Ja ho ha avançat el director musical del Gran Teatre del Liceu tot just iniciar la presentació, esdevinguda en el marc d’un esmorzar: “No és pas que haguem d’endolcir el que us hem d’explicar, perquè són bones notícies.” I és que davant la magnitud dels reptes que el mestre català es va proposar –i va imposar com a condicionant– arran del seu nomenament fa més d’un any, alguns semblaven difícils d’aconseguir.
L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu oferirà, els propers mesos, una programació variada i abundant de música simfònica –al marge de l’activitat operística– el nucli principal de la qual és un cicle de tres concerts dedicats a Beethoven. En el primer, el proper dissabte, 25 d’octubre, interpretarà l’Obertura Coriolà, la Setena Simfonia i el Concert per a piano núm. 5, “Emperador” al costat de Josep Maria Colom. El segon, els dies 27 i 28 de novembre, en què sonarà la Novena Simfonia, servirà alhora com a segona edició del Memorial Pau Casals –organitzat conjuntament amb el Memorial Democràtic– i s’adherirà al programa mundial “La música contra el treball infantil” de l’Organització Internacional del Treball, en el qual Pons és col·laborador especial. “La música és un instrument de pau que pot dur a anul·lar el sistema d’opressió que encara busca explotar nens i nenes, i omplir-los d’esperança en qualsevol racó del món”, ha dit Josep Pons citant Claudio Abbado, fundador del programa. En aquest concert, s’unirà a l’orquestra, a més del Cor del Liceu, la Polifònica de Puig-reig. Finalment, el cicle es tancarà el 27 de març amb la Cinquena Simfonia, l’Obertura Egmont i el Concert per a piano núm. 4 interpretat per Alba Ventura.
Fora del Teatre, l’orquestra intervindrà en un concert a L’Auditori el tercer cap de setmana de gener amb un programa dedicat a Schumann, Falla i Brahms, i oferirà novament les Simfonies núm. 5 i núm. 7 de Beethoven al Teatre-Auditori de Sant Cugat en dos concerts, al desembre i al març. Per Nadal, el Liceu acollirà un concert familiar: Els pastorets d’Albert Guinovart i Jordi Galceran en col·laboració amb el Cor Vivaldi.
Tot això ho ha explicat Josep Pons davant d’una gran fotografia que recordava el concert que el Cor i l’Orquestra del Liceu van oferir la passada Mercè a l’avinguda de la Catedral, que s’havia presentat com un concert de benvinguda de la temporada que s’ha de continuar celebrant cada setembre.
Però les millors notícies que ha donat Josep Pons no han tingut a veure amb la programació, sinó amb una part fonamental del seu projecte musical: la implantació d’un nou conveni laboral per als músics i la convocatòria de noves places per a l’orquestra. “Penso que la nova reglamentació és absolutament modèlica i innovadora; és un terreny que conec bé, perquè m’ha tocat fer-ho abans, i puc dir que tenim un conveni laboral excel·lent”, ha assegurat Pons.
Segons el director, el nou conveni garanteix la uniformitat de tracte i afavoreix una flexibilitat que fins ara no es donava, alhora que s’ha desbloquejat la cessió dels drets audiovisuals gràcies a la signatura d’un contracte a deu anys vista. D’altra banda, l’ampliació de l’orquestra pretén millorar la qualitat de la formació, que segons Pons ha de tenir una plantilla fixa de 95 músics, fins a la qual xifra actualment en manquen una trentena. Així, es preveu cobrir els nous llocs de treball a raó de 14 aquesta temporada, 7 la temporada vinent i 7 més la 2016-17. Només la temporada vinent, es calcula que la mesura tindrà un impacte econòmic de 417.000 euros sobre les arques del Teatre. Pel que fa al cor, la seva possible ampliació s’abordarà a la fi de l’actual pla estratègic, l’any 2018.