El proper divendres 21 de novembre de 2014 tindrà lloc a la Biblioteca de Catalunya (BC) l’acte d’homenatge al compositor català Jordi Cervelló Garriga, que constarà de tres activitats: la visita comentada a l’exposició que se li dedica –que consisteix en una selecció del fons de Jordi Cervelló, cedit per ell mateix a la BC l’any 2008, i que recull les diverses facetes de l’obra d’aquest compositor i escriptor català–, l’acte d’homenatge en sí i el concert de piano a càrrec de Marc Heredia.
L’homenatge, doncs, començarà a les 20 h a l’Espai Zero, amb la visita comentada de l’exposició “Jordi Cervelló: ànima i música” pels seus comissaris, el periodista, divulgador musical i col·laborador de Catalunya Música Pere Andreu Jariod, i la cap de la Secció de Música de la BC Rosa M. Montalt. Mitja hora després (20.30 h), a la Sala Llevant, Pere Andreu Jariod presentarà la trobada en què intervindran Eugènia Serra, directora de la BC; Yolanda Guasch, directora de l’Editorial Boileau; Jesús Rodriguez Picó, clarinetista i compositor, i el mateix compositor Jordi Cervelló. Finalment s’oferirà el recital pianístic de Marc Heredia, amb la interpretació de l’obra de Jordi Cervelló Quatre intermezzi (2011).
L’exposició “Jordi Cervelló: ànima i música” romandrà a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya fins el 13 de desembre.
Jordi Cervelló Garriga va néixer a Barcelona el 18 d’octubre de 1935. Inicià els estudis de violí als sis anys amb Rosa García Faria i després amb Joan Massià. Posteriorment cursà estudis de virtuosisme amb Franco Tufari a Milà (1957-1960) i amb Eugen Prokop. Amb aquest darrer participà en un curs d’interpretació al Mozarteum de Salzburg (1959). Un accident d’automòbil sofert a Roma l’any 1960 li impedí de prosseguir la carrera violinística i decidí dedicar-se a la composició. El seu principal professor fou el mestre Josep Maria Roma, conegut organista i compositor; amb ell, a més de completar els estudis d’harmonia i contrapunt, estudià anàlisi orquestral i instrumentació.
Jordi Cervelló disposa d’una extensa obra compositiva, per a diferents formacions i instruments, àmpliament reconeguda tant a nivell nacional com internacional, que ha estat estrenada per orquestres de primer nivell, enregistrada i premiada en diverses ocasions –Premi Ciutat de Barcelona per la seva partitura simfònica Seqüències sobre una mort (1970), primer premi del Concurs Permanent del Ministeri d’Educació i Ciència per l’obra Biogènesi, escrita en col·laboració amb el físic Jorge Wagensberg (1976)–, així com també ha rebut un gran nombre d’encàrrecs.
El 2006 Jordi Cervelló va rebre homenatge a la Pedrera dins el cicle Celebracions, de la Fundació Caixa Catalunya, amb la formació italiana Quartet Prometeu, i es va presentar a l’Auditori Cosmocaixa de Barcelona el CD monogràfic que li dedicà la Fundació Autor amb les obres Madrid 11 de març, Lux et umbra i Formes per a una exposició. El 25 de setembre de 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El 2008 Jordi Cervelló va donar el seu fons-arxiu musical a la Biblioteca de Catalunya, coincidint amb la presentació d’un CD de Columna Música amb la seva obra per a piano interpretada per Enrique Bagaría.
El 2010 va rebre el Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya. També aquell any fou nomenat compositor resident de l’Orquestra Simfònica del Vallès, que va programar quatre obres del seu catàleg: Divertimento 2002, Concertino per a violí i orquestra de cordes (amb el solista Gilles Apap), Anna Frank, un símbol i la fanfara Els tres tambors (obra d’encàrrec). El 16 de novembre de 2011 s’estrenà a la Sala Weill del Carnegie Hall de Nova York la seva obra Il Diavolo.
També va exercir l’ofici de crític musical per al rotatiu «El País» entre els anys 1981 i 1989, i és autor del tractat sobre tècnica violinística titulat Principios fundamentales sobre la técnica general del violín.
Més informació a: www.bnc.cat.