Subscriu-te

Josep Vila i Casañas dirigeix el Cor de la Ràdio Sueca amb un programa de música catalana

Josep Vila i Casañas. © Lluís Brunet
Josep Vila i Casañas. © Lluís Brunet

Serà el primer director de l’Estat espanyol convidat a dirigir el que és considerat un dels millors cors del món.

Aquest dissabte, 28 de gener de 2017, el sabadellenc Josep Vila i Casañas dirigirà el Cor de la Ràdio Sueca a l’església Engelbrektskyrkan d’Estocolm, amb un programa integrat per música d’ell mateix (Sanctus Missae) i obres de Bernat Vivancos (Bubbles), Feliu Gasull (Després) i Alejandro Yagüe (Dos canciones de anochecer), música que no ha estat mai interpretada a la ciutat. És el primer cop que aquesta prestigiosa formació coral professional convida un director de l’Estat espanyol a dirigir un dels seus concerts. D’aquesta manera, Josep Vila, considerat un dels directors corals més prestigiosos de Catalunya i de l’Estat espanyol, inicia una nova etapa professional com a director convidat a nivell internacional.

Tal com explica el mateix Josep Vila: “Quan el Cor de la Ràdio Sueca es va posar en contacte amb mi, ho va fer interessat tant en la meva faceta de director com de compositor. Volien que anés a dirigir-los un programa de música meva.” Vila coneix bé Suècia, ja que hi va passar un any de formació de postgrau amb Eric Ericsson, referent mundial indiscutible de la direcció coral. “Suècia era en aquell moment, i encara ho és ara, la punta de llança indiscutible de la música coral del planeta. Allí vaig poder treballar i aprendre a un nivell que no és possible fer-ho enlloc més.” El concert d’aquest dissabte es podrà escoltar ben aviat per Catalunya Música, gràcies al programa internacional d’intercanvi de concerts de la UER.

El Cor de la Ràdio Sueca
El Cor de la Ràdio Sueca

Després d’exercir la titularitat dels cors amateurs i professionals més prestigiosos de l’Estat (Cor Lieder Càmera, Coro de RTVE, Cor de Cambra del Palau, Orfeó Català, etc.), Josep Vila inicia una nova etapa de la seva trajectòria artística, que es recolzarà en dos grans pilars: com a director convidat a nivell internacional i una dedicació més intensa a la composició. Activitats que compaginarà amb la docència, una de les seves grans passions, a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

disc Ficta-Un barret de cançons-Josep Vila

D’altra banda, Josep Vila també inicia etapa de col·laboració amb FICTA, la nova editorial de música i discogràfica gironina, amb la qual publicarà diverses obres corals, algunes de les quals dirigirà a Estocolm. FICTA ja ha publicat el llibre-disc amb les seves cançons per a cor infantil Un barret de cançons, interpretat pel Cor Infantil Amics de la Unió, amb Josep Surinyac al piano, sota la direcció de Josep Vila i Jover; Devouring time, una extraordinària obra a cappella per a cor mixt i quartet vocal solista, sobre el sonet XIX de William Shakespeare; i la seqüència Victimae paschali laudes per a cor mixt, cor de veus blanques, mezzosoprano i baríton solistes, dedicat a Mireia Barrera i el Cor Madrigal, en el seu trentè aniversari. El proper mes d’abril es publicarà un disc enregistrat pel Cor Lieder Càmera, sota la direcció d’Elisenda Carrasco, amb la seva Missa Sanctus-Benedictus per a doble cor. També és previst que enguany se’n publiqui més música, per a cor sol i obres de gran format, com el Te Deum o El Mirador per a cor i orquestra, i el Veni Creator, per a solistes, cor i orquestra, obra estrenada el mes de maig passat amb motiu del 125è aniversari de l’Orfeó Català.

Josep Vila i Casañas ha estat director titular de l’Orfeó Català (1998-2016), del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana (2011-2016), del Coro de Radiotelevisión Espanyola (2007-2010) i del Cor Lieder Càmera (1990-2006). Ha enregistrat per als segells Columna Música, La Mà de Guido, Ars Harmonica, Anacrusi, TVC Disc i RTVE. Actualment és principal director convidat del Cor de Cambra del Palau de la Música.

Ha col·laborat esporàdicament amb altres formacions corals i orquestres de prestigi, tant de l’Estat espanyol (Coro Nacional de España, Orfeón Donostiarra, Orquesta de RTVE i Acadèmia 1750, entre d’altres) com internacionals (Cor de l’Acadèmia Franz Liszt de Budapest i Coro Juvenil Nacional Simón Bolívar de Veneçuela, entre d’altres). Ha treballat al costat de les principals batutes del panorama internacional, com Daniel Barenboim, Daniele Gatti, Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Marc Minkowski, Jean-Christophe Spinosi, René Jacobs, Lorin Maazel, Helmuth Rilling i Frans Brüggen, entre d’altres. Com a compositor es dedica principalment a la música vocal-instrumental i és autor d’un ampli catàleg d’obres per a cors infantils i juvenils, per a cor mixt a cappella i per a cor i orquestra.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter