El Festival de Pasqua de Cervera de música clàssica catalana encara la sisena edició del 17 al 26 de març a la capital de la Segarra. Enguany, en commemoració del centenari de la mort d’Enric Granados, es recupera la figura del compositor nascut a Lleida, que ja va ser protagonista de la primera edició. Així, s’ha programat una marató de concerts el dia 24 de març, coincidint amb la data d’aniversari del seu traspàs.
Marató Granados
Coincidint amb el dia que es commemora el centenari de la tràgica mort d’Enric Granados el 24 de març de 1916, el Festival de Pasqua de Cervera –que va inaugurar la primera edició amb Granados com a compositor principal– dedica una marató a la seva obra. Artistes com Daniel Ligorio, el Trio Pedrell i la soprano valenciana Ofèlia Sala interpretaran, en diferents concerts al llarg del dia, algunes de les obres més rellevants del seu catàleg, com són les Canciones amatorias, fragments de Goyescas, el Trio op. 50, els Valsos poètics, l’Allegro de concierto, les Escenes romàntiques i les Danses espanyoles. La marató es clourà amb la poesia de Joan Margarit. Del seu darrer llibre, Des d’on tornar a estimar, s’ha fet l’encàrrec d’unes cançons a cinc compositors catalans: Josep M. Guix, Albert Guinovart, Albert Carbonell, Xavier Pagès-Corella i Bernat Vivancos, que estrenaran la reconeguda soprano Ofèlia Sala i el pianista Jordi Camell, en una actuació conjunta amb Joan Margarit, que llegirà els seus propis poemes. La jornada es completarà amb la participació de diverses personalitats vinculades amb el compositor, que comentaran la seva visió de l’obra de Granados, i una taula rodona sobre el tema “Ser compositor avui”, amb els esmentats compositors convidats.
De la música litúrgica del segle XVIII als cuplets del Paral·lel del 1900
Els plats forts del Festival comencen amb la proposta del dissabte 19 de març: un concert de la Companyia Musical de Josep Cabré a l’església de Santa Maria, titulat “Temps de Passió a la Catalunya del Barroc”. El concert és una coproducció amb la Setmana Religiosa de Vic, que té el patrocini de la Fundació BBVA, on també es farà aquest concert. Compta igualment amb la col·laboració de Catalunya Música, que retransmetrà el concert el Diumenge de Rams per la UER en una connexió especial amb totes les ràdios europees amb motiu de les festes de Pasqua.
El Divendres Sant, dia 25 de març, hi haurà un concert de l’Orquestra Julià Carbonell amb un programa de jazz amb Joan Margarit com a rapsode i Carles Margarit en la direcció i musicació de poemes del seu pare, que cantarà Laura Simó. El mateix vespre, després d’aquest concert, hi haurà un tast de productes gastronòmics de la comarca fets per empreses que treballen amb gent amb discapacitats. Un tast a cegues que anirà acompanyat d’un concert, també a les fosques, del pianista català Ignasi Cambra.
El Festival es clourà al Teatre de la Passió el dissabte 26 de març amb l’espectacle Remena nena! creat per Arnau Tordera –líder del grup Obeses– i Jordi Domènech, amb l’Orquestra Terrassa48 i amb dramatúrgia d’Antoni Font. Un espectacle –encàrrec del Festival de Pasqua– que busca recuperar l’esperit del Paral·lel de la Barcelona del 1900, amb fragments de sarsuela, revista i cuplet catalans.
Els concerts de proximitat, que tindran lloc als matins, inclouen un concert del Sul Tasto sextet, que estrenen una obra de Ramon Andreu i interpreten obres d’Anna Cazurra, Òscar Álvarez i Jordi León; un concert del Cosmos Quartet, en què interpretarà un quartet del recuperat Josep Valls (contemporani de Robert Gerhard, exiliat a França); un concert del guitarrista Pau Figueras, i un concert del baríton Xavier Pagès, el tiorbista Santiago Figueras i el grup Cum Cantico, amb música de la Setmana Santa a la Catalunya del segle XVIII.
Festival per als més petits
L’atenció als més petits continua essent un punt fort del Festival, que s’inaugura el dijous 17 de març amb l’activitat familiar Cobla 2.0, producció del Palau de la Música Catalana que té com a protagonista la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. A més, el Dissabte Sant, 26 de març, s’ha programat un contacontes familiar amb l’espectacle Granados i l’espurna de la felicitat, a càrrec de l’actriu Clara del Ruste i del pianista Emili Brugalla.
En la presentació, enguany realitzada a Lleida, ciutat natal d’Enric Granados, Xavier Puig, director artístic del Festival de Pasqua de Cervera, que ja ha anunciat que encara el seu darrer any com a director artístic del festival, va declarar que “cal fer una reflexió sobre quin és el model que es vol per al futur del Festival, si realment és prioritari per a la Paeria i estratègic per a la Generalitat, mentre s’hi continua reduint el suport pressupostari, que aquest any és de 75.000 euros, i si es prefereix fomentar una cultura de masses rendible i d’entreteniment o una cultura professional valenta que contribueixi a la formació humana, desperti la curiositat, fomenti el sentit crític i estimuli la innovació”.
Les entrades per al Festival de Pasqua de Cervera tenen uns preus molt populars, que oscil·len entre els 3 euros (menors de 12 anys) i els 15 euros (concerts de vespre).
A més dels descomptes en la venda anticipada, hi ha descomptes sobre el preu de taquilla en els concerts de vespre, per a socis del TRESC (50%), Òmnium Cultural (50%), Carnet Jove, (20%), diari «El Segre» (20%) i diari «ARA» (20%). A més, poden gaudir d’un 20% de descompte en la compra a taquilla dels concerts de vespre dels dies 19, 24, 25 i 26 de març, els membres de les entitats: Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica (ACIMC), Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Agrupació Coral de Cervera, Associació Amics de la Música, Conservatori de Cervera i Castells de Lleida.
Més informació a www.festivaldepasqua.cat/