Del 26 d’octubre al 5 de novembre, als Cinemes Aribau.
Per Miquel Gené
Un any més, i ja en són quinze, l’In-Edit Festival de Documental Musical de Barcelona omplirà la darrera setmana d’octubre i la primera de novembre de propostes d’un gènere que, els darrers anys, no ha parat d’augmentar el seu impacte popular. El botí que ens ofereix aquest tipus de relat és suculent: poder conèixer què i qui s’amaga darrere dels nostres artistes preferits, descobrir el funcionament d’un enregistrament o d’una gira de concerts, poder compartir el procés creatiu de diferents gèneres musicals o presenciar moments íntims dels músics als quals normalment no tenim accés.
Més enllà d’aquesta perspectiva, però, el documental musical s’ha revelat com una òptica més des de la qual observar el món i les relacions que les persones hi establim i també entre nosaltres. La música, com a artefacte cultural de primer ordre, es troba imbricada de manera indissociable de les dinàmiques de tota societat i comunitat humana. Observar de quina manera la fem, l’escoltem, la vivim i la pensem ens explica moltes coses sobre qui i com som.
L’In-Edit segueix ampliant la seva obertura i col·laboració amb entitats de la ciutat de Barcelona. Enguany manté la col·laboració amb TV3 i amb BTV, canals que emetran durant els dies del Festival documentals d’edicions anteriors i estrenes. Implica centres cívics i biblioteques com a espais de projecció de documentals i de xerrades entorn d’algunes de les seves temàtiques. I inicia una col·laboració amb el nou cicle de l’Auditori de Barcelona Sit Back amb la projecció del documental de culte Koyaanisqatsi, acompanyat de la reelaboració de la seva banda sonora en directe a càrrec del trio de jazz-rock GoGo Penguin.
Consulteu tota la programació de l’In-Edit aquí.
RMC recomana:
– Les mans d’Alícia: repàs de la trajectòria d’un dels referents absoluts de la interpretació pianística de tots els temps, Alícia de Larrocha, a través de la seva impactant personalitat i l’obsessiva dedicació al seu art.
– Bill Frisell. A portrait: retrat d’un dels guitarristes de referència del jazz actual, on descobrim una mirada oberta i sense prejudicis cap a la música que li ha permès col·laborar i engrandir noms com els d’Elvis Costello, Lou Reed, Brian Eno o Marianne Faithful.
– Chasing train: the John Coltrane Documentary: biografia clàssica que explica les experiències i les passions que van donar peu al so inconfusible i revolucionari del saxofonista de jazz John Coltrane: segregació racial, aprenentatge, victòria sobre l’heroïna i ascensió mística.
– Kids used to sing: radiografia de la crítica situació de la música a Espanya des de múltiples perspectives: manca d’educació i cultura musicals, censura, precarietat laboral i persecució policial.
– Tony Conrad: completely in the present: presentació de l’artista d’avantguarda Tony Conrad; músic, videoartista, activista mediàtic i, per damunt de tot, pensador radical i provocador. Pioner del minimalisme i del drone, segueix en lluita contra el concepte d’alta cultura.