grans estrelles, brillen amb llum pròpia altres propostes que us convidem a no perdre-us.
El nostre entorn bull ple de música. Una imponent xarxa de músics omple la temporada de propostes interessants i necessàries. Cada mes, l’RMC us en presenta una i us convida a descobrir-la.
Juliol 2018
Lorem Ipsum
“Lorem Ipsum ens remet a una fase de prova, a una temporalitat que espera ser substituïda per alguna cosa una mica més definitiva”. El MACBA presenta la seva cita estiuenca amb la música de recerca a través d’un seguit de propostes “que operen als marges i en els replecs de moltes coses alhora: música, performance, investigació artística, experimentació; el que es defineix com a queer, cossos racialitzats, desplaçaments i persones fora de lloc; operacions diverses, dispars i absurdes, de dislocació de llenguatges, significats, gestos i objectes, des de l’univers musical, a la recerca d’una amable estranyesa”. Per la seva diversitat i capacitat de sorpresa, us en recomanem les sis sessions.
Museu d’Art Contemporani de Barcelona, 30 de juny, 5, 12, 14, 19 i 26 de juliol.
macba.cat
Nits de Música al Claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès
El claustre del monestir de Sant Cugat del Vallès acull concerts de petit format amb músics catalans de primer nivell. Dos dels concerts més interessants seran a càrrec de formacions de cambra de recent formació: el Kebyart Ensemble, quartet de saxòfons guanyador del Premi El Primer Palau 2016 i que està rebent els elogis de la premsa especialitzada, i el Cosmos Quartet, una de les formacions de cambra catalanes més destacades del moment, semifinalista al Concurs de Ginebra i tercer premi de la Carl Nielsen International Competition.
Claustre del monestir de Sant Cugat del Vallès, 13 i 14 de juliol.
Festival de Música Antiga dels Pirineus
Del festival que recorre d’Est a Oest els Pirineus, us en recomanem els dos concerts del violinista i violista Emilio Moreno, un dels músics espanyols amb més projecció internacional. Un concert en el qual ens descobrirà la música dels mestres Thomas Baltzar, Johann Paul von Westhoff i Heinrich Ignaz Franz von Biber, tots ells pertanyents a una generació anterior i referents de dos dels grans noms de la música barroca, Georg Philipp Telemann i Johann Sebastian Bach, amb els quals compartiran programa.
Museu d’Areny-Plandolit, Ordino, 21 de juliol.
Ermita de Sant Guillem, Llívia, 22 de juliol.
femap.cat
Jazz Festival L’Estartit
El Festival de Jazz de l’Estartit es concentra enguany en quatre dies de música. Sota l’ombra del mediàtic Paquito D’Rivera, hi actuarà una de les formacions més interessants del jazz estatal: Albert Cirera i Tres Tambors. El conjunt presentarà el seu darrer disc, Suite salada, un viatge multicolor per diferents paratges de l’illa de Menorca que Cirera i els seus acompanyants –Marco Mezquida, Marco Lohikari i Òscar Domènech– pinten amb colors diversos i molt personals. Un disc que ha rebut el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de jazz del 2017.
El Molinet, l’Estartit, 21 de juliol.
festivaldetorroella.cat
Bachcelona
Un any més el juliol és sinònim de Bach a la ciutat de Barcelona. Concerts, pel·lícules, xerrades, sessions de ball a ritme de swing, conferències i espectacles infantils al voltant d’una de les figures més importants de la cultura musical occidental. El Trio Fortuny, que pas a pas s’està forjant una personalitat pròpia, proposa un particular homenatge al mestre a través de la seva música –Suite per a violoncel núm. 1, en Sol major– i la d’altres compositors relacionats amb ell, com Signs, games and messages de Grygöry Kurtág o el Trio per a piano núm. 1, en Re menor, op. 49 de Felix Mendelssohn.
Fundació Catalunya La Pedrera, 24 de juliol.
bachcelona.com
Nits de Jazz Platja d’Aro
Tots els divendres, del 29 de juny al 31 d’agost, podrem gaudir a Platja d’Aro de concerts de jazz a la fresca totalment gratuïts. Una de les propostes més festives serà, sens dubte, la de la Gramophone Allstars Big Band, el conjunt que uneix el swing més ballable amb els ritmes caribenys i que sap animar una festa sense renunciar a fer música de qualitat.
Platja Gran, Platja d’Aro, 27 de juliol.
nitsdejazz.com
Agost 2018
AIMS Festival
La Fundació Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) porta més de quinze anys oferint formació musical d’alt nivell i dinamitzant la vida musical del Solsonès. Durant els dies que té lloc l’acadèmia, alumnes i professors ofereixen prop de trenta concerts gratuïts en diferents indrets del territori. En destaquem el que oferiran els professors Johannes Geffert (orgue), Sarah Rumer (flauta) i Peter Thiemann (violoncel), amb obres de Georg Friedrich Händel, Felix Mendelssohn, Wolfgang Amadeus Mozart, Mélanie Bonis, Louis Marchand i Johann Sebastian Bach.
Església de Sant Corneli, Collbató, 5 d’agost.
aims.cat
Festival de Torroella de Montgrí
Aquest és tot un clàssic de l’estiu i ens presenta una de les formacions de cambra que més impacte ha tingut els darrers anys, el Brahms Project de Josep Colomé, Joaquín Riquelme, David Apellániz i Enrique Bagaría. Units inicialment per enregistrar els Quartets amb piano de Johannes Brahms, dels quals interpretaran el primer, al seu concert al Festival de Torroella conviden la contrabaixista Uxía Martínez per abordar una de les obres mestres del repertori cambrístic, el Quintet per a piano i cordes en La major, “la Truita” de Franz Schubert.
Espai Ter, Torroella de Montgrí, 7 d’agost.
festivaldetorroella.cat
Festival Castell de Peralada
Un altre festival clàssic de l’estiu català, que aplega alguns dels noms més enlluernadors del panorama musical, viurà la primera i inevitable trobada entre dos dels millors músics estatals del moment, la cantant Sílvia Pérez Cruz i el pianista Marco Mezquida. Versàtils, intensos i amb una musicalitat que va més enllà del que es pot explicar només amb paraules, la trobada entre Mezquida i Cruz serà un d’aquells esdeveniments que no es voldrà perdre ningú.
Auditori Parc del Castell, 9 d’agost.
festivalperalada.com
Nits de Jazz al Terrat de La Pedrera
El terrat de La Pedrera acull una quinzena de concerts amb alguns dels millors músics del jazz català. Ens aturem en dues propostes presentades pel segell barceloní Underpool: El Chiva’Quartet, liderat pel contrabaixista Juan Pablo Balcázar, en el qual, acompanyat per Fernando Brox a la flauta, Marco Mezquida al piano i Juan R. Berbín a la bateria, mescla el jazz tradicional amb les melodies folklòriques de la seva Colòmbia natal; i el Quartet Tronik, del pianista Toni Saigi, que presentarà el seu primer enregistrament d’un jazz que beu d’arrels clàssiques i sonoritats contemporànies, amb Jaume Ferrer al saxo, Marc Cuevas al contrabaix i Carlos Falanga a la bateria.
Terrat de La Pedrera, 10 i 11 d’agost.
lapedrera.com
Schubertíada a Vilabertran
L’any passat la Schubertíada a Vilabertran va viure la primera interpretació de la integral dels Quartets de Ludwig van Beethoven oferts pel Quartet Casals. Darrere de la seva petja, enguany podrem gaudir de dos joves quartets que estan demanant pas amb força i que ampliaran les seves formacions per interpretar grans obres del repertori cambrístic. El Cosmos Quartet incorporarà contrabaix i trio de vent fusta per abordar l’Octet en Fa major de Franz Schubert. Per la seva banda, el Quartet Dalia comptarà amb l’esplèndid pianista Iván Martín i el contrabaixista Ander Perrino per interpretar el Quintet, en La major, “la Truita” de Franz Schubert.
Canònica de Santa Maria de Vilabertran, Vilabertran, 19 i 24 d’agost.
schubertiada.cat
Imatge destacada: Festival Castell de Peralada