L’onzena edició del Festival de Pasqua de Cervera tindrà lloc del 27 de març al 4 d’abril de 2021 amb una programació que inclou onze produccions musicals en quinze concerts. El Festival, que ja s’ha posicionat com a cita de música clàssica catalana de referència al país, s’afegeix a la commemoració de dos aniversaris: el 125è del naixement de Robert Gerhard (i cinquanta anys de la seva mort) i el 50è de la mort de Joan Manén; també hi haurà un record per al Quartet Renaixement d’Eduard Toldrà.
Durant sis dies els concerts, protagonitzats per formacions i músics catalans, es desenvoluparà en espais diferents de la ciutat de Cervera, com l’emblemàtic Paranimf de la Universitat, l’Auditori Municipal, l’església de Sant Domènec o, fins i tot, la Sala de Quadres de la Paeria. Com a activitats paral·leles hi haurà dues projeccions documentals, una exposició, una conferència i una audició comentada.
Una de les novetats principals d’aquest any és la direcció artística que assumeix el violista i musicòleg Jordi Armengol Trepat substituint Josep M. Sauret. Armengol exercirà el càrrec durant les dues properes edicions, amb opció a una pròrroga de dues més. La seva proposta artística manté les arrels de la identitat del Festival –la potenciació de la música clàssica catalana–, però alhora s’obre a noves propostes multidisciplinàries, altres gèneres musicals i, sobretot, l’aglutinació d’activitats paral·leles en les mateixes dates. El Festival també es desenvoluparà observant totes les mesures de seguretat i de prevenció de la COVID-19.
Inaugurarà el Festival l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, dirigida pel seu titular, Alfons Reverté, i amb el tenor Robert Padullés com a solista convidat, amb obres de Robert Gerhard i Joan Manén, una oportunitat única per escoltar en directe la música dels compositors homenatjats, i de Moisès Bertran.
El Quartet Casals recordarà el Quartet Renaixement, liderat per Eduard Toldrà i que justament fa un segle tancava la seva impressionant trajectòria amb un concert al Palau de la Música, i interpretarà obres Bach, Toldrà i Beethoven. La soprano Júlia Farrés-Llongueras i el pianista Daniel Blanch oferiran un intens recorregut per les cançons de Manén i Gerhard. El conjunt Locus Desperatus, format per les sopranos Anaïs Oliveras i Irene Mas i els intèrprets Meritxell Genís (mitja viola) i Oriol Casadevall (viola i llaüt), oferirà música que s’escoltava a Catalunya al segle XIV, com la Missa de Barcelona i el Llibre vermell de Montserrat, tot descobrint el so tan característic dels instruments medievals.
Els intèrprets cerverins Anna Puig (viola) i Jordi Castellà (piano) s’uniran per oferir una mostra de la música catalana per a viola i piano de Cervelló, Benejam, Gerhard, R. Lamote i Bonet, tot constituint una altra oportunitat única d’escoltar obres que no es programen habitualment. El guitarrista Àlex Garrobé interpretarà obres destacades del repertori per a guitarra, com son la Fantasia-Sonata, op. 22A de Joan Manén i la Fantaisie élégiaque, op. 59 de Ferran Sor, i també de Sainz de la Maza. El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, dirigit pel seu titular, el cerverí Xavier Puig, oferirà la producció Tradició i creació. 150 anys de música coral catalana, que inclou obres de Clavé, Millet, Vives, Nicolau, Morera, Pujol, Serra, R. Lamote, Taltabull, Oltra i Vivancos.
Per la seva banda, la Companyia Xuriach, de música i dansa, oferirà l’espectacle Sonau, musichs, sonau…!: balls i festa a la Catalunya del Barroc, mentre que el Symbiotic Duo, format per Adriana Alcaide i Maria Roca (violins barrocs), protagonitzarà el concert familiar amb Un Gulliver violinista, per a tots els públics a partir de 7 anys. El jazz tindrà el seu lloc amb el Juanjo-Monge Quartet, format per quatre dels músics de jazz més veterans i prolífics de les Terres de Lleida, com són Javier Juanco (guitarra elèctrica), Xavier Monge (piano), Ignasi González (contrabaix) i Ricard Grau (bateria).
Finalment, el pianista Carles Marigó i l’actor Jaume Sangrà proposen #BombollaSegura, una instal·lació que planteja un espai tancat, escèptic i distant, un espectacle que, construït amb música, text i teatre de gest, portarà a reflexionar sobre la situació actual, amb l’objectiu d’ajudar-nos a trobar aixopluc en l’art.
Les activitats paral·leles comprenen la conferència “Robert Gerhard, més enllà de l’exili”, a càrrec d’Oriol Pérez Treviño, comissari de l’exposició “Tot escoltant Gerhard. Un Quixot amb noblesa d’esperit”, que es podrà veure al Museu de Cervera del 27 de març al 2 de maig de 2021; per assistir a la conferència i a la inauguració de l’exposició, ambdues el 27 de març i amb entrada gratuïta, cal reserva prèvia. I també la projecció dels documentals Joan Manén, variacions sense tema i Joan Manén, el geni oblidat, juntament amb l’audició comentada de La pesta de Robert Gerhard, a càrrec d’Edmon Colomer, director d’orquestra i comissari de l’Any Robert Gerhard. Aquestes activitats també són gratuïtes i amb reserva prèvia.
L’any passat, 2020, el desè Festival de Pasqua de Cervera es va endarrerir en el calendari a causa de la pandèmia i es va celebrar del 14 al 22 de novembre, tot conservant en la programació fites com la celebració del seu propi desè aniversari i la del centenari de l’Orquestra Pau Casals.
Imatge destacada: concert de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida al Festival de Pasqua de Cervera el 2020. © Jordi Prat