La I Setmana Catalunya-Amèrica tindrà lloc a Sitges del 23 al 31 de març, coincidint amb les festes de Setmana Santa. La proposta engegada per Joventuts Musicals de Sitges vol posar de manifest l’estreta relació entre Catalunya i Amèrica al llarg del segle XX, especialment a Sitges, població des de la qual molts sitgetans viatjaren a Cuba a fer fortuna, i on van retornar anys més tard i hi van construir edificacions d’arquitectura singular. Els indians, com són coneguts aquests catalans, i els que fugiren de Catalunya després de la Guerra Civil, van crear un fort vincle entre Catalunya i Amèrica al llarg del segle XX. Una realitat que sembla tornar a aparèixer en el context actual de crisi econòmica i que atorga actualitat a aquesta relació. Aquest projecte pretén posar en valor aquestes relacions i vincles mitjançant el coneixement de la cultura, l’art i el medi natural i alhora crear un espai de reflexió dels llenguatges artístics de Catalunya i Amèrica.
La I Setmana Catalunya-Amèrica inclou un cicle de concerts de compositors de música modernista de diferents països de l’America Llatina i de Catalunya. Junt amb el cicle de concerts, s’inaugurarà una gran exposició de pintura sud-americana, encapçalada per obres del colombià fincat a Catalunya Duvan López, i del cubà Agustí Gainza, junt amb altres artistes. “La Catalunya i l’Amèrica dels paisatges”, que es podrà visitar a l’Estudi Vidal de Sitges, vol mostrar diferents visions dels diversos paisatges que donen forma a la geografia catalana i americana, tot intentant reflectir la necessitat de preservació dels espais naturals. També s’inaugurarà l’exposició fotogràfica “Recorreguts per Bogotà” a la seu del Grup d’Estudis Sitgetans, amb obres del fotògraf colombià Christian Franco.
La programació musical inclou un cicle de sis concerts del 23 al 31 de març amb formacions destacades com el Trio Arriaga i solistes de prestigi com la mezzosoprano Marisa Martins. El 23 de març s’inaugura amb l’actuació del guitarrista Juan Mario Cuéllar, i l’endemà, 24 de març, actuarà la soprano Núria Vilà, acompanyada per Sergi Vicente (guitarra) i Jose Lostaló (mandolina), que oferirà un recital amb obres de Villa-Lobos, Ovalle, Gismonti i Pernambuco, entre d’altres. El dia 28 de març, el Quartet de Corda del Conservatori Nacional de Colòmbia oferirà un concert integrat fonamentalment per obres de Villa-Lobos. L’endemà, 29 de març, el Duo Altbass (Luis Cojal al contrabaix i Mónica Cruzata a la viola) i Lázara Cachao al piano interpretaran música de compositors cubans com Cachao, Cervantes i Lecuona, entre d’altres.
La mezzosoprano Marisa Martins i el pianista Mac MacClure oferiran un recital el 30 de març al Saló d’Or del Palau Maricel de Sitges (on tindran lloc també la resta de concerts), amb una primera part dedicada a obres de compositors catalans com Granados, Mompou i Montsalvatge, i la segona part amb obres de Ginastera, Jaime León i Piazzolla. Finalment, el Trio Arriaga tancarà el cicle amb trios de Montsalvatge i Cassadó i les obres Diario de sueños de Lleonard Balada i Cuatro estaciones porteñas d’Astor Piazzolla.
La I Setmana Catalunya-Americà acollirà també altres actes, com la commemoració del 56è aniversari del Pacte de Sitges –acord signat pels dos principals partits colombians per a la restauració de l’ordre democràtic d’aquest país–; la presentació del llibre La saga dels catalans a Cuba, escrit per Joan M. Ferran i Oliva, que tindrà lloc el 28 de març al Saló d’Or del Palau Maricel; les rutes per l’arquitectura dels “americanos” i el Modernisme a Sitges, i la visita a la Casa Bacardí, productora de rom.