Subscriu-te

Fira Mediterrània, l’aposta ferma per les arrels contemporànies

Per Jordi Urpi

Encetem el mes de novembre i això significa que Manresa es convertirà durant quatre dies en la capital de les manifestacions artístiques de la cultura mediterrània. Aquest any la cita va del dijous 8 al diumenge 11, un llarg cap de setmana que ens permetrà assaborir el centenar d’espectacles que configuren aquesta quinzena edició de la Fira, tal com és coneguda familiarment. Concerts, representacions de teatre, circ i dansa, espectacles de carrer, d’arts visuals o destinats al públic familiar… Artistes de tot l’arc mediterrani presentaran a la capital del Bages les seves propostes, sempre vinculades a les tradicions pròpies del Mare Nostrum, sigui des d’un vincle molt intens amb les arrels o des d’una perspectiva contemporània.

De fet, un dels objectius de la Fira és convertir-se en el punt de trobada d’aquells artistes que, des d’una actitud contemporània, incorporen les arrels de la seva terra com a matèria creativa. Des d’aquesta perspectiva, les línies de programació de David Ibáñez, el nou director artístic, queden marcades per eixos com el futur de la cultura d’arrel (aquí s’inclou el cicle World Jazz, en què apareixen els noms de Baranà, Mar Serra Grup i Lafaille Cobla), la preservació del patrimoni (amb propostes com la de Tempvs Fvgit, amb les seves polifonies corses, o la d’Acorar, una companyia teatral que arriba des de les illes Balears) i els nous formats artístics (com la trobada entre dansa vertical, humor, teatre i música que presenta la gent de Mattatoio Sospeso).

La Fira Mediterrània manté la figura de l’artista convidat, una de les línies de treball més interessants de les darreres edicions. Aquest any l’escollit en aquest paper ha estat Isaki Lacuesta, recent guanyador del Premi Nacional de Cultura de Cinema. El cineasta hi presentarà quatre projectes basats en el traspàs generacional, entre els quals hi ha les videoinstal·lacions Traços/Traces i El retaule de les reivindicacions (aquesta segona, interactiva). També ha preparat l’espectacle de cloenda, una proposta que fusiona elements teatrals i projeccions audiovisuals de gran format, amb referències i al·lusions a diferents celebracions com la Dansa de la Mort o la Misteriosa Llum de Manresa.

El músic turc Yurdal Tokcan

Si Lacuesta serà l’encarregat de tancar aquesta edició de la Fira Mediterrània, el bailaor Andrés Marín tindrà l’honor d’inaugurar-la amb l’espectacle Tuétano, que s’estrena a Catalunya i que combina elements d’avantguarda i de flamenc tradicional. Entre un espectacle i l’altre, a Manresa podrem gaudir (i la llista se centra només en la música) de la israeliana Noa (acompanyada aquest cop per la formació Solis String Quartet), del trio polonès Kroke (amb el seu klezmer intel·lectual), del turc Yurdal Tokcan (un dels millors sonadors d’ud del moment), del projecte compartit pel guitarrista flamenc Niño Josele i la Cobla Sant Jordi (poc abans de recollir la seva col·laboració en un disc) o de formacions de casa nostra com El Pont d’Arcalís, Evo, La Carrau, Bruel o Xavier de Bétera. Un programa extens i eclèctic que ens ofereix la possibilitat d’albirar els camins de present i de futur que segueix i seguirà la creativitat d’arrel mediterrània.

Més informació: http://www.firamediterrania.cat/.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter