Per Jordi Urpí
El ritual es repetirà per setzena vegada i Manresa acollirà, del dijous 7 al diumenge 10 de novembre, una nova edició de la Fira Mediterrània, una edició que girarà al voltant del concepte de cruïlla humana, política i cultural que tan bé li escau a la nostra mar. Des de la seva posició de privilegi al mapa europeu d’esdeveniments similars, aconseguida gràcies a una forta aposta de projecció internacional que recentment s’ha concretat en un projecte cofinançat per la Unió Europea i que involucra cinc països del continent, Fira Mediterrània vol ser el mirall on descobrir la voluntat creativa i els avenços artístics que neixen arreu del Mare Nostrum. Sense renunciar a la voluntat de ser un nucli de negoci, però sense oblidar tampoc les reivindicacions que en aquest moment giren al voltant del món de la cultura.
I és davant d’aquesta situació de fragilitat sobrevinguda que viu el sector que encaixa perfectament l’elecció de l’eix temàtic de les jornades professionals. El nom no pot ser més explícit: el retorn social de la cultura. Per a molts aquesta afirmació resulta del tot òbvia. Però el cert és que la realitat, tossuda ella, ens demostra que encara queden moltes persones que no visualitzen aquesta altra aportació de l’acció cultural. En l’espai de la llotja, professionals arribats d’arreu del món parlaran, entre altres temes, de la dimensió comunitària de les programacions culturals, dels col·lectius amb necessitats educatives pròpies o de la transformació de la comunitat local a partir de la cultura. El repte, com sempre, serà traslladar les idees compartides en aquest espai a la feina diària dels diversos actors que participen dels processos.
En aquest context de diàleg i trobada, el músic igualadí Jordi Savall tindrà una presència destacada en la programació d’enguany. En el seu paper d’artista convidat presentarà dos projectes: una actualització de Mare Nostrum amb Hespèrion XXI (serà, de fet, l’espectacle inaugural) i un concert dedicat a melodies irlandeses i escoceses en què l’acompanyaran Andrew Lawrence-King i Frank McGuire. Participarà també en una taula rodona, anomenada “Art i diàleg entre cultures”, i s’hi podran veure dos documentals (Música Savall, Història Borja i Montserrat Figueras, la veu de l’emoció) vinculats a la seva figura. Tot plegat ens oferirà una visió polièdrica d’un artista que sovint explica que fer música és una forma d’aportar una certa dimensió de pau al món.
Per completar l’agenda, destaquem els concerts de Rocío Márquez, una de les veus més interessants de l’actual escena del flamenc; Aka Balkan Moon, reconegut trio belga de jazz progressiu ampliat per a aquesta actuació amb un quartet de músics búlgars tradicionals; Moussu T e lei Jovents, la formació occitana que ens trasllada la senzillesa i l’alegria de viure de Marsella; Kiko Veneno, amb una revisió dels seus clàssics reforçada per l’orquestra Cordes del Món; o Mascarimiri, grup del Salento que des de les percussions i les tonades més ancestrals treballa un repertori contemporani de ball.
Pel que fa a la presència d’artistes del país, entre d’altres trobem Jaco Abel & Salao, una proposta que combina guitarra elèctrica i cante flamenc; Kaulakau, el quartet liderat per Marc Egea que inicia nova etapa amb la incorporació del saxòfon; Miquel Gil i Pep Gimeno “Botifarra”, que presentaran el seu nou espectacle Nus; Obrint Pas, en la que serà una de les darreres oportunitats d’escoltar el grup valencià; Rusó Sala, que posa la seva veu elegant a un seguit de petites joies musicals, i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que oferirà l’excel·lent projecte per a públic familiar Cobla 2.0.
Com sempre, el programa de Fira Mediterrània inclou també representacions de teatre, circ o dansa, i espectacles de carrer, d’arts visuals o destinats al públic familiar, que donen forma a una graella de dimensions considerables. Per dir-ne quatre entre el maremàgnum de propostes, parlarem de Ma bête noire, demostració eqüestre del francès Thomas Chaussebourg; Bann a Pye, la festa itinerant que proposa la companyia Rara Woulib; Moons (Quan tanco els ulls), el nou espectacle de Nats Nus per a públic familiar, o Mañana es mañana, el circ modern i atrevit de CridaCompany. Ja ho sabeu. Si voleu assaborir la diversitat cultural i creativa que ens ofereix la mar Mediterrània, el segon cap de setmana de novembre heu de ser a Manresa.
Més informació: http://www.firamediterrania.cat/.