Subscriu-te

Es presenta el nou llibre ‘Història musical del Palau’, 1908-2018, centrat en la vida artística del Palau durant els seus 110 anys d’història

© Antoni Bofill

El Palau de la Música Catalana i Huygens Editorial editen aquest llibre que compta amb col·laboracions d’especialistes i més de 200 fotografies.

L’11 d’abril passat es va presentar a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català (Palau de la Música Catalana) el llibre Història musical del Palau, 1908-2018, publicat per Huygens Editorial i el Palau de la Música Catalana. Una publicació que veu la llum amb motiu del 110è aniversari de la inauguració d’aquesta emblemàtica sala de concerts, que ja es va convertir des de la inauguració en el centre neuràlgic de la vida concertística de Barcelona i Catalunya. Es tracta d’un volum que repassa exhaustivament la història musical del Palau d’aquests 110 anys i que ho fa cronològicament, però d’una manera amena i rigorosa. El llibre, l’autor principal del qual és Pere Andreu Jariod, també inclou textos i aportacions de 27 experts en la matèria i més de 200 fotografies.

Es tracta d’una publicació necessària adreçada a l’aficionat a la música, amb moltes informacions sorprenents que relaten la història de la sala que ha estat la porta d’entrada a la música dels melòmans de diverses generacions i l’escenari que ha acollit les grans orquestres, solistes i directors, a més d’estrenes destacades.

 

110 anys d’història musical

El llibre es fixa en alguns dels moments musicals més destacats que han tingut lloc al Palau en el transcurs dels seus 110 anys d’història. Des de les estrenes absolutes, com el Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo, el Concert per a violí i orquestra d’Alban Berg, el Concert per a clave i cinc instruments de Falla, el Concerto breve de Xavier Montsalvatge o l’òpera El giravolt de maig de Toldrà; la recuperació de les grans obres de Johann Sebastian Bach, com la Missa en Si menor o la Passió segons sant Mateu, per part de l’Orfeó Català; o primeres audicions a casa nostra, com l’Stabat Mater de Poulenc, El pessebre de Casals, El Messies de Händel, el Requiem de Mozart, la Cinquena Simfonia de Mahler, Daphnis et Chloé de Ravel, la Setena Simfonia de Bruckner, La mer de Debussy, la Simfonia Alpina de Richard Strauss i un llarg etcètera.

El llibre relata el paper que hi van jugar figures importants per a la història musical del nostre país, com Pau Casals o Eduard Toldrà. I també mostra la presència habitual al Palau d’intèrprets de casa nostra, com Alícia de Larrocha, Rosa Sabater, Victoria de los Ángeles, Joan Manén, Emili Vendrell, Pere Vallribera, Conxita Badia o Montserrat Caballé, i d’orquestres estables, com l’Orquestra Pau Casals o l’Orquestra Municipal de Barcelona (després Orquestra Ciutat de Barcelona).

Així mateix, descriu el pas pel Palau de grans noms de la composició, dirigint o interpretant la seva pròpia música, com Richard Strauss, Enric Granados, Maurice Ravel, Igor Stravinsky, Arnold Schönberg, Serguei Prokófiev, Robert Gerhard, Joaquín Turina o Manuel de Falla. I les actuacions de les més grans orquestres del panorama internacional, com la Filharmònica de Berlín, Filharmònica de Viena, Concertgebouw d’Amsterdam, Filharmònica d’Israel, Filharmònica de Nova York o Simfònica de Londres, entre moltes d’altres. Una sala on han dirigit mites de la direcció d’orquestra: Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Georg Solti, Claudio Abbado, Sergiu Celibidache, Zubin Mehta, Carlo Maria Giulini, John Eliot Gardiner o Nikolaus Harnoncourt, i hi han actuat els pianistes Arthur Rubinstein, Arturo Benedetti Michelangeli, Claudio Arrau, Sviatoslav Richter, Maurizio Pollini, Daniel Barenboim, Grigory Sokolov, Martha Argerich i Maria João Pires, o els violinistes Fritz Kreisler, Jacques Thibaud, Nathan Milstein, Jascha Heifetz, David Oistrakh, Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman o Anne-Sophie Mutter. A més d’altres grans solistes, com Maurice André, Jean-Pierre Rampal, Mstislav Rostropóvitx, Jordi Savall, o cantants tan destacats com Elisabeth Schwarzkopf, Renata Tebaldi, Jessye Norman, Jonas Kaufmann o Juan Diego Flórez.

El llibre es pot adquirir a un preu de 48 euros a la Botiga del Palau i al web www.huygens.es. Després de Sant Jordi es podrà adquirir a les botigues habituals.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter