Subscriu-te

“Guerra i Pau” al 4t Festival de Pasqua de Cervera

L’Escolania de Montserrat inaugura el Festival l’11 d’abril amb les obres que Pau Casals va escriure per a aquest cor de veus blanques
L’Escolania de Montserrat inaugura el Festival l’11 d’abril amb les obres que Pau Casals va escriure per a aquest cor de veus blanques

El Festival de Pasqua de Cervera, dedicat a la música catalana, arriba a la quarta edició en un any emblemàtic per a la cultura catalana com és el 2014. Parafrasejant Espriu, el festival vol mantenir-se fidel al suport i la difusió de la música clàssica catalana, amb una àmplia programació d’autors catalans (d’ara i d’abans) en mans dels millors intèrprets del país. Per això, s’ha sumat a la commemoració del Tricentenari de 1714 des de dues vessants: la vessant musicològica o històrica, amb un concert monogràfic dedicat a Francesc Valls, mestre de capella de la catedral de Barcelona i el músic més representatiu d’aquell temps, i, d’altra banda, amb la recreació musico-teatral de la Barcelona del breu regnat de l’arxiduc Carles d’Àustria. Dos magnífics exemples de música catalana religiosa i profana del segle XVIII. D’altra banda, des de la vessant creativa, proposen estrenar el poema simfònic Catalunya 1714 de Salvador Brotons i conèixer el musical sobre el 1714 creat musicalment per Toni Xuclà.

Enguany, i com cada any, el festival ha escollit una personalitat musical catalana com a fil conductor de la programació. En les passades tres primeres edicions, el Festival de Pasqua de Cervera va escollir Enric Granados, Eduard Toldrà i Frederic Mompou. Enguany ha escollit la figura de Pau Casals, com a contrapès al tema de la Guerra de Successió, com a personalitat musical, però també d’home de pau i símbol nacional. D’ell es podran sentir les obres que va escriure per a l’Escolania de Montserrat amb aquest emblemàtic conjunt, el quartet de corda amb l’Alart Quartet o les cançons per a veu i piano que joves cantants han enregistrat recentment en un projecte de la Fundació Victòria dels Àngels. També faran justícia a l’obra del seu germà Enric, gran músic amb una tasca a l’ombra, que va dedicar-li un concert per a violoncel i la suite per a violoncel sol.

Les cites musicals

El Festival de Pasqua de Cervera tindrà lloc a la capital de la Segarra del 10 al 19 d’abril de 2014. El concert inaugural serà el divendres 11 d’abril amb l’actuació de l’Escolania de Montserrat, sota la direcció de Bernat Vivancos, a l’església de Santa Maria. Un concert en què interpretaran obres de Pau Casals, Bernat Vivancos i altres mestres de Montserrat. El mateix dia, prèviament al concert, tindrà lloc la jornada professional amb membres de diverses institucions del sector musical a Catalunya. El dissabte 12 d’abril s’oferirà l’estrena del musical onze.nou.CATorze, el musical sobre el 1714 amb música de Toni Xuclà i llibret de Víctor Alexandre, Roger Cònsul i Pere Planella sobre text de Joan Vilamala, que interpretaran la companyia Zitzània Teatre i la Coral Ginesta de Cervera.

El dijous 17 d’abril, a l’antiga biblioteca de la Universitat de Cervera, tindrà lloc una conversa amb Lluís Claret i Salvador Brotons, al voltant de la figura de Pau Casals. Aquell mateix vespre, el paranimf de la Universitat acollirà el concert de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, en què Lluís Claret interpretarà el Concert per a violoncel i orquestra d’Enric Casals i Salvador Brotons estrenarà la seva suite Catalunya 1714.

El violoncel·lista Lluís Claret. © Flore.ws
El violoncel·lista Lluís Claret. © Flore.ws

L’endemà, Divendres Sant, 18 d’abril, l’església de Sant Joan acollirà un concert de proximitat amb Lluís Claret, que interpretarà en diverses sessions obres de Bach i Casals. El mateix dia i a l’Auditori Municipal, els joves becats per la Fundació Victòria dels Àngels –Anabel Pérez Real (soprano), Josep Ramon Olivé (baríton) i Maria Mauri (piano)– interpretaran en un altre concert de proximitat cançons de Casals, Lluís Benejam (de qui es commemora el centenari del naixement), Toldrà i Morera. Al vespre, a l’església de Sant Agustí es podrà sentir la Missa de Difunts de Francesc Valls, música inèdita per a la festivitat de la Santa Creu de Francesc Valls, mestre de capella de la catedral de Barcelona (1696-1747), que interpretarà el Cor de Cambra Francesc Valls de la Catedral de Barcelona, sota la direcció de David Malet. Prèviament, el Museu Comarcal de Cervera acollirà la conferència “El cas Francesc Valls: una discussió tècnica o una repressió política?” de Sergi Casademunt, com a comentaris previs al concert.

L’Alart Quartet
L’Alart Quartet

El festival es clourà el dissabte 19 d’abril amb dos concerts de proximitat a càrrec del duo de guitarres Ribera-Sàbat –amb obres d’Albéniz, Granados, Mompou, Gasull i Falla– i l’Alart Quartet, que interpretaran quartets de Casals, Cassadó i Albert Guinovart. El concert de clausura serà a càrrec de Vespres d’Arnadí, sota la direcció musical de Dani Espasa i la veu de la soprano María Hinojosa, que interpretaran el programa “Barcellona alla moda” al paranimf de la Universitat. L’espectacle –amb direcció escènica i dramatúrgia de Josep Lluís Guardiola– recrea l’època en què Barcelona va tornar a tenir cort reial, en el període del curt regnat de Carles d’Àustria a Catalunya.

Els més petits podran gaudir dels espectacles Tubs i tubes –programació de l’Auditori de Barcelona–, la Petita història de Pau Casals –contacontes amb narració d’Albert Gumí i il·lustracions de Pilarín Bayés– i Quixoteràpia, amb 4xdo Quartet de violes. A més, es reprendran els tasts gastronòmics i musicals amb vins i formatges de les terres de Lleida i música catalana, en col·laboració amb Gustum i amb la participació de Santi Riu al piano. Dijous 17 d’abril tindrà lloc la projecció dels vídeos participants al 4t Concurs de Videoclàssics.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter