Com a novetat, aquest 2015 es presenta l’AIMS Fundació.
Entre el 5 i el 17 d’agost tindrà lloc la 14a edició de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS), amb la presència de 60 alumnes procedents d’una vintena de països: França, Suïssa, el Regne Unit, els Estats Units, el Brasil, el Japó… Els alumnes participaran, juntament amb els seus professors (reconeguts docents i instrumentistes internacionals), en l’AIMS Festival, que enguany ha programat 30 concerts. A l’Acadèmia s’imparteixen les assignatures de violí, viola, violoncel, contrabaix, piano, música de cambra, orquestra de cambra i improvisació instrumental. El claustre de professors estarà format per Sergey Ostrovsky, violí; Simone Zgraggen, violí; Andriy Viytovych, viola; Roel Dieltiens, violoncel; Peter Thiemann, violoncel; Christoph Rahn, contrabaix; Seon-hee Myong, piano, i Johannes Geffert, orgue i improvisació.
Les actuacions del Festival es repartiran entre Solsona i altres municipis de la comarca, de la Catalunya Central i de la demarcació de Lleida, entre els quals Navès, Sant Llorenç de Morunys, Riner, la Seu d’Urgell, Lleida, Cardona, Berga i Moià. Disset concerts es presentaran en format clàssic, en esglésies, teatres i auditoris; quatre es faran al carrer, al barri vell de Solsona, i els altres nou que resten formen part del projecte social de l’Acadèmia i s’interpretaran en centres de col·lectius desfavorits i al domicili de persones amb mobilitat reduïda.
Entre la programació de l’AIMS Festival d’enguany destaca el cicle de concerts dedicat a Johann Sebastian Bach, en el segon any de la sèrie dedicada al compositor i que es clourà en l’edició 2016, després d’haver recollit pràcticament la totalitat del seu repertori per a corda. Així mateix, l’AIMS Festival aposta per la creació musical i es compromet amb el patrimoni musical del territori que l’acull. Durant el concert inaugural, que tindrà lloc el 5 d’agost al Teatre Comarcal de Solsona, s’estrenarà l’obra de la compositora coreana Jiesun Lim, que ha creat una peça al voltant del Ball de Gegants de Solsona. Aquest concert, en el qual participaran els professors de l’Acadèmia, serà enregistrat i retransmès en directe per Catalunya Música.
D’altra banda, entre les novetats d’aquesta edició 2015 hi ha l’anunci del naixement de l’AIMS Fundació, que tindrà com a objectius estendre les oportunitats formatives per a joves talents de la música clàssica; multiplicar-ne el seu retorn social –ampliant, per exemple, l’AIMS Social més enllà de les dates en què es realitza l’Acadèmia–; així com promoure l’intercanvi cultural entre músics de diferents nacionalitats; explorar les sinergies entre música i tecnologia, i, per últim, desenvolupar un programa de tutoria i apadrinament destinat a joves talents de la música que vegin dificultada la seva formació per raó de la seva procedència o per causes econòmiques.
L’AIMS, acadèmia internacional de música d’alt nivell, neix de la convicció que els joves músics del nostre país han de tenir l’oportunitat d’accedir a la millor formació. Per això el claustre de professors reuneix els noms més significatius del panorama pedagògic musical europeu. Tots són solistes de les principals orquestres europees i catedràtics de les escoles de més prestigi internacional. L’AIMS Festival és el primer i únic festival pedagògic del país; neix de l’Acadèmia i respon, des de l’origen, a una necessitat pedagògica del projecte: la interpretació. Aquest és un projecte de descentralització i democratització cultural, un espai de creació musical i un punt de trobada de joves talents d’arreu del món.
Per a més informació i programació completa del festival: www.aims.cat.