El dimarts 17 de juliol comença la primera edició del Festival Internacional de Música Catalana de Barcelona, organitzat per l’Associació Musical Joaquim Malats –entitat sense ànim de lucre creada recentment amb la finalitat de promoure la música i els músics catalans, i de la qual ja vam informar el 8 de març passat en aquest mateix lloc web–, que fins al 28 d’agost oferirà vuit concerts, tots els dimarts (17, 24 i 31 de juliol, i 7, 14, 21 i 28 d’agost) a l’Ateneu Barcelonès, a les 19.30 h. Així, el concert inaugural serà a càrrec del Quartet Ibèric i Lluís Rodríguez Salvà al piano, amb obres de Josep Teixidor, Enric Granados, Pere Tintorer i Eduard Toldrà.
En aquesta primera edició, el Festival compta amb la presència d’onze intèrprets de reconegut prestigi nacional i internacional, vuit dels quals són catalans i la resta provinents d’Ucraïna, Rússia i Cuba. Les formacions estables integrades per alguns d’aquests intèrprets són cinc: el Quartet Ibèric, el Quartet Renaixement, el Duo Leopolis, el Duo Cantabile i el Granados Piano Trio. Entre els solistes, cal destacar-hi la presència dels pianistes Lluís Rodríguez Salvà, José Menor i Melani Mestre, i en la part més lírica, la participació del baríton Lluís Sintes, acompanyat al piano per Pau Casan; cal esmentar també la participació del guitarrista Jaume Torrent, que oferirà un recital amb obres de Ferran Sor, Francesc Tàrrega, Emili Pujol i Isaac Albéniz.
Al llarg dels vuit concerts s’interpretaran un total de 78 obres només de compositors catalans –cartell que el situa com l’únic festival internacional d’estiu dedicat exclusivament a la música catalana–, entre les quals hi haurà una estrena mundial, la Sonata per a violoncel i piano de Joaquim Cassadó –editada per Melani Mestre i publicada per l’Editorial Boileau– i 9 obres que s’interpretaran per primera vegada a Barcelona –molt possiblement també estrenes.
Aquesta filosofia respon a la finalitat bàsica de l’Associació Musical Joaquim Malats, que és donar a conèixer i recuperar de manera imminent tot el patrimoni musical català i poder oferir-lo en concert. De moment, però, aquest patrimoni musical es basa i se cenyeix principalment a la música de cambra. Per tal de dur a terme tota aquesta tasca de divulgació, prèviament s’ha realitzat una feina intensa i llarga d’investigació, de catalogació del patrimoni, d’estudi i finalment de recuperació en el sentit més estricte: restauració, edició i publicació de les obres.
La programació completa del 1r Festival Internacional de Música Catalana de Barcelona es pot consultar al lloc web www.musicmasters.es/festival-internacional-de-música-catalana-de-barcelona/programació-1/.