Del 5 de juliol al 25 d’agost, tindrà lloc en quaranta municipis dels Pirineus, Andorra i la Catalunya Nord la 13a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que ha programat més d’una cinquantena de concerts de 24 grups diferents.
Com a novetat, enguany s’incorporen Campdevànol, Planoles, Peramola i el Pont de Suert, mentre que en surt Ripoll perquè el FeMAP no veu compatibles les polítiques del seu equip de govern local i els valors del festival.
Hirundo Maris i Noctes Cor de Cambra seran els encarregats d’obrir el festival el 5 de juliol amb una actuació a la Catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell, seguida els dos dies posteriors de dues actuacions més a Puigcerdà i Riner. Els músics oferiran un programa centrat en ‘El Cant de la Sibil·la i la Balada del Somni’, dues peces que provenen de l’Edat Mitjana, però que han estat cantades i han perdurat al llarg dels segles.
A partir de llavors i fins el 25 d’agost, la proposta estarà farcida de noms com Duo Sostenuto, que actuarà el 6 i 7 de juliol a Tragó i Llarvén; Sfere Vocali, que ho farà a Bagà i Pesillà de la Ribera el 12 i 13 de juliol; o The Charter Choir of Homerton College, que visitarà Tremp i Sant Feliu de Pallerols el 13 i 14 de juliol. El 17, 18 i 19 de juliol serà el torn de Phaedrus, el 19 i 20 del Joven Coro de Andalucía i el 15 i 16 de Vandalia, que visitarà Planoles i Isona.
Tamar Lalo, Barrocotout, Jota Martínez Ensemble, Fortepiano Ègara Trio i Música Trobada acabaran de complementar les cites de finals de mes. A partir de l’agost serà el torn de Marta Mathéu (2,3 i 4 a Organyà, Berga i Riner) o Thaleia Ensemble (els mateixos dies a Palaldà, Sant Joan de les Abadesses i Bellestar). Dichos Diabolos, Cantoría, Na Rota do Peregrino, Marisa Martins i Rafael Bonavita, Ludovice Ensemble, Veterum Mvsicae, Il Maniatico Ensemble, L’Atzavara i The Rare Fruits Council completen l’agenda.
Finalment, la clausura del festival anirà de la mà de Vespres d’Arnadí, que actuarà el 24 i 25 d’agost a Escalarre i Camprodon, presentant ‘Nel profondo cieco mondo’, un concert amb obres de Vivaldi i Terradellas.
La programació musical del FeMAP es completa amb els anomenats ‘Concerts amb Gust’ i les activitats complementàries com visites a esglésies, museus locals, passejades naturalistes o altres rutes turístiques pels municipis. Aquest any hi haurà un total de quatre degustacions després de les actuacions als municipis de Llívia, Sort, Tremp i La Seu d’Urgell.
D’altra banda, el FeMAP social, el programa social del Festival que apropa la música a les persones més vulnerables o amb dificultats per accedir a la cultura, oferirà aquest estiu 22 concerts adaptats a les necessitats de tres col·lectius: el de la gent gran, el de la salut mental i el de la diversitat funcional.
L’any passat van passar pels concerts del FeMAP un total de 5.000 espectadors.