El cicle de concerts Ibercamera, lligat a la promotora privada de concerts clàssics liderada des de l’inici per Josep Maria Prat i que va prendre el relleu del cicle Promúsica el 1984, celebra aquesta temporada 2013-14 el seu trentè aniversari.
Amb un total d’onze concerts –cinc a L’Auditori i sis al Palau de la Música de Barcelona–, Ibercamera continua “fidel a la seva màxima de programació: la lògica del repertori”, i per això inclou obres “clàssiques” com la Cinquena de Mahler, la Novena de Beethoven, la Quarta de Brahms o la Desena de Xostakóvitx. Aquesta màxima i la fidelització d’una sèrie de grans intèrprets internacionals als escenaris catalans –gràcies a la promotora i també agència Camera–, que els abonats –1.152 només al cicle de Barcelona– aprecien i esperen tornar a sentir cada temporada, són els secrets del “miracle”, en paraules de Prat, de la seva supervivència al llarg d’aquests 30 anys amb independència artística de qualsevol institució o sala de concerts.
Són artistes com Valeri Gergiev, Maria João Pires o Pinchas Zukerman, que enguany tornen a ser presents en la programació d’Ibercamera, al costat d’altres joves talents descoberts els darrers anys per la promotora, com Aleksei Volodin o Serguei Khatxatrian, que tornen també al cicle. Casos als quals potser caldrà afegir el d’un nou talent, aquest cop català, a qui els responsables d’Ibercamera volen donar suport i l’oportunitat, avalats pel mateix Valeri Gergiev, que després d’escoltar-lo –es tracta del pianista català Ignasi Cambra, que estudia a Bloomington (Indiana) amb Alexander Toradze– va oferir-li un concert a Sant Petersburg i ara el seu debut a Barcelona gràcies a Ibercamera, que tindrà lloc el proper 11 de febrer de 2014 a l’Auditori de Barcelona.
La principal novetat del cicle és la creació de dues formacions per a l’ocasió: l’orquestra Da Camera i el cor Ibercamera, que debutaran en dos dels concerts clau de la temporada, el primer del cicle i el concert d’aniversari. L’orquestra Da Camera és una formació fonamentalment de corda integrada per una vintena de músics del país –o residents– que actualment estan duent una carrera internacional formant part d’orquestres de renom com la Mahler Chamber Orchestra i l’Orquestra de Lucerna o grups de cambra reconeguts com el Quartet Casals o el Quartet Quiroga. Aquesta orquestra –que vol demostrar l’alt nivell obtingut els darrers anys al país pel que fa a formació i talent dels seus músics– inaugurarà el cicle amb un programa d’obres de Bach, Mozart i Schönberg. Al seu torn, el cor Ibercamera comptarà amb Mireia Barrera com a directora, i estarà format per veus de diferents cors catalans, com el Cor Madrigal o la Polifònica de Puig-reig, seleccionades per la directora per interpretar la Novena Simfonia de Beethoven, que donarà forma al programa del concert commemoratiu del 30è aniversari. Aquest concert, el 28 de gener, oferirà el debut al cicle de la Danish National Symphony Orchestra, sota la direcció d’un altre habitual d’Ibercamera: Rafael Frühbeck de Burgos.
Tornaran al cicle la Simfònica de Viena –amb Adam Fischer a la batuta– amb un programa completament vienès –Haydn, Beethoven i Mozart– i Maria João Pires interpretant el Segon Concert per a piano i orquestra de Beethoven; l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski amb Valeri Gergiev, interpretant la Cinquena de Mahler; l’Orquestra Filharmònica Nacional d’Hongria i Zoltán Kocsis interpretant obres de Bach; la Royal Philharmonic Orchestra i Pinchas Zukerman, en la seva doble faceta de director i violinista, interpretant el Concert per a violí i orquestra de Beethoven i la Quarta de Brahms, i l’Orquestra Simfònica Txaikovski amb Vladimir Fedosseiev i Iulianna Avdeieva (piano) interpretant el Concert núm. 1 per a piano i orquestra de Chopin i la Desena de Xostakóvitx. A això cal afegir el debut al cicle de l’orquestra barroca Europa Galante i el seu líder Fabio Biondi, amb concerts de Vivaldi, i el retorn de Paul Lewis i Aleksei Volodin amb dos recitals pianístics, mentre que Serguei Khatxatrian hi actuarà amb la seva germana Lusine Khatxatrian amb les Tres Sonates per a violí i piano de Brahms.
Pel que fa a l’oferta de música de cambra, enguany Ibercamera col·labora amb L’Auditori en un cicle de quatre concerts a la Sala de Cambra de L’Auditori protagonitzats pel Quartet Casals, el Quartet Modigliani, el Trio Kandinsky, així com el conjunt liderat per la violinista Janine Jansen.
Des de l’inici, l’any 1984, fins ara, Ibercamera ha creat una promotora de concerts amb cicles estables a quatre capitals de l’Estat espanyol: Barcelona, Girona, Madrid i Vitòria, i genera projectes que es programen a Europa i, fins i tot, en altres continents, com és el cas de l’espectacle Carmina Burana ideat per La Fura dels Baus, que actualment es pot veure a Xile (Amèrica del Sud). A més del Grup Camera –que engloba aquestes activitats–, cal esmentar l’Agencia Camera, que gestiona la presència d’artistes internacionals com Valeri Gergiev, Pinchas Zukerman, Emmanuel Krivine, Zoltán Kocsis, el Quartet Casals, Aleksei Volodin, el Quartet Quiroga, Maria João Pires i Jorge Luis Prats, entre d’altres, al territori espanyol. Aquesta temporada van inaugurar un cicle de concerts a Madrid, La Filarmónica, amb èxit d’abonats (900) en només una temporada.
La temporada 2013-14 d’Ibercamera a Barcelona té un pressupost global d’1.239.648 euros (un 4,02% menys que la temporada 2012-13). Des del 2012 la Generalitat dóna a Ibercamera la categoria de festival estratègic i va signar-hi un conveni triennal fins al 2014 amb un import de 165.000 euros anuals. Aquesta subvenció inclou les activitats de Barcelona i Girona. Per la seva part, l’Ajuntament de Barcelona aporta 80.000 euros com a subvenció a la temporada Ibercamera.