L’orquestra celebra 15 anys amb un nou impuls i una imatge gràfica renovada i trencadora.
El tenor i director José Cura dirigirà l’OJC al desembre.
L’OJC oferia Goyescas d’Enric Granados al teatre La Llotja de Lleida.
Aquesta temporada 2016-17 s’escau la celebració del 15è aniversari de la creació de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC). Promoguda per la Fundació Julià Carbonell, la formació dirigida per Alfons Reverté Casas va néixer l’any 2002, amb l’impuls de la Diputació de Lleida, com a eina cultural al servei de tot el territori i amb un objectiu ben clar: facilitar l’accés a la música simfònica i de cambra a tots els ciutadans sense excepció. La Paeria, conscient de la importància i significació que representa l’orquestra, posteriorment s’hi va sumar com a entitat participant i dóna suport a l’OJC. Amb deu programes, l’orquestra tindrà com a directors convidats Antoni Tolmos, José Cura i Salvador Mas.
La temporada s’inicià el mes d’octubre passat amb un concert que va retre homenatge a Emili Pujol, una de les figures musicals més rellevants de les terres de Lleida. El concert, que es va celebrar al Paranimf de la Universitat de Cervera i a l’Auditori Enric Granados de Lleida (els dies 16 i 23 d’octubre, respectivament) va comptar amb els guitarristes Carles Trepat i Carles Herraiz, que van interpretar obres de Pujol i Vivaldi.
“El nostre auditori: el territori”
El proper diumenge 13 de novembre tindrà lloc el segon concert de la temporada a l’Auditori Enric Granados de Lleida (19 h), una vetllada que servirà d’inici dels actes de celebració del 15è aniversari i en què es reuniran convidats molt especials, solistes i formacions que han passat per l’orquestra durant aquests anys. Així, hi seran presents el trompa Juanma Gómez, la mezzo Marta Infante i el baríton Lluís Sintes, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados (que dirigeix Xavier Puig) i el grup Blaumut. Presentarà el concert Manel Perdrós i el programa inclourà obres de Carnicer, Mozart, Dukas, Martínez Valls, Verdi, A. Guinovart, Khatxaturian, De la Iglesia, Davis, Ginastera… i alguna sorpresa més.
El tercer programa (26 de novembre, Auditori Granados de Lleida, 22.30 h), que serà dirigit per Antonio Tolmos i en què l’OJC se sumarà al projecte MamaPop (destinat a persones que pateixen malalties com el càncer o que lluiten per trobar camins per guarir-les), serà seguit pel concert del 17 de desembre (Lleida, 20.30 h) amb un director convidat excepcional, José Cura. El públic podrà gaudir d’aquesta faceta del mundialment reconegut tenor, que pujarà al podi per dirigir diverses visions musicals del Nou Continent, començant amb el conegut Adagio per a cordes de Samuel Barber i després amb la música llatina d’Astor Piazzolla i la Simfonia del Nou Món de Dvořák.
El programa “Cordes de cine!” portarà la cada vegada més valorada música de cinema pel territori, amb concerts a Solsona (4 de desembre), Viella (27 de desembre) i Cervera (21 de gener), així com a altres poblacions de la demarcació de Lleida. Dirigits per Alfons Reverté i amb Joan Espina com a violí solista, l’OJC hi interpretarà bandes sonores amb música d’Elgar, Morricone, Hermann i Williams, entre d’altres.
Ja al gener, l’OJC començarà el 2017 amb un programa dedicat al segle XX; amb Stravinsky i la seva suite del ballet Pulcinella, i amb obres de dos compositors catalans, Trinoctium, per a percussions i orquestra d’Oriol Cruixent i l’estrena Mouvement 2, per a piano i orquestra del lleidatà Ramon Andreu, amb el mateix Andreu al piano. Aquest concert tindrà lloc, entre altres llocs, a Lleida (8 de gener, 19 h) i a Barcelona (29 de gener, Auditori AXA, 19 h).
L’OJC convidarà Salvador Mas per dirigir un concert que farà un viatge a l’univers de Johann Sebastian Bach i Franz Joseph Haydn, tot interpretant la Suite núm. 1 i la Simfonia Militar, respectivament, en dues sessions, una a Barcelona (19 de febrer, Auditori AXA, 19 h) i l’altra a Lleida (26 de febrer, 19 h). El programa següent (a Lleida el 12 de març; a Barcelona el 26 de març; així com també a Cervera i a altres indrets de la demarcació de Lleida), tindrà la violoncel·lista Laia Puig com a solista convidada. Reverté agafarà novament la batuta per a un programa amb autors catalans; s’interpretarà l’Homenatge a Beethoven del vigatà Bernat Calvó al costat de la Segona Simfonia del mateix Beethoven i del bellíssim i poc divulgat Concert per a violoncel d’Enric Morera, que va compondre l’any 1917.
L’OJC continuarà al maig amb un dels plats forts de la temporada, Goyescas d’Enric Granados, a La Llotja de Lleida (7 de maig). L’OJC, formació titular de l’Auditori Enric Granados, també és titular d’aquest teatre d’òpera de la ciutat inaugurat l’any 2010 i que no ha pogut oferir una programació estable a causa de la crisi. Aquest any d’aniversari de l’OJC, la formació podrà reprendre el camí operístic amb l’obra de Granados –en una versió escènica amb partitura revisada per Albert Guinovart–, del qual es commemoren els 150 anys del naixement i els cent anys del seu traspàs. Amb la participació del Cor Bruckner (que dirigeix Júlia Sesé) i els solistes vocals Carmen Solís, Marta Infante, Albert Montserrat i Àngel Òdena, i amb direcció escènica de Llorenç Corbella i direcció musical d’Alfons Reverté.
Finalment, l’OJC acabarà la temporada amb el concert de celebració del 15è aniversari, a Lleida (18 de juny, Seu Vella) i a la basílica de Montserrat (24 de juny, Festival Internacional d’Orgue de Montserrat), amb una composició monumental d’acció de gràcies, escrita expressament per ser interpretada en una gran catedral: el Te Deum de Berlioz. Hi intervindran el tenor Roger Padullés, els joves músics de l’Acadèmia OJC, l’Orfeó Lleidatà (dirigit per Pedro Pardo), la Polifònica de Puig-reig (dirigida Josep Maria Conangla) i el Cor Amics de la Unió (dirigit per Josep Vila Jover).
L’OJC, a més d’acomplir un dels seus objectius fundacionals realitzant innombrables concerts en moltes poblacions, actua de manera habitual a sales tan emblemàtiques com el Palau de la Música Catalana, Gran Teatre del Liceu o Auditori de Barcelona. L’OJC és l’orquestra titular de l’Auditori Enric Granados i del teatre La Llotja de Lleida. Així mateix, té una programació estable a l’Auditori AXA de L’illa Diagonal de Barcelona. Avui, gràcies a l’esforç de molts, l’OJC, amb un planter estable d’uns 45 músics i que treballa per produccions, és una realitat viva i activa que ha assolit èxits notables i sòlids tot fent-se un lloc rellevant en la vida musical del nostre país. Alfons Reverté Casas n’és el director titular i artístic. El músic i realitzador audiovisual Igor Cortadellas és l’autor de la nova imatge de l’OJC, amb fotografies espectaculars fetes als camps de blat de la Segarra, “que dóna a l’orquestra una qualitat afegida i també li dóna més el sentit de «terres de Lleida»”, diu Alfons Reverté. També s’ha creat un logotip especial per als quinze anys que abraça dues temporades, la 2016-17 i la 2017-18.