Subscriu-te
Entrevista

Franco Calabria

“Les paraules em resulten insuficients per expressar tot el que sento”

El compositor argentí Franco Calabria (Buenos Aires, 1994) ha guanyat el XXI Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors de l’ESMUC amb l’obra ‘Terrario’, seleccionada pel jurat entre una quarantena de composicions d’una vintena de països d’arreu del món. El proper 6 de juny (19 h), el grup BCN216, amb estudiants de l’ESMUC i dirigit per Ernest Martínez-Izquierdo, estrenarà la peça a la Sala 2-Oriol Martorell de L’Auditori.

ALBERT TORRENS: ¿Havies tingut alguna mena de contacte amb Catalunya o la realitat musical catalana abans de presentar la teva obra al Premi Joan Guinjoan?

FRANCO CALABRIA: No havia tingut cap relació amb Catalunya fins ara. De fet, m’interessava venir a estudiar a Barcelona per fer un màster a l’ESMUC i, arran de la cerca d’informació, vaig veure la convocatòria d’aquest concurs internacional de composició. Justament tenia una obra en la qual havia treballat àrduament i em va semblar que era pertinent presentar-la perquè complia tots els requisits.

 

AT: ¿Vas tenir en compte qui formava part del jurat o quins professors hi ha a l’ESMUC a l’hora de prendre aquestes decisions?

FC: No soc una persona que acostumi a participar en concursos ni estic gaire ficat en aquest món. En tot cas, la composició del jurat no era pública. Però el meu professor a Buenos Aires, Daniel Montes, té una trajectòria molt important i molts contactes arreu del món. Ell coneix gent a Barcelona i a l’ESMUC, i em va dir que era un lloc molt agradable i vaig prendre la paraula del meu mestre com a referència.

 

AT: Com vas arribar al món de la composició?

FC: A l’Argentina vaig estudiar a la Universidad Nacional de las Artes abans de rebre classes de Daniel Montes. Des de petit, sempre m’ha agradat la música, i més endavant, ja adolescent, també sentia que m’omplia i m’alimentava i era un lloc on em podia sentir còmode. Quan vaig anar creixent, em vaig adonar que les paraules em resultaven insuficients per expressar i projectar tot el que sento i percebo de la vida. I per això vaig començar a estudiar composició. Abans havia estudiat piano, però no em considero pianista.

 

AT: Com és l’obra guanyadora, Terrario?

FC: L’obra sorgeix de la contemplació d’un terrari i, durant el seu recorregut, travessa diverses expansions i contraccions de l’espai i el temps. Parteix de l’hadeà, període inicial de la Terra, i va cap a un moment, un instant, un temps. I torna, com la parca. Però abans, en aquest obrir i tancar d’ulls, contempla tota l’esplendor d’un món minúscul. D’una bola de vidre en una finestra. Està escrita per a una formació de vuit instruments: flauta, clarinet baix, trombó, guitarra elèctrica, piano amb sintetitzador MIDI, percussió, violoncel i contrabaix. La major part de música que tinc és per a conjunts reduïts d’instruments, tinc poques obres simfòniques o vocals. Durant la pandèmia vaig escriure una peça per a trompeta solista i un duet per a clarinets baixos. També treballo en un projecte de música electrònica amb ordinador.

 

AT: Què opines de l’arribada de la intel·ligència artificial a la composició?

FC: M’interessa, perquè tenim accés a certes eines que de moment desconec, però poden ser molt interessants. Per descomptat, però, també serà important saber fer-les servir. Pot ser molt revolucionari però agradable, per a mi.

 

AT: Com serà el teu futur immediat i cap on vols encaminar la teva carrera a més llarg termini?

FC: Ara estic centrat en l’estrena de l’obra el proper dia 6, que em va motivar molt més que els diners i el prestigi a l’hora de presentar-me al premi. A l’octubre començaré el màster a l’ESMUC, que és una decisió que estava avaluant i que el premi farà possible finalment, ja que m’ajuda a cobrir les despeses. Això m’implicarà preparar un nou projecte per a la graduació. I més endavant… ja es veurà. La meva família també m’ho demana, però jo em centro molt en el present, no penso en el futur. Avui soc aquí i això és el que penso.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter