Subscriu-te
,

John Eliot Gardiner celebra els seus 80 anys al Palau de la Música amb la ‘Missa en Si menor’ de Bach

El dimarts 11 d’abril (20 h), John Eliot Gardiner, un dels directors més estimats pel públic de Barcelona, i els seus conjunts Monteverdi Choir i English Baroque Soloists oferiran la Missa en Si menor de J. S. Bach al Palau de la Música, un monument de la música sacra que representa un compendi de tot el saber compositiu coral de Bach.

Amb aquest concert del cicle Palau 100, Gardiner inclou la sala modernista com a única parada a l’Estat espanyol dins la gira del seu 80è aniversari aquest 2023 per diversos països d’Europa (Regne Unit, França, Alemanya, Bèlgica, Luxemburg) i els Estats Units (Chicago i Nova York). Gardiner és considerat un dels més grans intèrprets vius de l’obra de Bach, la qual coneix profundament.

Obra culminant del seu catàleg vocal, Bach va compondre la Missa al final de la seva vida tot esdevenint part essencial del testament musical d’un músic irrepetible. Es tracta d’una obra que no va néixer d’una manera unitària, sinó per parts, creades per a finalitats diverses en el decurs de vint-i-cinc anys com a mínim. Cal recordar el vincle especial del Palau i l’Orfeó Català amb Bach, compositor emblemàtic per a la formació coral, ja que l’Orfeó va introduir la seva obra a l’Estat espanyol interpretant al Palau primeres audicions d’obres tan significatives com la mateixa Missa en Si menor (1911) o la Passió segons sant Mateu (1921).

John Eliot Gardiner és reconegut, a escala internacional, com un dels músics més innovadors i dinàmics i un dels protagonistes del món musical contemporani. Fundador i director artístic del Monteverdi Choir (fundat la dècada del 1960), dels English Baroque Soloists (EBS, fundat el 1978) i de l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique (ORR, fundada el 1989), el músic anglès ha esdevingut una figura clau, tant pel que fa al renaixement de la música antiga com per una pràctica interpretativa històricament informada.

El Monteverdi Choir ha destacat significativament al món de la música coral. Combina una tècnica consumada, una pràctica interpretativa històricament informada i una sòlida comprensió de l’impacte visual, i s’esforça d’una manera constant per aportar perspectives noves, immediatesa i dramatisme a les actuacions que presenta arreu del món. Per la seva banda, el conjunt English Baroque Soloists pretén desafiar les idees preconcebudes sobre dos-cents anys de música: des de Monteverdi fins a Mozart i Haydn. Els seus membres dominen tant les interpretacions de cambra com les simfòniques i operístiques i es caracteritzen per un estil càlid i incisiu que es reconeix a l’instant. Formen una de les principals orquestres d’instruments d’època i han tocat a molts dels espais musicals més prestigiosos del món.

Imatge destacada: (c) Richard Termine.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter