Subscriu-te
,

Festival de Cantonigròs 2012, 30è aniversari amb canvi d’escenari

El Concentus Chamber Choir Brasov, de Romania, participa en la competició de cors mixtos

Del 19 al 22 de juliol té lloc la 30a edició del Festival Internacional de Música de Cantonigròs, amb la participació de 26 cors i 13 grups de danses procedents de 24 països d’arreu del món –que reuniran 1.280 participants–; i amb la implicació desinteressada i entusiasta de 385 famílies d’acollida, de 13 poblacions, i 450 voluntaris en l’organització. Per celebrar aquest 30è aniversari, la soprano María Bayo, que ja ha col·laborat en altres ocasions amb el Festival, en protagonitzarà el concert inaugural.

Però aquest aniversari presenta una novetat que, per bé que ja s’havia mig anunciat l’any passat, ara és una realitat: es trasllada tota l’activitat artística a Vic, i deixa Cantonigròs amb l’esperança de poder tornar-hi en el futur. Aquesta decisió ha estat determinada bàsicament per dues raons molt concretes: les condicions tècniques poc adequades de l’envelat on tenien lloc les actuacions –situació a la qual cal afegir la frustració del projecte de construir un auditori a Cantonigròs–, i la despesa econòmica que suposa el muntatge i desmuntatge de l’envelat i la instal·lació de llums, so, etc. cada any; per tant, una despesa no recuperable. El Festival, tot i que no s’escapa de la situació de crisi econòmica i del fet que algunes aportacions privades han disminuït, enguany disposa d’un pressupost d’uns 250.000 euros.

María Bayo inaugura el Festival de Cantonigròs 2012 el dia 19 de juliol al teatre L’Atlàntida de Vic. © Javier Salas

Així, el renovat teatre L’Atlàntida de Vic –l’Ajuntament de la ciutat ha donat suport al Festival des del primer any concedint-hi diversos ajuts molt importants, com també un dels premis artístics– acollirà el Festival i el concert inaugural i d’aniversari el dia 19 de juliol (20.30 h) –amb un cerimònia prèvia de benvinguda una hora abans– amb la soprano María Bayo, la Coral Canigó de Vic, la Coral Sant Jordi i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Sota la direcció de Manel Valdivieso s’oferirà un programa amb el “Cor dels Reis Mags” d’El pessebre de Pau Casals, fragments d’orquestra, cors i solista de Peer Gynt d’Edvard Grieg, les Cinc cançons negres de Xavier Montsalvatge i el Combat del somni de Frederic Mompou.

El Cor de Noies de l’Orfeó Català participa en la competició de cors femenins. © Josep Molina

El Festival de Cantonigròs té com un dels seus objectius donar a conèixer a tot el món les obres musicals clàssiques d’autors catalans i del repertori universal. Així, aquest any l’obra obligada en la competició 1 (cors mixtos fins a 40 veus) és Madrigal de Cristòfor Taltabull, mentre que en la competició 2 (cors infantils fins a 40 veus) és Gats de Ricard Lamote de Grignon. I juntament amb les obres de Pau Casals, Xavier Monsalvatge i Frederic Mompou que s’interpretaran en el concert inaugural, el Festival de Cantonigròs s’afegeix a la commemoració enguany dels diversos aniversaris d’alguns d’aquests compositors. D’altra banda, està previst concedir premis en metàl·lic fins a un total de 9.400 euros, a més de diversos trofeus per a cada competició, i per segon any també es concedirà el Premi de Votació Popular al millor grup de danses de la competició 5 (21 de juliol, 15 h). El jurat de música estarà format per Lluís Vila (director musical del Festival), Carles Gumí, Francesc Busquets, Xavier Solà, Cèsar Calmell, Lluís Millet, Maria Lluïsa Cortada, Òscar Boada, Tomàs Rosado, Eva Kollar, Anne Aaltonen Samuelson i Andrea Angelini; pel que fa al jurat de dansa, aquest estarà format per Narendra S. Kotiyan, Josep Mas Pineda, Francesc Casadesús i Marjolijn van der Meer.

El renovat teatre L’Atlàntida de Vic acull la 30a edició del Festival de Cantonigròs

La nova ubicació a Vic permet presentar aquest any una altra novetat, que és l’Off Festival. Els dies 20, 21 i 22 de juliol, a diferents hores del dia, hi haurà una sèrie d’actuacions, al marge de les competicions i actuacions oficials, en diversos carrers i places de la ciutat, així com actuacions en hospitals i centres per a la gent gran, a Vic i a Manlleu. També hi haurà dues cercaviles, una de grups de dansa i l’altra de grups corals.

Enguany el Festival ha tingut novament la col·laboració de la il·lustradora Pilarín Bayés per al disseny del cartell –autora també dels cartells del primer any, del desè i del vintè–, tot sumant-se a la celebració de l’Any Pilarín, que commemora els seus 50 anys d’activitat artística i els 70 anys del seu naixement a la ciutat de Vic.

Des de l’any 1983, en què va néixer el Festival, fins a l’actualitat han participat al certamen 83 països dels 5 continents. En relació amb el nombre d’agrupacions, hi han participat 1.348 cors i grups de dansa, i quant al nombre de participants individuals, hi han participat 67.350 persones. En 29 anys, es calcula que prop de mig milió de persones hi han assistit com a públic. El Festival ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, amb el Premi d’Honor Jaume I, de la Fundació Jaume I, així com també amb el Premi Nacional de Cultura 2003 de la Generalitat. Fa quatre anys, el Festival va passar a formar part de l’Associació Europea de Festivals (EFA-AEF), tot consolidant la seva transcendència a nivell europeu. L’any passat el certamen es va incloure en el marc de Festclassica, l’Associació Española de Festivals de Música Clàssica.

Es pot consultar el detall de la competició, dels grups participants i la totalitat d’activitats al web del Festival: www.fimc.es.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter